Cerar se je strinjal, da vojska in policija potrebujeta boljšo opremo in modernizacijo. Foto: BoBo
Cerar se je strinjal, da vojska in policija potrebujeta boljšo opremo in modernizacijo. Foto: BoBo
Koalicija cel dan o razmerah v državi in v okolici
Vlada se bo naprej pogajala s policisti

Predsednik vlade Miro Cerar je novinarjem po srečanju zagotovil, da sistemi na področju varnosti v Sloveniji delujejo normalno. Denar, ki ga imata ta trenutek na voljo vojska in policija, pa omogoča obvladovanje tudi zelo zahtevnih izzivov, kot so migrantski tokovi in zaostrene varnostne razmere, je poudaril. To je po njegovem mnenju dokaz, da lahko vojska in policija tudi v težavnih razmerah delujeta dobro.

A v preteklih letih so pri policijskem in vojaškem proračunu nesorazmerno varčevali, pa tudi pri nekaterih drugih sistemih. To ima danes posledice, s katerimi se morajo soočiti, je dodal. Napovedal je, da bodo nadaljevali medresorsko pripravo srednjeročnih dejavnosti za krepitev varnostnega sistema in varnostne kulture in v ta proces vključevali strokovnjake.

Strinjal se je tudi, da vojska in policija potrebujeta boljšo opremo in modernizacijo. Krčenje vsote za vojsko so že ustavili. Izzivi so v prvem koraku zlasti v optimizaciji vojaške strukture, naslednji korak, ki ga bodo morali izvesti že leta 2017, pa je več denarja za obrambo in modernizacijo vojske, je dodal Cerar. Policiji pa so, kot je spomnil, dodatni denar že namenili v proračunih za prihodnji dve leti.

Po njegovem mnenju bi bilo dobro, da se "razmisli tudi o tem, da policisti prenehajo stavko, a je to pač odločitev sindikatov".

Zanesljivo je po Cerarjevih besedah temeljna naloga vlade tudi ta, da v tem mandatu bistveno izboljšajo nekatere pogoje za delo policistov, vojakov ter denimo gasilcev in civilne zaščite. "Nobena država ne more biti uspešna ter normalno zagotavljati delovanja drugih podsistemov, če nima zagotovljene varnosti in niso njene obrambne sile v normalni pripravljenosti," je dejal. Varnostne grožnje v soseščini pa so po njegovem mnenju dodaten razlog za to, da k temu pristopijo intenzivneje.

"Žica še ni povzročila večje gospodarske škode"
Premier je odgovoril tudi na kritike lokalnega prebivalstva zaradi postavljanja žice ob meji. Zagotovil je, da zaradi žice še ni nastala večja gospodarska škoda, bo pa ministrstvo za gospodarstvo to vrednotilo sproti.

Poudaril je, da si prizadevajo pojasniti namen ograje ob meji. Možnost večjega prihoda prebežnikov, ki bi se lahko razpršeno namenili prek meje v Slovenijo, namreč po Cerarjevih besedah še vedno obstaja v veliki meri. Prav tako po t. i. balkanski poti prihajajo novi prebežniki, ti tokovi pa se lahko vsak dan ponovno okrepijo.

Ob tem je spomnil, da se krepi tudi prisotnost vojske na italijanski meji s Slovenijo, avstrijska meja ostaja nadzirana. Zato je po njegovem mnenju nujno, da z ovirami omogočijo nadzor slovenske meje tudi v prihodnje.

Zaveda se, da je to neprijetna motnja za prebivalce, zato je zagotovil, da bodo z njimi iskali skupne poti in jim poskušali omogočiti čim bolj normalno življenje.

Koalicija cel dan o razmerah v državi in v okolici
Vlada se bo naprej pogajala s policisti