Tudi za študente je bilo v tem času dobro poskrbljeno, meni Cotmanova. Foto: MMC RTV SLO
Tudi za študente je bilo v tem času dobro poskrbljeno, meni Cotmanova. Foto: MMC RTV SLO
Cotmanova zadovoljna z mandatom

Kot je poudarila, se je število od začetka njenega mandata zmanjšalo za tretjino, saj je tedaj znašalo 91.000. Stopnja brezposelnosti je tako trenutno najnižja v zgodovini samostojne Slovenije. Poudarila je še, da se je v času od decembra 2005 do maja letos zmanjšalo tudi število dolgotrajno brezposlenih, in sicer za več kot 30 odstotkov, število brezposlenih maldih do 25. leta pa je manjše za okoli 13.000.

Kot največji uspeh svojega vodenja ministrstva pa Cotmanova vidi dogovarjanje s partnerji oziroma s civilno družbo. "To se mi zdi največji uspeh in to je tudi najtežji del," je dejala.

Sprejeta zakonodaja in socialni sporazum
Med dosežke mandata Cotmanova poleg tega šteje sprejetje sprememb zakona o delovnih razmerjih in socialnega sporazuma 2007-2009, boljše možnosti za zaposlovanje invalidov, več štipendij, zagotovljeno pa je tudi trajno subvencioniranje prehrane študentom.

Kot je dejala, je sprejetje zakona o delovnih razmerjih pripomoglo k temu, da so "uspeli ohraniti socialni in ekonomski položaj ter socialno varnost zaposlenih". Obenem se je kar za 37 odstotkov zmanjšalo šetvilo prejemnikov denarne socialne pomoči.

Izpostavila je še izboljšanje pokojninskega zakona v korist upokojencev, tako da se pokojnine od leta 2005 dosledneje usklajujejo z rastjo plač.

Za večje število Slovencev
Cotmanova je omenila tudi ukrepe za višjo rodnost, kot so višji otroški dodatek, dodatek za velike družine in uvedba plačila prispevkov zaradi varovanja štirih in več otrok. V letih 2006 in 2007 se je sicer rodilo več otrok kot v preteklih letih, je poudarila.

Med nedokončanimi projetki je navedla spremembe družinskega zakonika, zakon o dolgotrajni negi in zakon o izenačevanju možnosti invalidov.

Cotmanova zadovoljna z mandatom