Nekateri so v Ajdovščini protestirali tudi z nostalgijo. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Nekateri so v Ajdovščini protestirali tudi z nostalgijo. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Ajdovci pošiljajo politike v maloro
Gron je vdaro v Murski Soboti

Poleg osrednjega protesta v Ljubljani so ljudje protestirali tudi po številnih drugih mestih. Protest v Bohinju, ki se je mirno končal, je organizirala skupina "Gorenjska vstaja". Pozvala je k prenehanju vandalizma v Bohinju, kjer se je pojavilo nekaj novih grafitov, občinska stavba pa je postala tarča za metanje jajc.
Drugi protest v Ajdovščini
Protest na ajdovskem Lavričevem trgu se je začel ob 18. uri pod geslom "Gotow je! - Nej grejo u maloro!" V snežnem metežu je protestiralo nekaj sto ljudi, je za MMC poročala dopisnica TV Slovenija Mojca Dumančič.
Neuradno je bila večina protestnikov razočaranih in obubožanih delavcev propadlega Primorja. Nekaj je bilo tudi jeznih meščanov, predvsem zaradi naraščajočih cen komunalnih prispevkov. Miroljubna skupina protestnikov s psi je prišla iz Celja, da bi izrazila solidarnost z Ajdovci. Kot je še poročala Dumančičeva, so se protestniki s trga želeli odpraviti pred hišo nekdanjega prvega moža propadlega Primorja, Dušana Črnigoja, a se nazadnje za to niso odločili, ker naj ga ne bi bilo doma.

Ajdovce je razburil četrtkov sklep občinskega sveta o visokem povišanju cen komunalnih storitev in oskrbe s pitno vodo, ki se bodo za štiričlansko družino povišale z zdajšnjih 35,63 evra na kar 51,50 evra. Prve proteste so v Ajdovščini organizirali že pred tednom dni, ko se je kljub izredno slabemu vremenu zbralo okrog 200 protestnikov. Med njimi je bilo tudi precej mladih, ki že dolgo neuspešno iščejo zaposlitev.

Nekateri so izražali nezadovoljstvo nad županom Ajdovščine. Marjan Poljšak je namreč obljubljal ponovni razcvet gospodarstva in prihod visokotehnoloških podjetij, v resnici pa so drugo za drugim zaprla vrata vsa nekdaj uspešna ajdovska podjetja.

Na shodu v Ilirski Bistrici, ki se je začel ob 16. uri pri Ažmanovem domu, se je zbralo okoli 30 ljudi. V nasprotju z drugimi shodi naj bi bil uperjen predvsem v občinske veljake.

2.000 protestnikov v Murski Soboti
Skupina "Prekmurska vstaja" je organizirala protest na Trgu zmage v Murski Soboti. Policija ocenjuje, da se ga je udeležilo okoli 2.500 ljudi. Soboški župan Anton Štihec je zaradi shoda odpovedal tradicionalni prednovoletni sprejem v hotelu Diana.
Policisti so odvzeli prostost dvema protestnikoma, starima 18 in 29 let, ki sta poskušala z betonskimi tlakovci priti na protestni shod. Po končanem shodu sta bila oba izpuščena.

12 protestnikov v priporu, 4 v hišnem priporu
Preiskovalni sodniki na mariborskem okrožnem sodišču so 12 osumljenim za nasilništvo na ponedeljkovih protestih v Mariboru odredili pripor, tri pa so poslali v hišni pripor. 13 priprtih pa je bilo izpuščenih. Hišni pripor je bil odrejen tudi za protestnika, osumljenega napada na uradno osebo med protesti 27. novembra v Ljubljani.

Na mariborskih protestih pretekli ponedeljek je bilo sicer prijetih 119 ljudi, od tega so jih 28 pridržali. Poškodovanih je bilo 39 ljudi, od tega 25 policistov in 14 protestnikov, med njimi eden huje.

Ajdovci pošiljajo politike v maloro
Gron je vdaro v Murski Soboti