Slovenija

Poudarki

  • "Namen ne opravičuje dejanja"
  • Denar povrnila in Rdečemu križu nakazala 1000 evrov
Bojana Muršič
Bojana Muršič je odstopila z mesta podpredsednice DZ-ja in z mesta občinske svetnice. Ostaja pa poslanka. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Transparency International (TI) Slovenija ob odstopu podpredsednice DZ -ja Bojane Muršič ponovno poudarjajo potrebo po sprejetju kodeksa etike poslancev. Ravno takšni primeri po njihovih navedbah kažejo, da bi morali poslanci končno sprejeti kodeks in "pokazati, da so zmožni vzpostaviti ta minimalen samoregulacijski mehanizem, ki bi moral biti temelj njihove lastne integritete". Le učinkoviti mehanizmi za delovanje, ki bi prispevali k bolj jasnim in hitrim potezam, lahko po njihovem prepričanju pozitivno vplivajo na ugled državnega zbora in zaupanje v delovanje države.
VIDEO
Kdo bo na stolčku nasledi...
VIDEO
Muršičeva želi dokončati...

Dodaj v

Bojana Muršič se kesa in odstopa. Ostaja (le še) poslanka.

Za stranko je kupila jopice iz termoflisa
9. maj 2016 ob 10:32,
zadnji poseg: 9. maj 2016 ob 18:13
Ruše - MMC RTV SLO, STA

Poslanka SD-ja Bojana Muršič je priznala, da je glede spornega nakupa jopic iz flisa z denarjem občine Ruše zavajala javnost, kar obžaluje in zato odstopa z mesta podpredsednice DZ-ja in občinske svetnice, ostaja pa poslanka.

Njeno javno priznanje, opravičilo in odstopa sta po oceni SD dovolj, je povedal vodja poslancev Matjaž Han. Priznava pa, da je to etiketa za Muršičevo in stranko.

"Potrebnega bo veliko časa, da si bo Muršičeva ugled povrnila, če si ga sploh bo lahko," je v izjavi novinarjem ocenil Han. A je ob tem izpostavil dejstvo, da je poslanka javno priznala, da je lagala in zavajala, kar je treba po njegovem mnenju na nek način odpustiti. Han se je vprašal, kateri poslanec v zgodovini je še podobno ravnal, a se tudi strinjal, da se vsaka taka zadeva pozna na ugledu stranke in poslanske skupine.

Na vprašanje, ali so poslanko pozvali k odstopu s poslanske funkcije, je Han odgovoril, da so se z njo pogovarjali o več možnostih, a je bila skupna odločitev, da je njen odstop z dveh funkcij relativno dovolj velik ukrep. Mandata poslanke, ki so ji ga dali volivci, ji namreč nihče ne more odvzeti, je spomnil Han in dodal, da bodo prav volivci na koncu presodili. Ob tem ni želel konkretno odgovoriti na vprašanje, ali sama torej ni želela odstopiti z mesta poslanke.

Kdo na podpredsedniški stolček?
O tem, ali bodo predlagali naslednika Muršičeve na podpredsedniškem mestu DZ-ja, se sicer še niso pogovorili. A Han osebno meni, da so tega "jokerja" s tem dejanjem zapravili in se za funkcijo zdaj ne morejo potegovati.

Pričakovati je, da se bodo o tej zadevi pogovorili tudi v koaliciji. Če SD novega podpredsednika ne bo predlagal, utegne to v dogovoru z njimi storiti katera od drugih dveh koalicijskih partneric. Malo verjetno je namreč, da bi tudi ta podpredsedniški stolček ostal prazen.

Od treh možnih podpredsedniških mest sta trenutno namreč zasedeni dve, poleg Muršičeve enega zaseda še poslanec DeSUS-a Primož Hainz. Medtem pa podpredsedniški stolček, ki pripada največji opozicijski stranki, ostaja prazen, saj SDS podpredsednika ni predlagal. Tako je malo verjetno, da koalicija ne bi zapolnila svojega mesta, saj bi bilo delo Brgleza z le enim podpredsednikom zelo oteženo. Podpredsedniki namreč po poslovniku pomagajo predsedniku DZ-ja pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja.

V kabinetu predsednika DZ-ja so sicer pojasnili, da odstopne izjave Muršičeve za zdaj še niso prejeli.

Poslanec ali funkcionar izjavo o odstopu v skladu s poslovnikom DZ-ja poda pisno in jo pošlje predsedniku DZ-ja, ki poslance obvesti o odstopu na prvi naslednji seji DZ-ja. Šteje se, da je poslancu ali funkcionarju prenehala funkcija z dnem, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Majska redna seja se sicer začne prihodnji v ponedeljek.

Obžalovanje in opravičevanje Muršičeve
"Obžalujem, da sem v zvezi z naročilom in porabo sredstev svetniške skupine SD Ruše zavajala javnost, medije in stranko SD, za kar se vsem iskreno opravičujem," je zapisala Muršičeva. Občina Ruše je z naročilnico svetniške skupine SD Ruše v vrednosti 642 evrov kupila jopice iz termoflisa za 341 evrov, za preostali znesek pa je bil kupljen pisarniški material. "Ker sem dobavljeni material prevzela sama, za ravnanje prevzemam vso odgovornost," je navedla.

Zagotavlja, da nikoli niti evra ni porabila v svojo korist, priznava pa, da je bila njena presoja o nakupu jopic iz termoflisa, ki so jih svetniki SD-ja Ruše razdelili ljudem, po pravilniku o porabi proračunskih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov napačna. Ob tem je poudarila, da je del sredstev za delo svetniške skupine namenjen tistim, ki svetnikom SD-ja pomagajo pri njihovem delu in so "pogostokrat pomoči tudi sami potrebni".

"Namen ne opravičuje dejanja"
"Namen pri nakupu jopic iz termoflisa ne opravičuje dejanja, da sem kršila pravilnik," je zapisala in dodala: "Prav tako ne opravičuje mojega zavajanja v izjavah." Še posebej se opravičuje medijem in novinarjem, ker je na njihova vprašanja glede porabe sredstev za delo svetniške skupine SD Ruše trdila, da je šlo zgolj za nakup pisarniškega materiala.

Denar povrnila in Rdečemu križu nakazala 1000 evrov
Celoten znesek v vrednosti 642 evrov, ki ga je svetniška skupina SD Ruše za delo svetniške skupine porabila za nakup iz naslova dobavnice, je v nedeljo nakazala na transakcijski račun občine iz svojih sredstev, danes pa je 1000 evrov nakazala Rdečemu križu za nakup živilskih paketov socialno ogroženim družinam, je še pojasnila.

Zaradi domnevno spornega nakupa jopic iz flisa z občinskim denarjem v Rušah poteka tudi predkazenski postopek.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
malibumbar
# 09.05.2016 ob 10:35
Saj poslanska plača je še vedno OK.
kromo-som
# 09.05.2016 ob 10:37
Poslanka SD-ja Bojana Muršič je priznala, da je glede spornega nakupa flis jopic z denarjem občine Ruše zavajala javnost, kar obžaluje in zato odstopa z mesta podpredsednice DZ-ja in občinske svetnice, ostaja pa poslanka.

Khm, priznava zlorabo in - ostaja poslanka. A je to res to, kar pričakujemo od svojih izvoljenih predstavnikov??
cene vols
# 09.05.2016 ob 10:40
Seveda odstopila je samo tam, kjer nima neke koristi, ostala pa bo poslanka seveda.
Olorin
# 09.05.2016 ob 10:44
Res nima treh cistih v glavi. Mar bi poneverila 10 ali 15 milijonov, pa ji ne bi mogli nic, se zmazala bi se, za 341 ? pa vsak ve, da te najdejo takoj.
ap72
# 09.05.2016 ob 10:44
ostala bo pa poslanka!! poslanka SD??

ok, saj gliha vkup štriha.

full je ona zdaj odstopila! res... in še opravičla. res je načelna, poštena, super.

fuj in fej!!!
Joe Malkovich
# 09.05.2016 ob 10:42
Edina logična naslednja koraka sta odstop kot poslanka in izstop iz SD.
Drncl
# 09.05.2016 ob 10:46
Poslanka bo pa ostala. Hehe, komedija. Slovenski vsakdan že 25 let...
elGoyc
# 09.05.2016 ob 10:41
Zelo neumno dejanje, upam pa da ne bo to novica tedna, ker je znesek resnično smešno majhev v primerjavi s krajami javnih sredstev pri raznih investicijah in recimo dodatkom za pripravljenost.
Za razliko od mnogih drugih, ki so jih ujeli s prsti v marmeladi je odziv Muršičeve zadovoljiv. Najbrž je premajhna riba, da bi si lahko privoščila bolj arogantno obnašanje v stilu kakega ministra.
rooster
# 09.05.2016 ob 11:19
vsaj polovica poslancev tega sklica daje tak vtis, kot da še OŠ ne bi imeli končane
Uomo Tigre
# 09.05.2016 ob 11:18
Takšne podlosti, čeprav majhne, dovolj povejo o osebi. Takšni ljudje ne bi smeli sedeti v parlamentu. Če ne odstopi kot poslanka, ni naredila nič.
K_ris
# 09.05.2016 ob 11:59
@juk

To je pa od K_risa stranka

In tudi če je, V čem je razlika? Svinjarija je svinjarija, ne glede na to, kdo jo naredi. In ta ženska nima kaj delati ne v stranki, ne v občinskem svetu in tudi ne v parlamentu. Pa je čisto vseeno, če je iz "moje" stranke.
mlamat
# 09.05.2016 ob 10:49
Spet lovimo kurje tatove.

Red mora biti. LOL!
WP10
# 09.05.2016 ob 12:45
Odstopa in ostaja posla Pi*ka ji materna
Kekec99
# 09.05.2016 ob 11:39
Ostaja (le še) poslanka??? Pokazala je iz kakšnega je testa, to da v parlamentu sedijo kriminalci pa ni več nobena skrivnost.
K_ris
# 09.05.2016 ob 11:38
In ostaja poslanka? SD naj jo nemudoma izključi iz stranke in poslanske skupine.
Nikolaj
# 09.05.2016 ob 11:28
Izvršila je kaznivo dejanje tatvine.
POstopek je naslednji:
- ovadba
- kazenska obravnava
- razglasitev sodbe : nepogojna kazen 3 let
- prestajanje kazni
- prepoved opravljanja kakršnih javnih funkcij za dobo 10 let od dneva prestane kazni

Generalni tožilec pa mora nemudoma zahtevati tudi kazebsko preiskovavo zoper bančne tajkune, ki so pokradli miljarde.
+hellbastard+
# 09.05.2016 ob 11:22
zgleda da vsi kradejo kot srake
felipesko
# 09.05.2016 ob 11:05
"Ker sem dobavljeni material prevzela sama, za ravnanje prevzemam vso odgovornost," je navedla.

Hvala vsemogočnemu....Smo le doživeli eden normalen odziv,čebrav bi rad videl kakšne jopice so to bile za 340 evrov....po moje jih bo fajn zeblo...
K_ris
# 09.05.2016 ob 16:12
Njeno javno priznanje, opravičilo in odstopa sta po oceni SD dovolj, je povedal vodja poslancev Matjaž Han.

Jaz sem pa mislil, da samo RKC odpustke prodaja. G. Han, v poslanski skupini vaše stranke sedi lažnivka in tatica, ki je celo sama priznala ne le laži temveč tudi krajo. Če ukradeno vrneš, še ne pomeni, da nisi ukradel. In če priznaš, da si govoril neresnico, še ne pomeni, da nisi lagal. Če je to dokončen odziv stranke, je to sramotno. Le kdo vam lahko ob takšni obravnavi lopovov znotraj stranke še verjame, ko boste naslednjič govorili o preganjanju takšnih ali drugačnih lopovov?
ales24
# 09.05.2016 ob 12:50
Ampak, to je pa res prava burleska od vlade, režiser pa Cerar.
dobersex
# 09.05.2016 ob 11:36
Oprostite, ker sem kradla družben denar:

>Ok, naj ti bo, če te bomo naslednjič našli ti bomo pa dali javno opozorilo. :)
gesan
# 09.05.2016 ob 11:36
Bojana Muršič se kesa in odstopa. Ostaja (le še) poslanka.
........................................
..............
In zakaj lahko ostane poslanka?
Vse, ki jih dobijo pri nečednostih, bi morali brezpogojno odtopat iz vseh družbeno pomembnih funkcij!
Naj gredo delat, da bodo videli kako je to, ko moraš delat!
semaino
# 09.05.2016 ob 13:04
Kaj pa pravita g. Zidan in g. preposteni in moralni Cerar?

In vse tiho je bilo, ker je nas/a! :)
ABADON
# 09.05.2016 ob 12:58
Ja pri nas so lahko vsi poslanci. Ponarejene diplome, trgovanje z orozjem, privat nakupi taxiji itd... No problem!
epf2001
# 09.05.2016 ob 12:31
nekoc pa tole :) hahaha

Oseba Bojana Muršič je dodala nove fotografije (3).
18. marec ·
Pojasnilo o neresnicah objavljenih na lokalcu.si
Bojana Muršič Vrh ledene gore si je privoščil Lokalec.si (lastnik Boštjan Lesjak) z lažnimi slikami in podatki, ki jih navaja. Svetniška skupina SD je v mesecu novembru naročila pisarniški material pri podjetju Vini d.o.o. za potrebe delovanja svetniške skupine. V svoji objavi navajate, da je svetniška skupina SD nabavila flise. Kar je ZAVAJANJE in velika LAŽ. Kot vodja svetniške skupine sem že v izjavi za vašo televizijo jasno povedala in še ENKRAT JASNO POVEM, da smo svetniški denar porabili za pisarniški material (kar je razvidno iz dobavnice in slik, ki so priložene, (material, ki ga še nismo porabili).
Paket, ki je razviden na spletnem mediju, ni IDENTIČEN, ki sem ga prevzela SAMA v LJ!
Osebno sem prevzela paket, kot je razviden iz slik, iz razloga stroškov pošiljanja, saj smo s tem pridobili nekaj več materiala.
Res pa je, da je SPOT OGLAŠEVANJE, Boštjan Lesjak s.p. 25. 2. 2016 kupil 1 kom rdečega moškega flisa in 1 kom rdečega ženskega flisa.
Torej, od lokalnega medija, ki je financiran s sredstvi občinskega proračuna (torej denarja občank in občanov), bi bilo pričakovati, da bo poročal o dogajanjih v občini Ruše, korektno in transparentno, brez zavajanja občank in občanov.
Na koncu pa sem zgrožena in razočarana, koliko laži, podtikanja in diskreditiranja sem že doživela in doživljam, ker želim zgolj dobro za občanke in občane Ruš. Ob tem celo pozivi nekaterih k mojemu odstopu, kaj pa bo naredil lokalni medij, glede na lažno objavo? Ali si res zaslužimo takšno informiranje? In takšno informiranje NA ŽALOST plačujemo občanke in občani Ruš.
vodja svetniške SD Bojana Muršič
kromo-som
# 09.05.2016 ob 12:19
Spet lovimo kurje tatove.

Poslanka je malce več kot kurji tat. Poslanci sprejemajo zakone v prid vele-roparjev države in državljanov.
semaino
# 09.05.2016 ob 13:03
Ne primerjajte jopic z milijardami. Tu ni logike.

Gre se v prvi vrsti za:
- princip! Ce krades jopice bos tudi milijarde!

Ali obrnjeno;
- ta, ki je kradel milijarde mora v zapor, ravno tako kot tisti, ki je ukradel jopice!

Ti, ki so pokradli milijarde so pod komunizmom kradli jopice, gospa prihaja iz tega miselnega okolja. Majhni komunistki danes kradejo jopice, veliki pa vsakic nova stranka in se naprej kradejo milijarde.

Mi pa jim vedno znova dovolimo, da prihajajo h koritu!
gesan
# 09.05.2016 ob 11:43
To državo so pokradli zaradi tistih, ki zlorabljajo svoj položaj!

Ona ga je zlorabila!
Ali ga je zlorabila samo enkrat ali večkrat...je drugo vprašanje.

Zlorabila ga je! In to bi moralo zadoščat, da gre iz funkcij odločanja!
Če pa noče sama, pa jo morajo v to prisilit!

Sicer pa, ta država je bandaluzija večih komponent.
Tak da, zakaj bi oni odstopali, če drugi ne odstopajo?
Pantha Rhei
# 09.05.2016 ob 11:26
Naj pihne v pojočo travico in ta bo pokazala, ali se res kesa ali ne.
Bivši uporabnik
# 09.05.2016 ob 10:53
brez odgovornosti, brez sankcij, zgodilo se ne bo nič, ubistvu pa je gospa kradla....
karavana gre dalje, ljudje se prepirajo zaradi janševih tvitov (ki ni nič drugega kot cunja s katero vam mahajo pred obrazom da vas zamotijo), oldboysi pa že 25let ropajo slovenijo, ostavilo jih ne bo ljudstvo (kot bi to storili v razvitih demokracijah) pač pa bankrot države
KLIPAN
# 09.05.2016 ob 10:38
Že desetletje trdim, da sta SD in SDS rak rani Slovenije.
gesan
# 09.05.2016 ob 13:30
patria
# 09.05.2016 ob 12:29
Tipično za našo družbo, kjer se kurje tatove drastićno kaznuje, ob tem pa veliki lopovi , ki kradejo milijone pokajo od smeha.
........................................
....
Kurji tatovi kradejo tudi milijončke, če imajo priliko!
semaino
# 09.05.2016 ob 12:06
Priznala je sele, ko so jo stisnili v kot!


Tozilstvo, policija in sodstvo bo sedaj dokazalo, kako mocno in hitro deluje v resnici, do jeseni je lahko pravnomocno obsojena, ce bi bil interes za pravico in resnico v tej drzavi.

Torej, bi morala odstopiti tudi kot poslanka!

Drzava je polna lopovckov v javni upravi.
K_ris
# 09.05.2016 ob 11:57
@gesan

Jaz zagovarjam, da sami odstopijo. To, da bi lahko drugi poslanci razrešili enega poslanca, je zelo nevarna zadeva, ki bi vodila k le še večji poslušnosti in bi omogočala zlorabo te možnosti. Jaz bi si želel toliko etike, da vsak sam odstopi, ko se ga dobi pri kakšni svinjariji. V zahodnih in severnih državah to dobro deluje, pa čeprav tudi oni nimajo možnosti odpoklica ali razrešitve poslancev.
resnicar3322
# 09.05.2016 ob 11:38
Nabor naših poslancev je pa res pester, od pravnomočno obsojenih pijancev ki so povozili pešca, ljudi ki državni denar zlorabljajo v obliki naročil, dodatkov za pripravljenost, do tistih ki prejemajo provizijo pri poslih ali pa so enkrat že odstopili zaradi poročila računskega sodišča. Da kakšne ministrice Katič(tihe vode, ki bregove dere) in navzkrižje interesov ne omenjamo.

Vsem je skupno, da nikoli ne izgubijo službe, ne glede na to kaj naredijo. Priznanje Mramorja, Muršičeve in drugih ni dovolj.
pero-perica
# 09.05.2016 ob 17:21
sem tko poštena,da sem lahko poslanka
peglezn
# 09.05.2016 ob 14:34
Standarde za to, da nekdo lahko po kakršnem koli dejanju še naprej opravlja poslansko funkcijo, je tlakoval sam gospod brezmadežni - Janez Janša.
kovček
# 09.05.2016 ob 13:25
Ostaja poslanka? Na naslednjih volitvah oddam neveljaven glas, ker se zmeri ene in iste lepljive riti znajdejo na seznamih za volit. Ženska naj se čist vn iz politike skida, ker tud za zastonj poslansko delo je nočem gledat. Dokazala je samo to, da dela državi škodo.
25kur
# 09.05.2016 ob 12:32
vidiš tako je v slo,. jopice v zapor milijarde na ciper
zvit kot presta
# 09.05.2016 ob 12:32
Priznala je, da je lagala in goljufala. Pa bo še vedno poslanka, zastopnica ljudstva, Poslanski plači se je res težko odpovedati, a ne gospa ?
patria
# 09.05.2016 ob 12:29
Tipično za našo družbo, kjer se kurje tatove drastićno kaznuje, ob tem pa veliki lopovi , ki kradejo milijone pokajo od smeha.
Follow Me
# 09.05.2016 ob 12:10
Kaviar socialist in javni denar ne gre skupaj.
runwithscissors
# 09.05.2016 ob 11:41
Cvet slovenske politike, ki vodi naš zakonodajni aparat. Brglez, kdaj boš ti odstopil?
gesan
# 09.05.2016 ob 11:40
+hellbastard+
# 09.05.2016 ob 11:22
zgleda da vsi kradejo kot srake
...................................
Čim se jim ponudi prilika, to počne večina!
ZETAC
# 09.05.2016 ob 11:17
Če kradeš, lažeš in zavajaš, potem to ni ravno dobra reklama za stranko, a ne?

Ni nujno, precej odisno od medijev in politike, ki so zadaj, primerov imamo veliko.
sisoruen
# 09.05.2016 ob 11:14
No, resnici na ljubo, ne bo dolgo, razen seveda če izstopi iz poslanske skupine, kar smo pač tudi že videli in vleče plačo do konca mandata. Ker dvomim, da bojo v SD tolerirali. Če kradeš, lažeš in zavajaš, potem to ni ravno dobra reklama za stranko, a ne?
Koh.sesator3000
# 09.05.2016 ob 10:54
infiltracija kurjih tatov v sd je mochna
mb128
# 09.05.2016 ob 17:31
pero-perica. Ne tko ampak DOVOLJ!
oliva
# 09.05.2016 ob 15:21
Problem pa je tudi sprenevedanje, zanikanje oz. laganje.
Je*eš tako poštenje pa potem nakazovanje na RK.
Partizan Miha
# 09.05.2016 ob 14:07
anamor
"Pa je kakšen levak pošten????"

Ne. A je kakšen desničar pošten ????
Kazalo