Foto: BoBo
Foto: BoBo

Smo na začetku četrtega vala epidemije, je na novinarski konferenci vlade dejal Leon Cizelj, znanstvenik z Instituta Jožefa Stefana (IJS). Med novimi okužbami je relativno veliko uvoženih, se pa že deloma širijo tudi pri nas. Po njegovih besedah v zdajšjih okoliščinah ni razloga, da bi se četrti val do konca poletja začel ustavljati, razen če ne bomo začeli bistveno bolj samozaščitno ravnati ali se bolje precepili.

Video: Novinarska konferenca v celoti

Reprodukcijsko število je dvakrat večje kot maja lani

Sorodna novica Cizelj: Mogoče bi bilo še bolje, da bi v državo spustili samo cepljene, ne pa tudi testiranih

Spomnil je, da je bilo maja lani, ko smo imeli opravka z osnovno različico novega koronavirusa, reprodukcijsko število približno tri. Če torej ne bi ukrepali, bi vsak okuženi okužil še tri naslednje, je pojasnil. Zdaj, ko smo "že skoraj kompletno v različici delta", pa reprodukcijsko število znaša že od pet do osem, torej je vsaj dvakrat večje kot maja lani.

Cizelj je spregovoril o zavornih učinkih posameznih ukrepov na potek epidemije. Kot je pojasnil, smo imeli v prvem valu za ustavljanje epidemije na voljo le samozaščitne ukrepe, da smo reprodukcijsko število znižali pod ena.

Tudi v drugem valu so k zajezitvi širjenja virusa največ pripomogli samozaščitni ukrepi, skupaj z razmeroma veliko prekuženostjo in 10-odstotno precepljenostjo. "To vse skupaj je zadoščalo, da smo zaustavili alfa različico," je pojasnil Cizelj.

Potrebujemo najmanj 60-odstotno zaščito

Sorodna novica Za udeležbo na shodih in javnih prireditvah bo potreben pogoj PCT

S pojavom različice delta pa bi potrebovali kar 85-odstotno kolektivno imunost, kar vključuje prebolele in cepljene. "Če bi imeli zdaj 85 odstotkov ljudi imunih, bi se epidemija začela ustavljati brez kakršnih koli drugih ukrepov," je navedel.

Ob 60-odstotni precepljenosti in 35-odsotni prekuženosti bi torej jesen lahko "zvozili" z osnovnimi samozaščitnimi ukrepi, kot so nošenje mask, razkuževanje rok in pogoj PCT. Manjša kot bo precepljenost, več drugih ukrepov za omejevanje širjenja virusa bo potrebnih, je še opozoril.

V Sloveniji je trenutno sicer cepljenih približno 40 odstotkov prebivalcev, dobra tretjina pa je prekuženih. To pomeni, da je imunih 60 odstotkov ljudi, kar je za Cizlja dobra novica. A ob tem opozarja, da je v državi še vedno od 850 tisoč do 900 tisoč ljudi, ki se bodo brez večjih težav okužili, če bodo prišli v stik z virusom. To pa po njegovih besedah zadošča, da se ponovijo številke iz drugega vala.