Za slovenske državljane ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene. Foto: BoBo
Za slovenske državljane ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene. Foto: BoBo

Od sobote Hrvaška skupaj s Francijo in Češko zaradi večjega števila okužb namreč ne bo več na t. i. zelenem seznamu varnih držav. Uvrstila se bo na rumenega, a to ne pomeni, da bodo morali slovenski državljani ob vrnitvi v državo v karanteno.

Slovenija je spremenila "barvni" epidemiološki seznam držav: Belgija in Nizozemska gresta na zeleni seznam, Češka, Francija in Hrvaška pa ga zapuščajo. V teh državah se je število okužb dvignilo visoko nad 10 na 100.000 prebivalcev. Spremembe bodo začele veljati v soboto opolnoči.

To ne pomeni, da se morajo slovenski državljani od tam vrniti, pripravljeni pa naj bodo, da jih bo policist na meji vprašal, kje so bili. "Verjetno so v kakem manjšem kraju na Hrvaškem bolj na varnem kot na naši obali v veliki gneči," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil Jelko Kacin.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kaj to pomeni za Slovence, ki so zdaj na Hrvaškem?

"V praksi to pomeni, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški, pa se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, na mejnem prehodu ne bodo imeli težav s karanetno. Morajo pa biti pripravljeni, da jih bodo policisti vprašali, kje so bili na Hrvaškem. Vsi, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem, so bili v počitniških namestitvah, hotelih, avtokampih, bodo lahko pokazali račun. Želimo vprašati, ali so bili res na Hrvaškem ali še kje drugje, saj je bilo poskusov zavajanja žal preveč," je razložil. Izpostavil je, da ugotavljajo, da je vse več slovenskih državljanov na poti na Hrvaško odhajalo naprej v BiH, Srbijo, v države, ki niso varne.

Kacin je povzel besede infektologinje Bojane Beović, da so ljudje verjetno v kakem majhnem kraju na Hrvaškem bolj na varnem kot v kakem izmed naših krajev v gneči.​

"Ljudje naj temu primerno presojajo svoje odločitve. Kdaj bodo šli domov, je njihova suverena odločitev, jih bodo pa policisti povprašali, kje so bili," je dodal.

Hrvaški državljani, ki so želeli pri nas preživeti dopust in bodo opravili rezervacijo pred soboto, bodo lahko prišli v Slovenijo. Foto: Pixabay
Hrvaški državljani, ki so želeli pri nas preživeti dopust in bodo opravili rezervacijo pred soboto, bodo lahko prišli v Slovenijo. Foto: Pixabay

V vseh državah, tako v zelenih kot v rumenih, naj Slovenci naredijo vse, da se izognejo okužbam, tako na plažah kot druženjih – predvsem pa naj ne hodijo v nočne klube in na zabave v zaprte prostore, je svetoval.

Kacin je ob tem odsvetoval vsako pot v Bosno in Hercegovino, Albanijo, Srbijo, Severno Makedonijo. "To so rdeče države, tam je rast okužb. Povsod, kjer so imeli volitve in predvolilna zborovanja, se to kaže v povečani rasti okužb," je opozoril.

OKUŽBE NA HRVAŠKEM

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 81 primerov okužbe z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 pa sta umrla. Največ okuženih v preteklih 24 urah je bilo v osiješko-baranjski županiji, 24. V Zagrebu so potrdili 19 novih okužb. Novo žarišče je v Požegi v Slavoniji, kjer so okužbo potrdili pri desetih ljudeh. Še sedem primerov je bilo v vukovarsko-sremski županiji, pet pa v splitsko-dalmatinski županiji. V istrski županiji so potrdili dva nova primera. Gre za tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA.

Karantenske odločbe za prihod iz "rdečih" držav že na meji

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 poudaril uradni vladni govorec, je potreben večji nadzor v zdravstvenih domovih in domovih za ostarele. Potrebujemo pa tudi večji nadzor nad karantenskimi odločbami, je jasen.

Vlada bo danes imela dopisno sejo, na kateri bo odločila o odlokih za mejne kontrole na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS. Bistvo bosta vzpostavljanje pogojev za učinkovito vročanje karantenskih odločb in strog nadzor nad vstopanjem v Slovenijo na mejnih prehodih.

"Vlada bo storila vse, da se te karantenske odločbe vročajo že na sami meji, da ni nobenega časovnega zamika pri vročanju in da so hkrati obveščeni vsi, ki morajo biti – tako NIJZ kot ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija, in če je treba, tudi policija," je pojasnil Kacin. Potnik se mora z mejnega prehoda odpeljati neposredno na kraj, kjer bo prihodnjih 14 dni izoliran, je dodal.

"Od danes naprej ne bo več tako, da bi nekdo dobil odločbo šele po tem, ko čas karantene že poteče. Pristojne službe imajo do sobote čas, da prilagodijo svoje delo, da se to ne bo več dogajalo," je bil jasen.

Poleg možnosti vročanja odločb prek elektronske pošte je vlada v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila tudi določbo, ki bi policiji omogočila dostop do evidence izdanih odločb o karanteni. Predlagana določba pomeni, da bi policist v primeru postopka lahko tudi preveril, ali je bila osebi izdana odločba o karanteni, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Potrebujemo kapacitete za izolacijo

Povedal je, da je danes na seji vlade sodeloval tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ker mora država zagotoviti nastanitve za osebe, ki jim je odrejena karantena in na svojem naslovu bivališča nimajo pogojev za samoosamitev. Potrebujemo pa tudi nastanitev za turiste, ki bi se morebiti okužili pri nas. "Vse to so ukrepi, ki jih mora aktivirati ministrstvo za zdravje," je dejal in dodal, da o lokacijah še ne more govoriti.

UKREP ŽUPANA MORAVČ

Župan občine Moravče Milan Balažic, kjer so v zadnjem času ugotovili nekaj primerov okužbe, pa je danes izdal svojo odredbo, s katero je prepovedal vsakršno javno zbiranje v občini, pa tudi zasebne zabave in maše. Kacin te poteze danes ni jasno komentiral, dejal pa je, da želi vlada z današnjimi potezami zajeziti vnos virusa iz tujine in da pričakujejo, da bodo ti ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati.

Po besedah Kacina bo potreben tudi večji nadzor v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo direktorjem domov za starejše v petek poslal navodila, na kaj naj pazijo in kako naj poskrbijo, da ne bi bilo vdora okužbe z novim koronavirusom v domove, je še napovedal.

Posebno Kacinovo opozorilo pa gre "zdravstvenim delavcem, da morajo biti previdnejši, preprečiti dogodke, kot je ta v Mariboru, ko je pozitivnih toliko zdravnikov, v karanteno pa mora tudi veliko drugih stikov, kar otežuje delo. Moramo se organizirati drugače."