Napoved stavke je po besedah premierja Mira Cerarja prišla tudi ob nepravem času, ko se policisti
Napoved stavke je po besedah premierja Mira Cerarja prišla tudi ob nepravem času, ko se policisti "že tedne in tedne izkazujejo z izjemnim delom z begunci", za kar jih je znova pohvalil. Foto: BoBo
Policijski sindikat je za 18. november napovedal stavko

Napoved stavke je po besedah premierja Mira Cerarja prišla tudi ob nepravem času, ko se policisti "že tedne in tedne izkazujejo z izjemnim delom z begunci", za kar jih je znova pohvalil. Če se bodo policisti kljub temu odločili stavkati, je to po besedah Cerarja njihova odločitev, "javnost in vsi pa naj presodijo, ali je prava". Spomnil je tudi, da mora delo policistov v primeru stavke teči naprej, kar po njegovih besedah vedo tudi policisti sami.

Kot je znano, je svet Sindikata policistov Slovenije sprejel sklep o splošni stavki 18. novembra, če vlada ne bo predstavila rešitev za podane zaveze, tudi o izenačitvi njihovih plač s plačami v primerljivih evropskih državah.

Več sredstev za policiste
Na stavko policistov se je odzvala tudi notranja ministrica Vesna Györkos Žnidar in ponovila, da so zahteve sindikata policistov povsem legitimne in da je treba izpolniti nerealizirane zaveze. Na dan stavke ne pričakuje zapletov, prepričana je, da bo policija poskrbela za varnost ljudi.

Prepričana je še, da se v sindikatu in vodstvu policije tudi zavedajo, da je zaupanje v slovensko policijo "izjemni kapital in da na noben način ne bo prišlo do tega, da bi ta velik kapital bil kompromitiran".

"Ne moremo mimo dejstva, da je obstoječa vlada v kratkem letu ogromno storila tudi za našo policijo. Že med letom smo pridobili dodatnih 20 milijonov evrov sredstev, tudi v drugem letu se nakazuje boljša prihodnost slovenske policije, glede na to, da dobimo dodatnih 37 milijonov evrov in naslednje leto še 30 milijonov evrov," je dejala ministrica. Po njenih besedah tako nastavljajo pogoje za izboljšanje stanja slovenske policije, treba pa je poskrbeti tudi za celostno ureditev statusa policista.

Enotni sindikati
"Kot logično sprejemamo odločitev kolegov v manjšem sindikatu v policiji. Prepričan sem, da bomo skupaj močnejši in bomo dosegli tisto, zaradi česar smo napovedali stavko," je odločitev sindikata policistov komentiral predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Policijski sindikat je za 18. november napovedal stavko