Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

V junijski raziskavi izmerjena podpora strankama SDS in LMŠ je podobna kot v aprilski, takrat je SDS imel 18,7 odstotka, LMŠ pa 11,5. Tako kot aprila je po majskem zbližanju, ko je bila razlika v podpori manj kot dve odstotni točki, junija razlika v podpori znova večja in tudi statistično značilna, navaja Delo.

Na tretjem mestu med strankami je z 9,9 odstotka stranka SD, Levico bi volilo 7,1 odstotka vprašanih, NSi pa 3,5. Sledijo DeSUS (2,3 odstotka), SNS (dva odstotka), SAB (1,6 odstotka), Dobra država (1,5 odstotka), SLS (1,4 odstotka) in SMC (1,1 odstotka). Druge stranke so prejele po manj kot odstotek podpore.

Med vprašanimi jih 22 odstotkov ne ve, katero stranko bi volili, da ne bi volili nobene, jih je odgovorilo 11,5 odstotka. Dobra dva odstotka vprašanih na vprašanje nista želela odgovoriti, dober odstotek pa bi oddal prazno glasovnico.

Nižje ocene dela vlade

Ocena dela vlade je pada drugi mesec zapored, pri čemer je tokrat delež tistih, ki jo vidijo pozitivno ali zelo pozitivno, skorajda enak, kot je bil maja (okoli 31 odstotkov), med tistimi, ki so jo prejšnji mesec ocenili srednje, pa se jih je za pet odstotnih točk premaknilo k oceni negativno ali zelo negativno. Oceno srednje je tako tokrat podalo približno 25 odstotkov, negativno 22,5 odstotka, zelo negativno pa 18,6 odstotka.

Še bolj je padla ocena dela državnega zbora, 17,5 odstotka anketiranih je delo parlamenta ocenilo pozitivno ali zelo pozitivno, tretjina je podala oceno srednje, 43 odstotkov pa negativno.

Na lestvici priljubljenosti politikov na prvem mestu ostaja Borut Pahor. Aleksandra Pivec pa je z drugega mesta padla na peto in doživela največji padec ocene med prvimi 20 politiki. Pred njo so se uvrstili Tomaž Gantar, Tanja Fajon in Simona Kustec. V primerjavi z majem je junija najbolj zrasla ocena predsedniku SMC-ja Zdravku Počivalšku, a je na repu 21-mestne lestvice.

Kombinirano spletno in telefonsko anketo Barometer je za Delo izvedla Mediana med 1. in 4. junijem na reprezentativnem vzorcu 726 ljudi.

Anketa: Največ glasov bi dobila SDS