Novi zakon naj bi preprečil tragedije, kot je bila pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah. Foto: RTV SLO
Novi zakon naj bi preprečil tragedije, kot je bila pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah. Foto: RTV SLO

Zakon, ki ga je vlada pripravila tudi zaradi dogodkov v primeru Lipa, naj bi izboljšal delo inšpektorjev. Sindikat državnih in družbenih organov pa meni, da bi zaradi razmer v nekaterih inšpektoratih zakon potreboval javno razpravo.

Opozicija ima pomisleke o določilu, da bodo inšpektorji o svojih ukrepih javnost obveščali le na podlagi in v mejah pooblastila predstojnika, je poročala TV Slovenija. Pavel Gantar (LDS) je poudaril, da ne sme biti prizadeta pravica javnosti do obveščenosti, medtem ko Miran Potrč (SD) meni, da se s tem zmanjšujem odgovornost ter povečujeta hierarhičnost in podrejenost v javni upravi.

Ministrstvo za javno upravo zatrjuje, da to ni tako. Tako naj bi le bolje uredili obveščanje, da se ne bi ponovilo dogajanje v primeru Lipa.

Novela naj bi z inšpekcijskim svetom, ki ga bo po novem vodil sam minister za javno upravo, zagotovila boljše sodelovanje različnih inšpekcij, omogočila inšpektorjem vstop na tuje zemljišče, omogočila pridobivanje podatkov od tretjih oseb in ne le od tistih, ki so pod nadzorom, ter tudi olajšala postopke za prepoved opravljanja dejavnosti.