Katja Šeruga ni dobila soglasja programskega sveta, predlagal jo je generalni direktor. Foto: MMC RTV SLO
Katja Šeruga ni dobila soglasja programskega sveta, predlagal jo je generalni direktor. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje
Pregled glasov po posameznem članu programskega sveta. Foto: MMC RTV SLO

Direktorja ali v. d. direktorja TV Slovenija imenuje generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Generalni direktor Igor Kadunc se je med štirimi kandidati odločil za Šerugo, ki je v obdobju 2005–2007 že delala na nacionalni televiziji. Za soglasje k imenovanju pa bi potrebovala podporo absolutne večine v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 svetniških glasov.

Za Katjo Šeruga je glasovalo 12 svetnikov od 28 navzočih. Proti njej je glasovalo 8 svetnikov, 6 pa jih je bilo vzdržanih. Katja Šeruga tako ni dobila potrebne večinske podpore Programskega sveta RTV Slovenija. Televizija Slovenija tako ostaja brez direktorja s polnimi pooblastili. Zaradi zavrnitve imenovanja Šeruge tako Kadunc ostaja še naprej tudi v. d. direktorja Televizije Slovenija. Dejal je, da je bil prepričan o podpori programskega sveta Katji Šeruga, zato nima na zalogi kandidatov, ki bi bili pripravljeni kot v. d. voditi televizijo. Je pa napovedal, da se bo potrudil čim prej najti kandidata.

Malo zanimanja za položaj direktorja
Kadunc je tudi poudaril, da si je Šeruga pridobila njegovo polno zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bi bila sposobna skupaj s sodelavci izpeljati spremembe, ki jih nacionalna televizija potrebuje. Prav tako meni, da bi se kot direktorica uspešno vključila v zdajšnjo ekipo. Obenem je generalni direktor RTVS opozoril, da ni prav velikega zanimanja za vodilne funkcije na javni radioteleviziji. Pojasnil je, da je poskušal nagovoriti še nekaj posameznikov, ki bi bili po njegovem mnenju primerni za vodenje televizije, a pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Šeruga pa je v svoji predstavitvi poudarila, da televizija zagotovo potrebuje posodobitev. Zavzela se je za televizijo, ki bo moderna in sveža ter se ji bo s svojo gibkostjo uspelo pravočasno prilagoditi novostim v medijskem svetu. Pojasnila je, da je nacionalna televizija kljub svoji kompleksnosti sposobna narediti korake naprej. Prav tako se je Šeruga zavzela za pregled in prevetritev delovnih procesov. Meni, da bi pregled pokazal, da televiziji primanjkuje nekaterih kadrov. Po njeni oceni ima televizijska hiša veliko znanja in izkušenj, ki pa jih bo treba povezati na učinkovitejši način.

Poleg tega je Šeruga poudarila potrebo po odprti in pluralni televiziji. Strinjala se je, da nacionalna televizija potrebuje več lastne produkcije, pri tem pa po njenih besedah ne sme zanemariti gledljivosti oddaj. Televizija bo po njenih besedah morala v prihodnje nagovoriti javnosti, ki jih do zdaj ni uspela – npr. mlade. Svetniki so v razpravi različno ocenili predstavitev Šeruge. Nekateri so zagovarjali, da bi moral Kadunc za vodenje televizije predlagati nekoga "iz hiše", spet drugi so opozorili, da "hišnim biserom" vse do zdaj ni uspelo izvesti potrebnih sprememb. Iz svetniških razprav ni bilo mogoče predvideti izida glasovanja.

Prijavljeni štirje kandidati
Na razpis za direktorja Televizije Slovenija, ki se je iztekel 23. julija, so se poleg zdajšnje svetovalke direktorja časopisa Večer Katje Šeruga prijavili še trije kandidati: televizijska voditeljica Miša Molk, odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV-centru Zoran Medved in režiser s Koroškega Uroš Zavodnik.

Na seji je programski svet tudi prisluhnil pojasnilu v povezavi s prijavo Kadunca protikorupcijski komisiji. Nadzorni svet zavoda se je zanjo odločil zaradi suma konflikta interesov, saj naj bi generalni direktor posegel v enega izmed razpisov RTV SLO. Skušal naj bi namreč vplivati na filmski razpis v korist podjetja Arsmedia, ki je znano po filmih Petelinji zajtrk in Šanghaj.

Združenje novinarjev in publicistov poziva k razrešitvi Ilinke Todorovski
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) generalnega direktorja in programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski. ZNP moti, da "varuhinja ne ukrepa, ko bi morala, ukrepa pa, ko ni nobenega razloga, pa še takrat pri presoji uporablja dvojna merila".

Pri tem so izpostavili domnevno sporen februarski nastop gostje Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum in komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta.

Ilinka Todorovski je v obeh primerih predlagala le razpravo o poklicnih merilih znotraj uredništva, medtem pa je veliko bolj ostro nastopila, ko je šlo za intervju novinarja Jožeta Možine z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom. V tem primeru je novinarju očitala, da je kršil poklicna merila in programske standarde, ter predlagala razpravo o odgovornosti, opozarjajo v ZNP. "Gre za očitno dvojna merila, ki si jih varuhinja, ki bi morala ohraniti distanco v tovrstnih presojah, ne bi smela privoščiti," so prepričani v ZNP-ju.

.

Društvo novinarjev Slovenije: Programski svet ni uredniški odbor
Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) je na programski svet naslovil dopis, v katerem je zapisal, da svet ni uredniški odbor ali nekakšno "naduredništvo", zato je njegovo ukvarjanje s posameznimi uredniškimi odločitvami zloraba pristojnosti. Uredniki in novinarji so po zakonu o medijih in zakonu o RTV SLO neodvisni in avtonomni. "Programski svet po statutu RTV SLO ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa," je zapisal odbor.


Za presojo kršitev poklicnih meril in načel novinarske etike RTV SLO je po navedbah upravnega odbora DNS-ja pristojen varuh pravic gledalcev in poslušalcev. Kot je poudaril odbor, DNS niti slučajno ne želi polemizirati s posameznimi odločitvami varuhinje Ilinke Todorovski. Obenem meni, da se tega ne bi smel lotevati niti programski svet.

Kdo bo vodil Televizijo Slovenija?
Kdo bo vodil Televizijo Slovenija?