Novi minister za pravosodje je 39-letni Marjan Dikaučič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Novi minister za pravosodje je 39-letni Marjan Dikaučič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Za imenovanje Dikaučiča so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijskega SNS-a in en poslanec DeSUS-a ter poslanca narodnosti. Proti so bili v strankah LMŠ, SD, Levica, SAB in v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

V uvodnem nagovoru se je novi minister za pravosodje Marjan Dikaučič poslancem zahvalil za izraženo podporo, ki so mu jo podelili z imenovanjem na funkcijo. Dodal je, da se zaveda odgovornosti, ki jo prinaša ministrski položaj. "Zdaj se seveda začne resno delo, in to že nocoj," je dejal. Primopredaja med Dikaučičem in njegovo predhodnico Lilijano Kozlovič bo predvidoma v sredo dopoldne.

Novemu ministru za pravosodje, ki prihaja iz kvot SMC-ja, je prek Twitterja čestital tudi predsednik stranke in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Twitter
Novemu ministru za pravosodje, ki prihaja iz kvot SMC-ja, je prek Twitterja čestital tudi predsednik stranke in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Twitter

Kot je Dikaučič dejal v izjavi za medije, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU-ja. Kot je napovedal, se bo v svojem mandatu sicer zavzemal predvsem za zaščito oz. spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Poudaril je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič znova zavrnil. "Žalosti me, da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno odpravljati svoje delo," je dejal.

Dikaučič novi pravosodni minister

V razpravi pred glasovanjem so koalicijski in opozicijski poslanci stali trdno vsak na svojem bregu. V koaliciji so Dikaučiča opisovali kot kompetentnega kandidata, ki bo avtonomno in celostno vodil ministrstvo ter izpolnil zastavljene koalicijske cilje, na opozicijski strani pa so poudarjali pomanjkanje izkušenj kandidata in opozarjali, da na odboru za pravosodje ni odgovoril na številna ključna vprašanja. V opozicijskih strankah LMŠ, Levica, SD in SAB ter tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev so večkrat izrazili mnenje, da bo Dikaučič "slamnati minister", ki bo zgolj izpolnjeval ukaze predsednika vlade.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ob koncu razprave predlagal prekinitev seje, saj se je DZ po njegovih navedbah seznanil "z novimi dejstvi, ki gredo v prid spoštovanja zakonodaje". "Obstaja utemeljen sum, da so bila podjetja, katerih lastnik ali direktor je bil kandidat, vpletena v resne nepravilnosti. Gre za resne zadeve, do katerih bi se moral opredeliti predsednik vlade in o katerih bi se morali pogovoriti tudi znotraj poslanskih skupin," je dejal Golubović. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič predlogu ni ugodil. "Glede na dosedanjo razpravo tisti, ki ste trdno odločeni podpori ali nepodpori kandidatu, svojega stališča ne boste spremenili," je dejal.

Kaloh: Dikaučič bo lahko deloval neobremenjeno

Že med predstavitvami stališč poslanskih skupin je del poslancev SDS-a zapustil dvorano, kar je zmotilo tudi nekatere poslance opozicije. Dodatne obrazložitve o predlogu za novega ministra pred DZ-jem predsednik vlade Janez Janša ni podal. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je pojasnil, da na to ne more vplivati, in razpravo so nadaljevali.

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič, ki ima opravljen pravniški državni izpit, je po besedah Dejana Kaloha (SDS) pravni strokovnjak na področju stečajne zakonodaje, hkrati pa ne sodi v nobeno od pravniških omrežij. "To je zelo dober signal, da bo kot pravosodni minister deloval brez pritiskov in da se bo lahko neobremenjeno posvečal pravosodnemu resorju," je dejal v predstavitvi mnenja poslanske skupine SDS-a.

Kaloh je poudaril, da si bo kandidat prizadeval za pravosodni sistem po meri človeka, ki naj služi pravičnosti in ljudem, in krepil avtonomijo sodstva. Med kandidatove ključne prioritete je naštel varovanje človekovih in otrokovih pravic, etično uporabo umetne inteligence in preprečevanje rabe sovražnega govora, tako na spletu kot v javnem življenju. Nadaljeval bo že začete investicijske postopke in digitalizacijo pravosodja. Pozornost bo namenil tudi potrebni reorganizaciji dela sodišč in predolgemu trajanju sodnih postopkov s področja pranja denarja in gospodarskega kriminala ter izboljšanju kazenskega pregona.

"Dikaučič je prečesal vsa relevantna področja in podsisteme ter ponudil rešitve. SDS bo kandidata za pravosodnega ministra soglasno podprl," je napovedal Dejan Kaloh. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Kandidat je izrazil zadovoljstvo, da se je Republika Slovenija odločila za sodelovanje v Evropskem javnem tožilstvu, a je hkrati glede zakonitosti postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije opozoril, da se do tega ne more opredeljevati, saj bi njegovo stališče ob napovedani uporabi pravnih sredstev lahko pomenilo nedopustno prejudiciranje njegovega izida," je dejal Kaloh. Ob tem je dodal, da se Dikaučič zaveda tudi pomena avtonomije državnega tožilstva, zato si bo prizadeval za čimprejšnje imenovanje državnih tožilcev.

Glede sprememb zakonodaje je Kaloh poudaril, da se Dikaučič zaveda pomena prenove insolvenčne zakonodaje, da se bo zavzel za pripravo novega zakona o kazenskem postopku in si prizadeval za primerljivost položaja med pravosodnimi policisti in policisti. Po napovedih poslanca SDS-a se bo Dikaučič v primeru imenovanja posvetil tudi spremembam zakona v sodnem svetu in odpravi anomalij v disciplinskih postopkih zoper sodnike, hkrati si bo prizadeval za pravočasno sprejetje zakonodaje o zaščiti žvižgačev in čimprejšnjo pripravo novega krovnega zakona o varstvu osebnih podatkov.

Predstavitev kandidata na odboru DZ-ja za pravosodje je bila po mnenju poslanske skupine SDS-a izčrpna, celovita, dostojna in verodostojna. "Dikaučič je prečesal vsa relevantna področja in podsisteme ter ponudil rešitve. SDS bo kandidata za pravosodnega ministra soglasno podprl," je napovedal Kaloh.

SMC poudaril kandidatovo široko vizijo, NSi stališč ni predstavil

Po oceni poslanske skupine SMC-ja je Dikaučič v predstavitvi pred matičnim odborom pokazal, da kratkotrajnost mandata ne vpliva na njegovo široko vizijo, ki jo ima za pravosodni sistem. Kot je dejala poslanka SMC-ja Mojca Žnidarič, kandidat za pravosodnega ministra pozna sistem in težave pravosodja iz prakse, v celoviti predstavitvi pa je prepoznal ključne teme, ki odražajo jasne cilje za delovanje ministrstva za pravosodje.

V SMC-ju verjamejo, da se bo Dikaučič zavzemal za avtonomno pravosodje in vladavino prava, svoje delo pa opravljal zakonito in transparentno, je dejala. Prepričani so, da bo Dikaučičevo vodilo ob prevzemu resorja v središče pravosodja postaviti človeka in pravičnost. Žnidaričeva je še poudarila, da so v SMC-ju ponosni na vse, kar je uspelo realizirati nekdanji ministrici Lilijani Kozlovič, saj je realizirala bistveno več, kot je bilo zastavljeno v koalicijski pogodbi. To po besedah poslanke priča o prodornosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom ministra iz vrst SMC-ja. "Nič manj ne pričakujemo od kandidata za ministra Marjana Dikaučiča," je še poudarila. V stranki menijo, da se bo s pomočjo izkušene ekipe učinkovito spopadel z vsemi izzivi, ki so pred njim in da bo svoje delo opravil zakonito in transparentno.

V tretji koalicijski stranki, NSi-ju, poslanska skupina ni predstavila svojega stališča.

Golubović: "Vlada bo bogatejša za novega slamnatega ministra"

Stališče poslanske skupine stranke LMŠ-ja je predstavil Brane Golubović, ki se je na začetku obregnil ob odsotnost predsednika vlade Janeza Janše na seji in mu očital pomanjkanje spoštovanja do DZ-ja. "Težko je razpravljati in odločati o nekom, ki ga je predsednik vlade predstavil v treh stavkih, brez življenjepisa, referenc, izkušenj. Tudi na seji odbora za pravosodje ni bilo nič drugače," je dejal.

"Nimamo težav s tem, da je kandidat mlad, ni težava kandidatova anonimnost, ni težava, da ni profesor, da ni pravna eminenca, da nima naziva. Težava je, da o njem in njegovem delu ne vemo nič oziroma bore malo. Težava je, da nima nobenih primernih izkušenj za to funkcijo. Njegova stališča, mnenja nam niso znani. Ni jih predstavil ne on ne predsednik vlade. Nismo izvedeli, kje je zaposlen, kakšna je bila njegova vloga pri slamnatih podjetjih in še nekaterih drugih poslih. Kakšna so njegova stališča do že sprejetih zakonov, drugih aktov vlade. Tiste vlade, katere minister bo. Pričakovali smo, da ima stališča do tega, kar je sprejela vlada," je dejal Golubović.

Sorodna novica DZ za člana Sodnega sveta izglasoval Urško Kežmah in Andreja Razdriha

"Namesto njega ima zelo jasna stališča do pravosodja njegov bodoči šef predsednik vlade Janez Janša. A njegov pogled na pravosodje je diametralno nasprotje od našega pogleda," je dejal Golubović in poudaril, da v LMŠ-ju verjamejo v pravno državo, v pravna pravila, ki zagotavljajo omejitev in nadzor oblasti ter spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter v družbi zagotavljajo red in predvidljivost. Od kandidata bi pričakovali pokončno držo in jasna stališča, pa tega niso zaznali. "Vlada je raven pričakovanj in političnega standarda postavila tako nizko, da nižje ne gre," je dejal vodja poslanske skupine LMŠ-ja in dodal, da se jim v stranki zdi nedopustna že sama možnost, da bi nekdo, ki je takšna neznanka, lahko postal minister.

"Minister, ki to niti ne bo, kajti dejanski minister, če ga boste potrdili, bo danes postal predsednik vlade," je v DZ-ju dejal Golubović, ki meni, da bo v primeru potrditve kandidata "vlada bogatejša za novega slamnatega ministra". Glede na predstavitev na matičnem odboru Golubović ugotavlja, da je kandidat privolil, "da bo prazen, ubogljiv in upogljiv, pač idealen za predsednika vlade in porazen za pravno državo in ljudi". Po mnenju LMŠ-ja ne samo da ne more biti, ampak ne sme biti pravosodni minister, je sklenil Golubović.

Baković: Težko je biti pravosodni minister v vladi, ki se požvižga na pravni red

"Videti je, da je vladi prav malo mar za pravno državo, pravila in postopke. To je v tem mandatu že večkrat dokazala. Od norčevanja iz odločb ustavnega sodišča do obračunavanja s tožilci prek družbenih omrežij, nezakonite razveljavitve postopkov imenovanja dve evropskih delegiranih tožilcev, neimenovanja tožilcev zaradi političnih razlogov, do sprejema covidnih ukrepov brez ustrezne pravne podlage," je v predstavitvi mnenja poslanske skupine SD-ja dejal poslanec Predrag Baković.

"Verjamem, da je težko biti pravosodni minister v tej vladi, ki se požvižga na pravni red v Republiki Sloveniji in – kar je najhuje – tega niti ne skriva," je dejal in ob tem poudaril, da je kljub temu ravno minister za pravosodje tisti, ki mora biti prvi branilec prava, predpisov in celotne pravosodne veje oblasti. V SD-ju so prepričani, da "kandidat za ministra ne bo zmogel brzdati apetita vlade po političnem vmešavanju vlade v neodvisne organe in njihovo delo". Pri tem je Baković spomnil tudi na opozorila mednarodnih institucij.

"Sprašujemo se, kakšno prenovo stečajne zakonodaje lahko pričakujemo od kandidata, če bo potrjen kot minister. Minister za pravosodje mora biti zaupanja vredna oseba, z visoko stopnjo integritete, neobremenjena z madeži, še posebej s takšnimi, kot so bili izpostavljeni na odboru za pravosodje," je dejal poslanec SD-ja in sklenil, da v stranki menijo, da predstavitev kandidata na odboru za pravosodje ni bila celovita in da kandidat ni odgovoril na temeljna vprašanja. SD kandidata ne bo podprl, je napovedal Bakovič.

Cigler: Vlada ne želi kandidata, ki bo le posodil ime

Tudi Željko Cigler iz Levice je v uvodu poudaril, da o kandidatu ni veliko znanega. "Brez političnih izkušenj in brez večjih strokovnih referenc se je odzval na povabilo predlagatelja. Tudi predstavitev, ki smo jo prejeli, je tako splošna, da bi jo lahko uporabili za večino kandidatov za katero koli ministrstvo," je dejal. Vprašal se je, kakšnega kandidata je iskal predlagatelj. "Vsekakor predsednik vlade ni želel kandidata, ki bi bil podoben dosedanji ministrici za pravosodje. Vsaj ne v točki, ko je izrazila dvom in nasprotovanje odločitvam vlade, ki jo suvereno in brez ugovorov vodi Ivan Janez Janša," je dejal Cigler.

Marjan Dikaučič je prejšnji teden uspešno prestal zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom. V koaliciji so predstavitev ocenili kot celovito in izčrpno, opozicija pa mu je očitala pomanjkanje jasnih stališč. Foto: BoBo
Marjan Dikaučič je prejšnji teden uspešno prestal zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom. V koaliciji so predstavitev ocenili kot celovito in izčrpno, opozicija pa mu je očitala pomanjkanje jasnih stališč. Foto: BoBo

Premier po besedah Ciglerja potrebuje kandidata, ki bo le izpolnjeval njegove ukaze. "Takšni ministri so že v vladi," je dejal in dodal, da predvideva, da bo takšen tudi Dikaučič, ki se na odboru za pravosodje ni želel opredeljevati do vladnih odločitev. "Za slabo leto bo posodil le ime, saj so odločitve že sprejete," meni Cigler. Obregnil se je ob nekatere informacije, ki so o kandidatu prišli v javnost. Dikaučič je po navedbah Ciglerja, ki se je navezal na poročanje portala Necenzurirano.si, sodeloval v vsaj dveh zgodbah, v katerih so podjetja pristala v rokah slamnatih lastnikov, bil je tudi direktor podjetja, ki je oddajalo prazne bilance.

"Kdor koli odloča ali v konkretni zadevi deluje v nasprotovanju s pričakovanji vlade, postane tarča napadov. Zato ta vlada potrebuje nekoga, ki bo stopil na stran močnejšega, in vsaj molčal, če ne sodeloval pri rušenju pravosodnih institucij," menijo v poslanski skupini Levica. Po besedah Ciglerja bi Dikaučič z imenovanjem prevzel "vodenje slamnatega ministrstva", zato ga v Levici ne bodo podprli.

Po mnenju SAB-a ministri te vlade nimajo avtonomije

Po mnenju vodje poslanske skupine stranke SAB-a Maše Kociper izogibanje opredelitvi o zakonitosti razveljavitve razpisa za evropske delegirane tožilce meče slabo luč na kandidata. V poslanski skupini SAB-a se ne morejo otresti občutka, da bo še ena od marionet v rokah predsednika vlade. "Prepričali smo se že, da ministri te vlade nimajo avtonomije in da sploh ni važno, kdo sedi na ministrskem stolu," je dejala.

Dodala je še, da jih kandidat ni prepričal ne z referencami ne s stališčem in ne z vrednotami. "Potrebujemo nekoga, ki bo branil temeljna pravna načela in vladavino prava. Tega za Dikaučiča po njegovi predstavitvi ne moremo trditi. Niti enega prepričljivega argumenta ni, da bi ga potrdili," je povedala Kociper.

Tudi Jurša in Sluga poudarila pomanjkljive reference kandidata

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je poudaril, da so kandidata konkretno spoznali šele na predstavitvi, saj je svež obraz in niso poznali njegovega ozadja, kompetenc in načina dela. Prav tako je nad predstavitvijo visela "senca člankov, ki so ga prikazali v izjemno negativni luči". "Kandidat je oseba, ki nima izkušenj z zahtevanega področja. Čeprav verjamemo, da se posameznik lahko nauči marsikaj, je vodenje tega resorja lahko težka preizkušnja za neizkušeno osebo, kot je Dikaučič," je opozoril.

Dodatno po njegovih besedah skrbijo zapisi, da je vpleten v zgodbe s slamnatimi podjetji. Po Jurševih besedah bi pravosodni minister moral tak kriminal preganjati in ne biti kakor koli povezan z njimi. Zaman so čakali tudi stališče glede evropskih delegiranih tožilcev. Ocenil je, da je prejšnja ministrica Lilijana Kozlovič svoje delo opravila korektno in dobro, zato bo novi minister po njegovih besedah imel še posebej težko nalogo, da bo dosegel visoko postavljene cilje.

Ob pomanjkljive reference kandidata se je obregnila tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. "Od Dikaučičevega prihodnjega šefa smo dobili trivrstično obrazložitev kandidature, ki bi jo lahko strnili v nekaj besed in rekli, da je to pač moj predlog za ministra. Sprašujemo se, ali se v teh nekaj besedah predsednika vlade zrcali vse zavržno podcenjevanje najvišjega zakonodajnega telesa v državi ali pač res ni nobene vsebine o kandidatu, s katero bi lahko utemeljil njegovo kandidaturo," je dejala.

Poslanska skupina SNS-a ni predstavila svojega stališča.

Dikaučič se ni opredelil do postopka imenovanja delegiranih tožilcev

Prednost Dikaučiča je, da izhaja iz praktičnih pravnih okolij, za kandidata pa so se v SMC-ju odločili zaradi ureditve stečajne zakonodaje, je predlog kandidature pojasnil vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič. Nekateri so sicer ocenjevali, da to področje ni ključno za delovanje pravne države kot take, toda v SMC-ju so po Peričevih besedah že večkrat poudarili, da so "politični partner gospodarstva".

Čeprav je Lilijana Kozlovič odstopila s položaja, ker se ni strinjala z vladno odločitvijo o razveljavitvi postopka imenovanja dveh delegiranih tožilcev v evropskem javnem tožilstvu, se Dikaučič na zaslišanju pred parlamentarnim odborom o tej temi ni želel izreči, dokler ne bodo končani sodni postopki.

Na vrhovnem državnem tožilstvu sicer od novega ministra pričakujejo, da se bo zavzel za legitimno in zakonito rešitev nastale situacije, ki meče slabo luč na podobo Slovenije v mednarodnem prostoru. Na vladi ob tem na imenovanje čakajo še štirje okrajni, trije okrožni in trije vrhovni državni tožilci.

Ob prevzemu resorja torej novega ministra čakajo številni izzivi. Dikaučič je napovedal, da se bo zavzel za pospešitev postopkov za gradnjo nove sodne palače, nadaljevanje gradnje zaporov na Igu in v Dobrunjah ter nadaljevanje posodabljanja informacijskih sistemov pravosodnih organov. V razpravi na odboru so v delu opozicije podvomili o Dikaučičevih izkušnjah in kompetencah.