Stranka Mira Cerarja bi po raziskavi agencije Ninamedia utegnila osvojiti kar 30 poslanskih mest. Foto: BoBo
Stranka Mira Cerarja bi po raziskavi agencije Ninamedia utegnila osvojiti kar 30 poslanskih mest. Foto: BoBo

Na drugem mestu bi SDS izbralo 25,7 odstotka volivcev, nad parlamentarnim pragom pa so še SD, DeSUS, NSi, SLS, PS in ZaAB.

SD šele tretji
SD-ju na tretjem mestu je Ninamedia izmerila 10,2-odstotno, DeSUS-u na četrtem pa 7,4-odstotno podporo. V DZ bi se uvrstile še NSi s 4,4 odstotka, SLS s 4,2 odstotka, PS s 4,2 odstotka in Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) z natančno štirimi odstotki glasov.
SMC-ju kar 30 mandatov
Po približnem izračunu bi takšen volilni izid SMC prinesel 30 mandatov v državnem zboru, SDS 24, SD 10 in DeSUS osem. Preostale štiri navedene stranke bi v DZ dobile po štiri poslance.

Šoltes padel na dva odstotka
Pod parlamentarnim pragom bi ostale stranke Združena levica (2,6 odstotka), Verjamem (dva odstotka) in DL (0,7 odstotka). Katero drugo stranko bi izbralo 2,4 odstotka volivcev.

Na volitve bi šlo zagotovo 55 odstotkov vprašanih
Anketa Ninamedie je še pokazala, da bi se volitev zagotovo udeležilo 55 odstotkov vprašanih, da se jih bodo verjetno udeležili, pa jih je odgovorilo 18 odstotkov. Da na volišča ne bodo šli, je prepričanih dobrih 19 odstotkov anketiranih, pet odstotkov pa jih verjetno ne bo šlo.

Raziskavo je Ninamedia opravila na vzorcu 745 anketiranih.