Notarska zbornica pričakuje, da bo pravosodno ministrstvo na mesto Sikoška čim prej imenovalo novega notarja. Foto: BoBo
Notarska zbornica pričakuje, da bo pravosodno ministrstvo na mesto Sikoška čim prej imenovalo novega notarja. Foto: BoBo
Jože Sikošek
Ministrstvo za pravosodje je Sikoška sredi julija razrešilo. Foto: BoBo

Kot je znano, je Jože Sikošek svoje spise zložil v 599 škatel in jih pustil v skladišču. Trije notarji so 13 dni v prostorih Mikrografije v Novem mestu popisovali arhiv, ki ga je V 599 škatlah za seboj pustil razrešeni notar Sikošek. Ko je bil popis opravljen, je arhiv prevzel notar Jernej Jeromen.

Stranke se torej lahko obrnejo neposredno na Jeromna ali pa na katerega koli drugega notarja, pravi predsednica notarske zbornice Sonja Kralj. "Stranke lahko pooblastijo notarja v svojem domačem kraju, da ta kontaktira s prevzemnikom arhiva, lahko tudi dvignejo svoje spise, če so še aktivni in če je v zvezi z njimi treba še kaj postoriti, kar bi želeli opraviti kjer koli drugje," je pojasnila Kraljeva in dodala, da večjih zapletov ni, čeprav na tako situacijo niso bili pripravljeni. "Z vsemi strakami prevzemnik arhiva kontaktira, zadeve se rešuje, prevzemajo se spisi iz arhiva v Novem mestu in se dostavljajo v notarsko pisarno."

Nekatere stranke so morale storitev plačati dvakrat
Nekaj težav vendarle je. Med drugim je moralo nekaj strank tudi dvakrat plačati storitev. Sikošku, ki je ni opravil, in novemu notarju, ki je storitev dejansko opravil: "Tudi s temi strankami poskušamo položaj razrešiti, do zdaj kakšnega zapleta ni bilo."

Podobni problemi se lahko pojavijo tudi še v prihodnje, reševali jih bodo sproti, zagotavlja Sonja Kralj, ki upa, da bo izpraznjeno notarsko mesto čim prej zapolnjeno. "Notar, ki bo imenovan na mesto razrešenega, bo prevzel tudi arhiv," je pojasnila in zagotovila, da so bili opravljeni vsi tekoči posli razrešenega notarja, predvsem v zvezi z registri, zemljiško knjigo, pa tudi vse v zvezi s prodajo in vpisom stanovanj velike soseske v Ljubljani.