Franc Breznik v parlamentu. Foto: BoBo
Franc Breznik v parlamentu. Foto: BoBo

Franc Breznik je 2. aprila pod vplivom alkohola in prehitro vozil avtomobil. Alkotest je pokazal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. O tem so pozneje poročali mediji, informacijo pa je potrdil tudi Breznik sam. 15. aprila je ponudil odstop z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, minister Aleš Hojs pa je naslednji dan odstop sprejel.

Sorodna novica DZ: Potrjevanje drugega svežnja interventnih ukrepov

17. aprila mu je prenehala funkcija državnega sekretarja, 18. aprila pa je spet postal poslanec stranke SDS. S tem se je prejšnji torek seznanila mandatno-volilna komisija državnega zbora, danes pa še sam državni zbor na plenarni seji. Z vrnitvijo Breznika iz parlamenta odhaja dozdajšnja poslanka SDS-a Nuša Ferenčič.

V delu opozicije so nad dogajanjem izrazili nezadovoljstvo, še posebej nad tem, da je Breznik odšel z mesta državnega sekretarja, je pa očitno še vedno primeren za mesto poslanca, kot je povedal poslanec Levice Luka Mesec.

Sorodna novica Breznik obžaluje: Popil je dva viskija z darovalcem čebule

Breznik se je za dejanje opravičil. Za TV Slovenija je povedal, da je njegov delovni čas praktično vsak dan tekel od 5. ure zjutraj pa do polnoči. Tistega dne se je vračal s sestanka s predstavniki podjetja Rastoder, kjer je urejal donacijo za humanitarne organizacije. Na ta dan je bila, kot je pojasnil za TV Slovenija, njegova prehrana eno jabolko in dve kavi. Na sestanku pa je potem z enim od donatorjev spil dva kozarca viskija, je dejal. Ko so mu policisti odredili alkotest, je bila stopnja alkoholiziranosti po njegovih besedah med 0,25 in 0,5 miligrama na liter izdihanega zraka. Delo policistov je pohvalil. Glede svoje politične usode pa je takrat dejal: "Če bo kdor koli dvomil, tudi v stranki, da to meče tudi slabo luč na moje poslansko delo, mi tudi tega ni treba opravljati."

Zatrdil je, da tega ni želel prikrivati, pač pa je ocenil, da pač ni prvorazredna tema. "Ne nazadnje sta me policista prepoznala. Vedela sta, kdo sem. Ta stvar bi bila tako ali tako vsem na očeh," je še povedal Breznik.