Govekar z dodatkom redno zasluži poleg redne še polovico plače. Foto: Reuters
Govekar z dodatkom redno zasluži poleg redne še polovico plače. Foto: Reuters

Portal NIO, dodatek za stalno pripravljenost, občina Kranj - prejemnik je en sam, Sašo Govekar, ki je na občini pristojen za reševanje in zaščito. Zneski, ki jih je prejel, so vrtoglavi - od najnižjega 1.191 evrov bruto marca pa do 1.365 januarja. In to je samo za stalno pripravljenost, s katero zasluži dodatno polovico plače.

V urah to pomeni od 480 pa do kar 550 na mesec ali z drugimi besedami - ko odide iz službe, je stalno pripravljen in dobiva dodatek za prav vse ure dneva, razen ko je na dopustu. Minister Boris Koprivnikar o tem pravi takole: "Tudi ko spi, ko je čez vikend z družino? Meni se zdi tako radodarno dodeljevanje stalne pripravljenosti, milo rečeno, sporno."

Občina piše le o dolžnostih
Pred časom smo pri Govekarju preverjali, ali je na tisti februarski večer županove prometne nesreče z njim dejansko popival. Na koncu nam je odvrnil, da eno pivo na njegove sposobnosti ne vpliva.

"Ne vem, če se je s piva sposoben, glede na to, kar mu stalna pripravljenost določa, takoj odzvati v primernem stanju in za aktivnosti, ki mu jih stalna pripravljenost nalaga. Dvomim," je komentiral minister Koprivnikar.

V Kranju za pojasnila niso na voljo, pišejo le o Govekarjevih dolžnostih, to pa je stalna in takojšnja dosegljivost na mobilni telefon in v pol ure vrnitev v službo.

Brez dvoma, sami funkciji dodatek za stalno pripravljenost pripada. A ne zgolj eni osebi; že sedmo leto; vsak mesec; za najmanj 480 ur, za prosti čas? To bolj diši po zaslužkarstvu. Počivati in biti pripravljen, oboje hkrati ni mogoče. Razen če gre za sporazumno zlorabo dodatka.