Ministrica ocenjuje, da je institut interpelacije v tem primeru zlorabljen v politične namene in ni v korist ne dečkov ne starih staršev. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ministrica ocenjuje, da je institut interpelacije v tem primeru zlorabljen v politične namene in ni v korist ne dečkov ne starih staršev. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Že več kot 12 ur razprave o interpelaciji ministrice
Burna razprava o interpelaciji

Za uspeh interpelacije bi bilo potrebnih najmanj 46 glasov. Ministrico sta pred glasovanjem nedvoumno podprli le koalicijski stranki SMC in SD, proti pa so bili v koalicijskem DeSUS-u in v opozicijskih strankah SDS, NSi in ZL.

Odzivi po izglasovani podpori ministrici
Premier Miro Cerar je po glasovanju izrazil prepričanje, da bosta po današnji streznitvi tudi DeSUS in SD spoznala, da je treba najprej. A v obeh strankah so še vedno ostri v izjavah. V DeSUS-u menijo, da je kredibilnost ministrici Anji Kopač Mrak zelo padla, zato bo težko opravljala svojo funkcijo, predsednik SD-ja Dejan Židan pa je dejal, da je DeSUS zaradi nepomembnega kadrovskega vprašanja sodeloval s SDS-jem pri rušenju koalicije.

SDS pojasnil predlog
V SDS-u, predlagatelju interpelacije, so na dopoldanskem delu seje pojasnili, da mora ministrica oditi, ker je objektivno in subjektivno odgovorna za nepravilnosti pri odvzemu dečkov starim staršem. Po mnenju stranke je zlorabila funkcijo za poskus prikrivanja strokovnih napak v primeru. Svoja pooblastila naj bi prekoračila, ko se je 6. aprila pojavila na novinarski konferenci, na kateri je s povezanimi službami predstavila ugotovitve inšpekcijskega nadzora nad ravnanjem Centra za socialno delo (CSD) Velenje pri namestitvi dečkov v rejniško družino.

Kot je v obrazložitvi dejala poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko, je ministrica želela "več kot očitno vplivati na javno mnenje in prikriti nepravilnosti". "V primeru, da politika pokrije nepravilne odločitve, kot so se zgodile pri omenjenem primeru, je interpelacija edino sredstvo, ki ga ima na voljo opozicija, da opozori na politično zagovarjanje strokovnih napak," je dejala. Da so bile v primeru storjene številne strokovne napake CSD-jev, je po besedah Šimenkove ugotovilo tudi upravno sodišče, ki je sklenilo, da je bila babici z odvzemom kršena človekova pravica do družinskega življenja.

Napake so se po mnenju SDS-a zgodile zaradi pomanjkljive zakonodaje, ki bi zavarovala pravice otrok in preprečila nepravilnosti predvsem v smislu, da bi se v postopkih določila pristojnost sodišč. Odgovornost za to po besedah Lep Šimenkove nosi ministrica, saj je prvi konkreten zakonski predlog, ki bi to popravil, predlagala šele konec maja letos.

Ministrica je po mnenju SDS-a odgovorna tudi za slabo delovanje socialne inšpekcije, ki je v konkretnem primeru ugotovila, da je bilo odločanje o dodelitvi otrok v rejništvo pravilno. "Izsledke nadzora je ministrica podprla, čeprav je bilo že od začetka jasno, da inšpekcija ni ugotavljala dejanskega stanja v konkretnem primeru in da ni zaslišala starih staršev, s čimer bi omogočila spoštovanje načela kontradiktornosti. Ministrica tako za nepravilnosti ni odgovorna samo objektivno, ampak tudi subjektivno," je dejala Lep Šimenkova. Ministrica po njenem prepričanju nosi tudi odgovornost za izgubo zaupanja javnosti v delovanje centrov za socialno delo.

Ministrici v SDS-u očitajo nekatere zgrešene projekte. Sistem vrednotnic je povzročil več stroškov, kot je prinesel prihodkov, razpis štipendij za deficitarne poklice je bil fiasko, v posmeh vsem socialno ogroženim je bil projekt odpisa dolgov, je naštela.

Postopki še niso končani
Ministrica Anja Kopač Mrakova je v odgovoru na interpelacijo izrazila mnenje, da SDS zahteva odstop, ker ne želi "v zrežiranih političnih resničnostnih šovih polemizirati" o primeru dveh koroških dečkov.

Opozorila je, da postopki v omenjenem primeru še niso končani. Vse nadzorne institucije, ki so do zdaj presojale, ali je center za socialno delo pri namestitvi otrok v rejništvo deloval v maksimalno korist otrok, pa so to tudi potrdile, je zatrdila.

"Zaupanja ne spodkopavam jaz"
"Predlagatelji interpelacije imate veliko povedati o odgovornosti. Se vam zdi javno razpravljanje o dveh mladoletnih otrocih odgovorno? Bi kdor koli od vas želel javno razpravo o vaši družini? O tem, kako je z vašimi mladoletnimi otroki, ko stvari ne gredo najbolje? Ali si res želite živeti v državi, kjer bi ministri na podlagi klica odločali mimo odločitev za to pristojnih institucij," je vprašala ministrica. Stroka in socialna inšpekcija trdita, da je strokovna odločitev upoštevala korist otrok, je navedla.

"Zaupanja v institucije socialne države s svojimi ravnanji ne spodkopavam jaz," je poudarila in opomnila: "Pozvali ste me k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi celo lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj."

Opozorila je, da je njena vloga v takšnih primerih nadzorna in sistemska, medtem ko so predlagatelji interpelacije po njenem mnenju "zaradi nerazumevanja ali z namenom osebne diskreditacije pomešali naloge in pristojnosti različnih organov".

NSi našteva očitke
Iva Dimic (NSi) je poleg očitkov, ki jih je navedla Godčeva, ministrici očitala tudi politično kadrovanje in neprimerno urejanje družinske politike. Glede primera obeh dečkov v NSi-ju po upravičeno domnevajo, da so se napake zgodile, ker niso bile pripravljene ustrezne zakonske podlage, ki bi pristojnosti pri odločanju o rejništvu in posvojitvah prenesle v pristojnost sodišč. "Na ta način bi bile odločitve bolj pretehtane, predvsem pa bi imeli vpleteni možnost sodelovati v postopku," je dejala.

Mesec: Socialno stanje nevzdržno
Po besedah vodje poslanske skupine ZL-ja Luke Mesca bodo proti ministrici glasovali, ker je socialno stanje v Sloveniji nevzdržno, in ne zato, ker bi se strinjali z vsebino predlagatelja interpelacije. Kljub gospodarski rasti se število dolgotrajno revnih poglablja, prekarnih oblik dela je vse več, pravi Mesec. Meni, da je za to poleg ministrstva za finance najodgovornejše ministrstvo, ki ga že vsaj šest let vodi Kopač Mrakova.

"Za socialno sliko Slovenije je neposredno odgovorna. Čas je, da se odstavi in da se zamenja paradigma," je še prepričan vodja poslancev ZL-ja.
Cerar: To ni čas za prepire
Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi za medije ob robu vrha malega gospodarstva napovedal, da bo ministrica ostala na položaju in da zadnji zapleti okoli nje ne nakazujejo konca koalicije. Priznal je, da je bil nad potezo DeSUS-a, ki je "tik pred glasovanjem povsem spremenil svoje stališče", presenečen. "To ni državotvorna drža," je izjavil. Stranki SD in DeSUS je pozval, "naj se spravita v red in gresta naprej z nami".
"Kot predsednik vlade in vodja največje vladne stranke moram zagotoviti, da se te turbulence prenehajo, da zagotavljamo naprej politično stabilnost in izvajamo projekte," je dejal.

Židan upa na posluh za argumente
Prvak SD-ja Dejan Židan pa je pred začetkom seje izrazil strinjanje s premierjem, da DeSUS-ovo početje ruši politično stabilnost. Sam pričakuje, da bo ministrica ostala na položaju in da si bodo poslanci vzeli čas ter prisluhnili pravim argumentom, ne pa političnim preigravanjem. To ni čas za netenje političnih sporov, je prepričan.

Jurša presenečen nad Cerarjem
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo navedel le, da ima premier vso pravico, da je oster do stranke DeSUS. "Mi pa imamo pravico, da ne zaupamo ministrici," je dodal. Vodjo strankinih poslancev Franca Juršo je premierjeva izjava presenetila. Pred sejo je spomnil, da so Cerarja o podpori interpelaciji in nestrinjanju s politiko Kopač Mrakove seznanili in se z njim o tem pogovarjali. "Iz pogovora nisem mogel sklepati, da bi imel tako oceno, kot jo je v torek dal za javnost," je priznal Jurša. Če bo ministrica nadaljevala svoje delo, ga bo DeSUS budno spremljal, je napovedal. Po njegovem mnenju se bo čez čas tudi pokazalo, da imajo zdaj precej prav, in to bo moral premier upoštevati.

Jurša je naštel še nekaj razlogov za nasprotovanje ministrici. S SD-jem sicer delijo enake poglede na socialno politiko, a šepa realizacija, posledica tega je tudi zgodba z dečkoma iz Velenja. "Primera ne bi bilo, če ministrica ne bi zamujala z novim družinskim zakonikom, ki ureja rejništvo," je prepričan.

Moti jih tudi čakanje na zakon o dolgotrajni oskrbi in na reformo trga dela. Opozoril je na nefinanciranje projekta Starejši za starejše ter na kadrovanje SD-ja v svetih zavodov centrov za socialno delo in domov za starejše, kjer se SD po besedah Jurše večkrat obnaša "po domače". Tudi dejstvo, da ministrstvo skoraj desetletje obvladuje ena stranka, je po njegovem mnenju škodljivo.

Že več kot 12 ur razprave o interpelaciji ministrice
Burna razprava o interpelaciji