Skoraj dve tretjini anketiranih ne ve, kaj oz. koga bi volilo, ali pa se volitev ne bi udeležilo. Foto: Televizija Slovenija
Skoraj dve tretjini anketiranih ne ve, kaj oz. koga bi volilo, ali pa se volitev ne bi udeležilo. Foto: Televizija Slovenija

SDS bi, če bi bile volitve v nedeljo, volilo 11 odstotkov vprašanih (prejšnji mesec 11,7 odstotka), drugouvrščeni stranki SMC bi volivci namenili 7,2 odstotka glasov (aprila 0,2 odstotka več), ZL-ju 5,3 odstotka in SD pa bi podprlo 4,9 odstotka vprašanih. Pod parlamentarnim pragom bi ostale stranke DeSUS, NSi (obe bi podprlo 2,2, odstotka vprašanih) in SLS (1,7 odstotka).

Skoraj tretjina neopredeljenih, petina na volitve ne bi šla
Kar 27 odstotkov vprašanih sicer ne ve, katero stranko bi volili, 20 odstotkov se jih volitev ne bi udeležilo, 16,7 odstotka pa ne bi volilo nobene stranke. Glede na prejšnji mesec je izrazito naraslo število tistih, ki pravijo, da se volitev ne bi udeležili, so ugotovili pri Delu, kjer poudarjajo še, da je, glede na visok delež neopredeljenih oz. takšnih, ki ne bi volili (skupaj dobrih 63 odstotkov), volilni izid tako rekoč nemogoče napovedovati.

Nepriljubljenost vlade se je še povečala, saj je prejela srednjo oceno 2,33, kar je najnižja izmerjena vrednost do zdaj (aprila 2,41). Padla je tudi srednja ocena dela DZ-ja, in sicer z 2,35 na 2,3. V zadnjem mesecu več kot polovica vprašanih (54,8 odstotka) delo vlade ocenjuje kot negativno ali zelo negativno. Nekoliko bolje se godi DZ-ju, saj njegovo delo kot negativno in zelo negativno skupaj ocenjuje 51,9 odstotka vprašanih.

Na Barometru priljubljenosti še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska poslanka Tanja Fajon, tretja pa evropska komisarka Violeta Bulc. Največji skok v primerjavi s prejšnjim mesecem je uspel evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki se je povzpel na peto mesto (za predsednikom SD-ja Dejanom Židanom), najbolj pa je podpora padla poslancu ZL-ja Matjažu Hanžku (tokrat se je uvrstil na 12. mesto) in pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču.

Anketo je za Delo opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Telefonsko anketiranje je potekalo med 3. in 6. majem, v njem pa je sodelovalo 500 vprašanih.