"Vlada je potrdila, da zaradi razloga, da omogočimo vsem dijakom enakopravno opravljanje mature in da razrešimo vse dileme glede tega, maturantom ponudimo cepljenje," je v Odmevih dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. Kot je pojasnil, bodo v četrtek s pomočjo stroke ustrezno popravili strategijo cepljenja, da bi imeli v drugi polovici prihodnjega tedna vse pripravljeno za izvedbo. Na vprašanje, s katerim cepivom bi cepili maturante, je dejal, da bo o tem odločila stroka, o tem še niso razpravljali. "Jutri čez dan bodo znane te podrobnosti." Ob tem je potrdil, da prepoved prehajanja med regijami ostaja.

Minister Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Minister Poklukar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Osebni prevzem brez časovne omejitve

V osmih regijah bodo s ponedeljkom do vključno 25. aprila odprli terase in vrtove, v štirih regijah, osrednjeslovenski, jugovzhodni, savinjski in primorsko-notranjski, pa bodo prihodnji teden ostali zaprti. Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se zdaj dovoli tudi brez časovne omejitve, je na Twitterju sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni."

Kot je pojasnil minister Poklukar, se vrtovi in terase odpirajo pod strogimi ukrepi. "Da je od roba mize do roba mize 3 metre, da so stoli oddaljeni 1,5 metra, da prisotni na terasah uporabljajo maske in razkužila, da nosijo masko, ko gredo v notranjost na stranišče".

Brez karantene za tiste, ki so cepljeni s Sputnikom in cepivom Johnson & Johnsona

Vlada je tudi odločila, da se za prehajanje med regijami upoštevata še dve cepivi, in sicer rusko cepivo Sputnik in cepivo podjetja Johnson & Johnson. Pri novih dveh cepivih velja, da se upošteva dokazilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema prvega odmerka preteklo najmanj 21 dni.

Sprememba je tudi pri izjemah za vstop v državo: rusko cepivo in cepivo Johnson & Johnsona se upoštevata za prehod meje brez napotitve v karanteno na domu, prav tako so spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega izvida testa.

Glede dobave cepiv je Poklukar dejal, da ga veseli današnja napoved predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o krepitvi nabave Pfizerjevega cepiva. "Ob že zagotovljenih količinah cepiva Pfizerja v maju več kot 200.000 odmerkov in juniju več kot 300.000 ter dodatno še 230.000 odmerkov tako dobimo 750.000 odmerkov cepiva, kar je praktično več, kot smo ga dobili do danes, sem optimist. Pomembno je, da Evropa deluje organizirano, enotno in solidarno, verjamem, da si bomo prizadevali, da tako tudi ostane."

Na vprašanje, kako se spoprijeti z dejstvom, da se veliko ljudi ne želi cepiti s cepivom AstraZenece, je minister dejal, da "stroka, tako na ravni EU-ja kot pri nas, ugotavlja, da ta trenutek ni zadržkov za uporabo tega cepiva, saj so koristi neprimerno večje kot tveganje za uporabo le-tega. Če verjamemo stroki, ko potrebujemo pomoč ob zlomljeni nogi, potem ni zadržka, da ji ne bi tudi takrat, ko govorimo o cepljenju, o epidemiološki situaciji in ukrepih, vezanih na epidemijo."

Glede cepiva podjetja Johnson & Johnson naj bi bilo po ministrovih besedah naslednji četrtek znano, kako bo naprej, in takrat se bodo s svetovalno skupino odločili, kako dalje.

Nekatere države so se odločile, da bodo cepile z enim odmerkom enega cepiva in drugim odmerkom drugega cepiva. "S posvetovalno skupino smo že razpravljali na to temo, v tej skupini je že bila debata o tem. Vendar pa čakamo dodatne podatke iz drugih držav, kjer so se odločili za ta korak na podlagi manjših študij. V naslednjih tednih bomo natančno spremljali, kaj se dogaja v tujini."

Prihodnji teden  se bodo v 8 regijah znova odprli gostinski vrtovi in terase, v 4 pa ostajajo zaprti. Foto: BoBo
Prihodnji teden se bodo v 8 regijah znova odprli gostinski vrtovi in terase, v 4 pa ostajajo zaprti. Foto: BoBo

OZS: Za gostince edina rešitev odprtje po italijanskem modelu

Že pred odločanjem o ukrepih na vladi so k takojšnjemu odprtju gostinske dejavnosti pozvali tudi v Sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Obenem zahtevajo tudi kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona. "Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge," opozarjajo v zbornici. "Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase," je dejal predsednik sekcije Blaž Cvar.

Kot je dejal, so v panogi izgubili že 12.000 zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj. Če bo zdravstvena stroka vztrajala, da je strežba varna zgolj na terasah, to po navedbah OZS-ja pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. "V sekciji sicer ne bodo nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja izplača. Vendar pa mora država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati," pozivajo.

Sekcija obenem vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. Prepričani so, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo tam držati strogih zaščitnih ukrepov.

V sekciji težko razumejo, zakaj so terase gostinskih obratov še vedno zaprte, saj različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo, so še zapisali.

Vladi predlagajo, da poleg preostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo po njihovem mnenju podaljšati do konca leta, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. "Vsi, ki jim je bilo z odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa," so poudarili.

Sorodna novica V gostinstvu in turizmu pričakujejo konkreten vladni predlog pomoči njihovi panogi

Med predlogi gostincev subvencioniranje regresa in znižanje stopnje DDV-ja

Prav tako je sekcija opozorila na težave tistih podjetij, ki so bila zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih neupravičeno izključena do posameznih pomoči. Nekateri bi morali zaradi nižjega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. "To pomeni, da se ponovno 'kaznuje' tiste, ki so se v času epidemije trudili ohranjati stik z gosti in so poslovali v omejenem obsegu," so zapisali.

Sprašujejo se, ali je za gostince bolje, da ne delajo nič in se ustavi vsa dejavnost, saj so v nasprotnem primeru kaznovani. "Zaradi likvidnostih težav podjetij naj se v interventnem zakonu predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za lansko leto. Obenem naj se uvede znižana stopnja DDV-ja za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Od ponedeljka v veljavi manj strogi ukrepi

Za vso državo v tem tednu veljajo ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki jih je vlada skupaj s strokovno skupino v prenovljenem načrtu sproščanja ukrepov predvidela za rdečo fazo. Od ponedeljka so znova odprte šole in vrtci, trgovine in številne storitve, pa tudi muzeji, knjižnice in galerije. Znova je dovoljeno izvajanje verskih obredov s sicer močno omejeno navzočnostjo vernikov.

Vrhunskim športnikom so dovoljeni treningi in tekme, vadba z določenimi omejitvami pa tudi rekreativnim športnikom. Odpravljena je bila tudi nočna omejitev gibanja, ob zagotavljanju ustrezne razdalje nošenje mask zunaj ni več potrebno. Še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

Prenovljen vladni semafor sproščanja protikoronskih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Prenovljen vladni semafor sproščanja protikoronskih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO