50 let mostu prijateljstva v Gornji Radgoni. Foto: Twitter Mira Cerarja
50 let mostu prijateljstva v Gornji Radgoni. Foto: Twitter Mira Cerarja

Most prijateljstva, kot so ga poimenovali pred 50 leti, ko sta ga odprla takratna predsednika Jugoslavije in Avstrije Josip Broz – Tito in Franz Jonas, je bil izjemno pomembna pridobitev tako za sodelovanje med državama kot mestoma. Imel je gospodarski, družbeni in tudi močan simbolni pomen. Radgona je bila v času Avstro-Ogrske eno mesto v isti državi, po prvi svetovni vojni pa so ga razdelili med dve in pretrgali povezave med ljudmi. Pred pol stoletja zgrajeni most je prebivalce ob meji začel znova povezovati.

"Most prijateljstva nas povezuje že mnogo več kot 50 let, saj je tu skozi stoletja stalo že več mostov. Ta most povezuje dve mesti, dve državi, dve kulturi, dva jezika in na simbolni ravni predstavlja tudi prijateljsko povezavo med dvema sosednjima državama – Slovenijo in Avstrijo," je na slovesnosti, ki je potekala kar na mostu, poudaril zunanji minister Miro Cerar.

Poudaril je še, da sta državi danes članici EU-ja in schengenskega območja, zato je po njegovem zelo pomembno, da med njima ni več fizične meje ter "da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne, ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili."

Tudi deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril, "da je naša naloga mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega, da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim, zato se moramo vsi truditi za ohranitev svobode, miru in blaginje."

V neformalnem pogovoru sta se Cerar in Schützenhöfer dotaknila tudi slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem, gospodarskih odnosov in sodelovanja na področju kulture in izobraževanja, so sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija pričakuje nadaljnje korake k uresničevanju pravic slovenske manjšine in izboljšanje dialoga z novo zvezno vlado. Z avstrijsko Štajersko opravi namreč Slovenija največ blagovne menjave med vsemi avstrijskimi zveznimi deželami, leta 2018 se je menjava povečala na 1,3 milijarde evrov, so sporočili z MZZ-ja.

Slovesnost spada tudi v sklop dogodkov Leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra 2019 in bo trajal do konca leta 2020. Foto: Twitter Mira Cerarja
Slovesnost spada tudi v sklop dogodkov Leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra 2019 in bo trajal do konca leta 2020. Foto: Twitter Mira Cerarja

V zadnjih letih sta mesti okrepili sodelovanje s številnimi skupnimi evropskimi projekti, prav zdaj sta vključeni tudi v projekt Sodelovanje mest 2, v katerem je 24 srednjeevropskih mest.
Župana obeh Radgon, Stanislav Rojko in Heinrich Schmidlechner, ki sta tudi spregovorila na slovesnosti, želita sodelovanje še okrepiti, na obeh straneh si želijo nove povezave, med katerimi so pohodniški, železniški in cestni ter železniški most.

Most med Gornjo Radgono in avstrijsko Radgono
Foto: Twitter Mira Cerarja
Foto: Twitter Mira Cerarja