Bo Balažic izgubil sanjsko službo konzula v Avstraliji. Foto: BoBo
Bo Balažic izgubil sanjsko službo konzula v Avstraliji. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec bo Balažica poklical na zagovor v Ljubljano. Foto: BoBo
Erjavec bo Balažica poklical na zagovor

Po besedah Erjavca gre pri udeležbi Omana - ta je obsojen pedofil in vpisan v register pedofilov - na uradnem odprtju konzulata 7. marca in sledečem sprejemu, za tehnično in politično vprašanje. Po pogovoru z Balažicem bo z zadevo najprej seznanil premierko Alenko Bratušek in predsednika republike Boruta Pahorja. Predsednik republike ima med drugim pristojnost, da podpiše ukaze o imenovanju veleposlanikov.

Člane v Avstraliji živeče slovenske skupnosti je udeležba Omana na odprtju konzulata v Melbournu močno razburila. Ogorčeni so, ker naj bi ga slovenski veleposlanik na dogodek povabil. Na zunanjem ministrstvu so sicer na to odgovorili, da je bila na dogodek povabljena Omanova hči, ne pa on.
Vendar pa je Erjavec danes razkril, da je bilo na osnutku seznama povabljencev napisano tudi ime Nicolasa Omana. Ali ga je na sprejem res povabil Balažic, pa ni mogoče zanesljivo potrditi, je rekel minister.
Odločitve po koncu nadzora
Ta je konec marca zato odredil tudi izredni nadzor, ki pa še ni končan, je pojasnil. Izredni nadzor je po Erjavčevih besedah potrdil, da je imel veleposlanik Balažic stike z Omanom. Potrdil je tudi verodostojnost fotografij, na katerih na sprejemu Oman sedi za isto mizo kot veleposlanik.

"MZZ se bo moral odločiti, kako bo ukrepal," je dejal zunanji minister. Bo pa treba najprej ugotoviti dejansko stanje in vse okoliščine, nato pa sprejeti "korektne, objektivne odločitve". "Vse ostalo bi bilo z moje strani neprofesionalno in neodgovorno," je dodal Erjavec. SDS je sicer zaradi Omana sklical današnjo izredno sejo DZ-jevega odbora za zunanjo politiko in predlagal tri sklepe, med njimi tudi, da Erjavec odpokliče Balažica, vendar OZP sklepov ni podprl.

Erjavec bo Balažica poklical na zagovor