Predsednik vlade Borut Pahor v državnem zboru odgovarja na vprašanja poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade Borut Pahor v državnem zboru odgovarja na vprašanja poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
Zvonko Černač (SDS) je prepričan, da sega vpliv socialnih in kapitalskih omrežij vse do kabineta predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci spraševali Pahorja

Vlada nima možnosti, da bi dajala navodila nadzornikom NLB-ja, saj so avtonomni in zato tudi odgovarjajo. Ni res, da bo vlada kot večinski lastnik lahko vodila politiko družbe, zatrjuje premier Pahor.

Na seji državnega zbora je premier Borut Pahor med drugim odgovarjal na poslanska vprašanja o prestrukturiranju energetskega sektorja in poskusnem vrednotenju nepremičnin.

Jelinčiča zanima nadzor nad NLB-jem
Poslanec SNS-a Zmago Jelinčič je Pahorja vprašal, kako država, kot večinska lastnica NLB-ja, izvaja nadzor nad poslovanjem Nove Ljubljanske banke ter kako preverjajo, ali NLB posluje transparentno in zakonito.

Pahor je pojasnil, da nadzora nad poslovanjem družbe ne izvaja lastnik neposredno, temveč nadzorni svet, ta pa ni odgovoren delničarjem, "kot se napačno meni v javnosti, temveč družbi". "Vlada nima možnosti, da pokliče nadzornike in jim daje navodila, saj so avtonomni in zato tudi odškodninsko odgovarjajo. Ni res, da bo vlada kot večinski lastnik lahko vodila politiko družbe."

"Država ima dolžnost zahtevati odgovore"
Po Jelinčičevih besedah je Pahor s tem potrdil, da vlada NLB-ja sploh ne kontrolira, zato lahko ta prosto razpolaga z davkoplačevalskim denarjem. "Če je država lastnica, potem ima pravico, ne le pravico, država ima dolžnost zahtevati odgovore," je prepričan.

"Naredili korak naprej v tej smeri, da se zlorabe ne bodo več dogajale"
"Mislim, da smo naredili marsikaj, kar OECD pričakuje od nas. Moramo se veseliti uspehov, če pa pride do zlorabe oblasti, pa morajo organi, pristojni za to, reagirati. Vedeti se mora, kdo je odgovoren, zato smo naredili korak naprej v tej smeri, da se zlorabe ne bodo več dogajale. Gremo v pravo smer, kar je potrdil tudi OECD," je Pahor odgovoril poslancu SDS-a Zvonku Černaču, na vprašanje, kaj bodo storili v povezavi s tihimi družbami in tihimi družbeniki, ki poslujejo s podjetji v večinski državni lasti ali s podjetji, v katerih ima država kontrolni delež, kako bodo preprečili nepravilnosti, ki se dogajajo.

Černač je še izrazil prepričanje, da Slovenijo obvladujejo socialna in kapitalska omrežja, ki so se v zadnjem mandatu še okrepila, na kar mu je premier odgovoril, da skupine in lobiji, ki bi imeli vpliv na vlado, ne obstajajo.

Pahor: Ni še odločeno, koliko energetskih stebrov bomo imeli
Franca Bogoviča
(SLS) je zanimalo, kakšni so razlogi, da se hiti s posameznimi potezami, preden se, kot je Pahor obljubil, dogovori razvojna strategija slovenske energetike. Izpostavil je tudi namero ministrice za gospodarstvo Darje Radić, ki namerava na seji vlade predlagati pripojitev GEN Energije k HSE-ju in s tem ukiniti drugi energetski steber v Sloveniji.

Ta poteza po njegovih besedah nakazuje, da Radićeva in Zares očitno prevzemata vse niti finančnih, kadrovskih, razvojnih in investicijskih tokov na področju energetike.

Pahor odgovoril, da bo spoštoval diskusijo strokovne javnosti in s tem držal dano besedo, saj gre za energetsko politiko, ki je po njegovem zelo pomembna, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Dodal je, da ima ministrica vso pravico in dolžnost izraziti svoja stremljenja, kot je to tudi storila, šele nato vlada sprejme svoje odločitve. "Nič pa še ni odločeno, koliko stebrov bomo imeli," je pojasnil.

Pahor: Davek na nepremičnine v pripravi, napake bo popravil Gurs
Borut Sajovic
(LDS) je Pahorja vprašal, ali je vlada že odkrila sistemske napake pri vrednotenju nepremičnin in ali so se ukrepi, da se te napake odpravijo, že začeli izvajati. Premier je pojasnil, da je poskusno vrednotenje nepremičnin povzročilo upravičeno nezadovoljstvo med državljani in tudi pri vladi. "Če bo pripomb veliko, in videti je, da bo tako, bomo podaljšali ta rok," je premier potrdil petkovo napoved Gursa, da bo rok prijave sprememb in s tem odprave napak podaljšan do začetka obdavčitve.

Lastnikom napak ni treba sporočati, je še dejal premier, saj bo te po uradni dolžnosti popravila geodetska uprava. "Seveda pa je v pomoč, če lastniki na te napake opozorijo. Vendar tega niso dolžni storiti," je dodal Pahor.

Po njegovih besedah je pomembno, da bodo vse napake odpravljene do množičnega vrednotenja in uvedbe davka na nepremičnine, ki je v pripravi. Pahor je Sajovicu zagotovil, da je politika vlade usmerjena v cilj, kjer bi bili manj premožni državljani z eno nepremičnino manj oziroma neobdavčeni, v nasprotju s premožnejšimi državljani kot tudi lastniki z več nepremičninami.

Poslanci spraševali Pahorja