Uroš Brežan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Uroš Brežan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V vzhodnoevropski skupini je tekmica Slovenije Belorusija, največji izziv pa je izzvati naklonjeni odziv držav, s katerimi Slovenija nima veliko stikov in tudi ne diplomatsko-konzularnih predstavništev, je poročal Radio Slovenija.

Po poročanju STA-ja se je oz. se bo predsednica republike Nataša Pirc Musar v New Yorku udeležila več dogodkov ob robu konference ZN-a o vodi. Njen program obsega delovno večerjo s sopredsedujočima konferenci, to sta tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon in nizozemski kralj Viljem-Aleksander, sprejem EU-ja in afriške ministrske konference o vodi ter sprejem veleposlanic držav pri ZN-u ali njihovih namestnic.

V načrtu je več dvostranskih srečanj, s predsednico predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Cvijanović, predsednikom Iraka Abdulom Latifom Rašidom, premierko Namibije Saaro Kuugongelwo in predsednikom 77. zasedanja Generalne skupščine ZN-a Csabom Korösijem.

Predsednica republike pa bo v petek nagovorila še stalne predstavnice držav pri ZN-u in njihove namestnice, ki se bodo udeležile sprejema na slovenski misiji pri ZN-a.

Slovenija je pod drobnogledom pri vsem, kar počne, je dopisniku RTV Slovenija Andreju Stoparju pojasnil minister za naravne vire in okolje Uroš Brežan, zato so tudi konferenca o vodi in slovenski predlogi mozaik v prizadevanjih za nestalni sedež, "predvsem tam, kjer se lahko pokažemo z dobrimi zgledi".

"Sporazum za sodelovanje v porečju reke Save je bil drugi sporazum, ki je bil sklenjen na območju Jugoslavije po vojni, takoj za nasledstvenim sporazumom. Kar pomeni, da nam je tudi Slovencem uspelo pokazati pot, kako je treba tudi v konfliktnih situacijah, v času po vojni, spet iskati niti, ki povezujejo. To je denimo tisto, kar menim, da nas lahko prikaže v mednarodni skupnosti kot gotovo kredibilnega akterja in kredibilnega kandidata za nestalni sedež v varnostnem svetu," je pojasnil Brežan.

Kot je še navedel Stopar, se zato predsednica Pirc Musar v četrtek odpravlja na Univerzo Kolumbija, kjer bo v nizu pogovorov z voditelji nagovorila študente, v petek pa se bo udeležila konference Ženske v zunanji politiki. S podobo verodostojne članice OZN-a, ki nagovarja vse izzive sodobnosti, obenem pa z odprto in prijateljsko zunanjo politiko sklepa vezi na vse strani, bi Slovenija rada kar se da utrdila, da bo na glasovanje čez nekaj tednov dobro pripravljena.