DL Foto: BoBo
DL Foto: BoBo

"Sklep je bil sprejet na podlagi široke razprave na podlagi tega, ali smo člani pripravljeni v tej stranki delovati, zasledovati program, ki je že leta in leta naš pokazatelj, in ali smo pripravljeni za to stranko tudi garati. Člani so se odločili, da je Državljanska lista lahko pomemben političen dejavnik v Sloveniji," je po sinočnjem kongresu v Dolenji vasi pri Cerknici, ki je bil za javnost zaprt, dejal podpredsednik DL-ja Rihard Braniselj.

O predlogu, da se stranka razpusti, je glasovalo 18 njenih članov. Strankin prvi predsednik Gregor Virant, po katerem je stranka nekaj časa tudi nosila ime, izjav za medije ni dajal, je pa glasoval za ukinitev stranke. Kot je dejal Braniselj, se je Virant umaknil iz politike. "Presodil je, da je legitimna pravica članstva, da se odloči, kaj s to stranko početi," je pojasnil.

Dolgove so večinoma poravnali
Sedanje vodstvo DL-ja - poleg Branislja sta podpredsednika še Saša Markovič in Alojz Selišnik, ki sta se kongresa udeležila - po Branisljevih besedah ostaja. Kot razlog, da Starmana ni bilo na Notranjsko, je Braniselj navedel, da je bil morda predsednik stranke zadržan.
Razlog za majhno udeležbo na kongresu je Braniselj pripisal odročnosti kraja in napovedani poledici na Notranjskem. Obenem tudi pravi, da je veliko članov svoje stališče sporočilo pred kongresom.
Člani so se seznanili tudi s finančnim stanjem stranke. Večino dolga so že plačali, tako da jim je od okoli 18.000 evrov ostalo še nekaj tisoč evrov dolga. Na letošnjih predčasnih volitvah je DL prejel le 0,6 odstotka glasov in izpadel iz DZ-ja.