V SMC-ju so danes poudarili Cerarjevo stališče, da situacija ne sme vplivati na delo, ki ga z Brglezom opravljata vsak na svoji pomembni državni funkciji - torej Cerar na mestu premierja in Brglez na mestu predsednika državnega zbora. Notranje zadeve SMC-ja namreč po mnenju Cerarja
V SMC-ju so danes poudarili Cerarjevo stališče, da situacija ne sme vplivati na delo, ki ga z Brglezom opravljata vsak na svoji pomembni državni funkciji - torej Cerar na mestu premierja in Brglez na mestu predsednika državnega zbora. Notranje zadeve SMC-ja namreč po mnenju Cerarja "ne smejo negativno vplivati na vodenje države". Foto: BoBo
Milan Brglez
Brglez pravi, da se bosta s Cerarjem pogovorila, ko bo čas za to. Foto: BoBo
Spor med Cerarjem in Brglezom ostaja


Predsednik največje vladne stranke SMC Miro Cerar se je po več dneh vendarle oglasil v povezavi z njegovim pozivom podpredsedniku SMC-ja Milanu Brglezu, naj odstopi s te funkcije.

V pisnem pojasnilu, ki so ga novinarjem poslali iz SMC-ja, Cerar navaja, da je kot predsednik stranke "pred dobrima dvema letoma predlagal v imenovanje svoja dva podpredsednika ne samo zaradi njunih nedvomnih kompetenc, ampak tudi zaradi zaupanja med njimi in istih političnih ciljev".

"Ker so bili ti politični cilji blizu ljudem, so nam volivci na volitvah podelili zaupanje, da jih realiziramo," je dodal.

Cilji SMC-ja se niso spremenili
Obenem meni, da se v tem času cilji SMC-ja niso spremenili, po javnem nasprotovanju Brgleza vladnemu predlogu novele zakona o tujcih pa Cerar meni, da je prav, da Brglez sam presodi, kakšni so njegovi prihodnji politični cilji. Zato ga je pozval k razmisleku o njegovem delovanju v vlogi podpredsednika SMC-ja in k odstopu s tega položaja.

"Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC-ja," je jasen Cerar.

Brglez prepričan o neustavnosti zakona o tujcih
Brglez je namreč glasoval proti omenjeni noveli in v obrazložitvi glasu dejal, da ne more glasovati za zakon, za katerega meni, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. "Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal in izrazil bojazen, da bo imelo sprejetje takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Podobno kot Brglez je proti noveli glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC-ja in DeSUS-a ter poslanci SD-ja. Zakon so po drugi strani podprli v opozicijskih SDS-u in NSi-ju.

Brglez čaka pravi pogovor
Brglez je sicer še prejšnji teden dejal, da so bile izjave v javnosti o Cerarjevem pozivu, naj odstopi s podpredsedniške funkcije v stranki, pretirane. Menil je, da je v dobro države in SMC-ja, da se s Cerarjem pogovorita.

Danes pa je ob robu slovesne predstavitve vizije države v letu 2050 "v duhu te vizije" dejal, da spoštuje danes izraženo Cerarjevo mnenje, bi ga pa želel natančno preučiti, preden ga bo komentiral. "Menim pa, da pogovor prek medijev niti za medije ni pravi pogovor. Mora priti do pravega pogovora, potem bo vse jasno," je dejal Brglez. Ob tem je zatrdil, da se bosta s Cerarjem vsekakor pogovorila, ko bo čas za to.

"Verjamem, da lahko s Cerarjem še naprej deliva skupna vodila stranke"
V pisnem sporočilu za javnost pa je poudaril, da ostaja zvest vodilom stranke, med katere sodijo pravna država, medsebojno spoštovanje in človekove pravice. "Verjamem, da lahko s predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem še naprej deliva ta skupna vodila stranke," je ob tem dodal. "Ko sem soustanavljal stranko SMC, sem se zavezal njenim vodilom," je zapisal Brglez, ki torej trdi, da jim ostaja zvest še naprej.

Sočasno pa meni, da lahko poglede na skupna vodila SMC-ja, ki so zapisana v programu stranke, s Cerarjem najbolje soočita "na štiri oči, daleč od medijskega poročanja in zaskrbljene javnosti".

"Takšno srečanje na 'štiri oči' bo gotovo odpravilo šum v medsebojni komunikaciji, znova vzpostavilo obojestransko zaupanje, pomirilo skrbi poslank in poslancev, članov in članic SMC-ja, simpatizerjev in simpatizerk SMC-ja ter omogočilo skupno rešitev, ki bo koristna za državo, državljane in državljanke ter seveda tudi za politično stabilnost," je prepričan Brglez. Zato upa, da bo to čim prej.

Spor med Cerarjem in Brglezom ostaja