Foto: BoBo
Foto: BoBo

SDS je v primerjavi z decembrom pridobil 0,3 odstotne točke podpore, LMŠ in SD pa sta nekaj izgubila, in sicer LMŠ 0,8 odstotne točke in SD 1,6 odstotne točke. Na četrtem mestu med strankami je NSi s 6,5 odstotka (decembra 5,3), na petem Levica s šestimi odstotki (decembra 6,5), na šestem pa DeSUS z 2,9 odstotka (decembra 3,1). Teh šest strank bi tudi prišlo v parlament.

Pač pa v DZ ne bi prišli SLS (2,4 odstotka, decembra 2,8), SNS (2,3 odstotka, decembra 2,5), SAB (0,8 odstotka, decembra 0,7) in SMC (0,3 odstotka, decembra 0,2). Neopredeljenih je 23,7 odstotka vprašanih, na volitve ne bi šlo 9,8 odstotka, za druge stranke bi se odločilo 0,9 odstotka vprašanih.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 50,6 odstotka vprašanih

Delo vlade je kot neuspešno ocenilo 40,9 odstotka vprašanih, kar je 4,2 odstotne točke manj kot decembra. Pri vprašanju o oceni dela vlade je bilo neopredeljenih 8,5 odstotka, kar je štiri odstotne točke več kot decembra. Delo vlade je kot uspešno ocenilo 50,6 odstotka vprašanih, kar je 0,2 odstotne točke več kot decembra.

Podpora umiku vojakov in 68,5-odstotna podpora članstvu v Natu

V anketi so Slovence spraševali tudi, ali podpirajo predčasni umik slovenskih vojakov iz Iraka, s čimer se je strinjala večina oziroma 54,3 odstotka vprašanih. Sporna se je premestitev vojakov zdela 37,9 odstotka vprašanim.

Še močnejša kot na referendumu leta 2003 je podpora članstvu Slovenije v Natu. Če je leta 2003 za vstop Slovenije v Nato glasovalo 60,43 odstotka volivcev, je v tokratni anketi podporo članstvu izrazilo 68,5 odstotka anketirancev. A anketa je pokazala tudi, da je podpora sodelovanju Slovenske vojske na misijah v tujini zelo odvisna od države, v kateri misija poteka. Slovenska vojska trenutno sodeluje v 12 mednarodnih operacijah in misijah, ki potekajo pod okriljem Nata, EU-ja, Združenih narodov in mednarodne koalicije za boj proti Islamski državi.

Glede na izide ankete 70,6 odstotka vprašanih odobrava sodelovanje slovenskih vojakov v vojaških misijah na Balkanu (v BiH-u, na Kosovu, v Severni Makedoniji). Dobra polovica (57,5 odstotka) jih podpira udeležbo slovenskih vojakov v pomorski operaciji proti tihotapcem ljudi v Sredozemskem morju Eunavfor v Italiji.

Veliko manjše je strinjanje sodelujočih v anketi s sodelovanjem slovenskih vojakov v misijah in operacijah drugje po svetu. Sodelovanje na Bližnjem vzhodu (v Siriji, Libanonu in Iraku) tako odobrava 38,6 odstotka vprašanih, sodelovanje naših vojakov v Afganistanu odobrava 32,9 odstotka vprašanih, v Maliju pa 36,7 odstotka vprašanih. Sodelovanje slovenskih vojakov v Natovih večnacionalnih bojnih skupinah v Latviji odobrava 40,9 odstotka vprašanih.

Lestvica najbolj priljubljenih

Tudi tokrat je najbolj priljubljen politik v državi predsednik republike Borut Pahor, tako kot decembra pa mu sledita premier Marjan Šarec in evropska poslanka Tanja Fajon. Med novinci na lestvici priljubljenosti se je najvišje uvrstil novi evropski komisar Janez Lenarčič na 11. mestu. Novoizvoljena predsednica DeSUS-a in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je uvrstila na 16. mesto.

Na koncu lestvice je pristal še tretji novinec, poslanec SDS-a Branko Grims. Na dnu lestvice mu družbo delata nekdanji predsednik DeSUS-a in odhajajoči obrambni minister Karl Erjavec ter predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.

Agencija Ninamedia je telefonsko raziskavo za časopisa Dnevnik in Večer izvedla med 14. in 16. januarjem, anketirali pa so 700 oseb.