Čufer pravi, da se kombinaciji višjih davkov in nižjih plač ne bo mogoče izogniti. Foto: BoBo
Čufer pravi, da se kombinaciji višjih davkov in nižjih plač ne bo mogoče izogniti. Foto: BoBo
Kje dobiti denar za polnjenje proračuna?
Po padcu nepremičninskega zakona ...
Koalicija si spodkopava tla pod nogami
Slovenski dolg večji za dve milijardi
So višji davki res edina pot

V majhni izvozni ekonomiji, kakršna je Slovenija, kjer je pomembna cenovna konkurenčnost, je smiselno bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo, je poudaril minister na srečanju finančnih ministrov EU-ja v Atenah.

Minister tako vidi rešitev v zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), uvedbi davka na nepremičnine z zamikom in zmanjšanju obdavčitve dela v istem znesku, za katerega bi uvedli davek na nepremičnine.

S tem bi se Slovenija z davčno strukturo približala drugim majhnim in odprtim državam, namesto da ima strukturo davkov, ki je primerljivejša s tistima v Nemčiji in Franciji, s katerima se ne more primerjati.

Poročali smo tudi

Novi dve milijardi dolga
, vlada zadovoljna, da so nam še pripravljeni posojati
Črna proračunska luknja


Brez nižjih plač ne bo šlo

A zgolj dvig DDV-ja po ministrovih besedah ne bo dovolj. V nacionalnem reformnem načrtu, ki ga je vlada prav danes poslala v DZ, je na primer predlagano petodstotno zmanjšanje mase plač. Minister je ob tem spomnil na lansko zavezo, da se dogovor o zmanjšanju mase plač v letu 2015 doseže sredi letošnjega leta.

A tudi če se varčevanja lotimo takoj, lahko na pomembnejše učinke računamo šele proti koncu tega leta ali prihodnje leto, kar pa ne bi bilo dovolj, je opozoril. Prav zato se bo težko izogniti kombinaciji z zvišanjem DDV-ja, je poudaril.

Sindikati: Znižanje plač ne pride v poštev
Sindikati javnega sektorja so precej nejevoljni, ker je v osnutku nacionalnega reformnega programa, ki ga je na današnji dopisni seji sprejela vlada, predvideno zmanjšanje mase plač za pet odstotkov v letu 2015.

Sindikati javnega sektorja temu nasprotujejo. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je povedal, da so pogajanja o morebitnem podaljšanju obstoječih ukrepov odprta, vendar v dodatno znižanje ne bodo privolili. Če vlada resnično da tak predlog, je to tako, kot bi nekoga povabili na pretep, pravi Branimir Štrukelj.

Podobnega mnenja je predsednik konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi, ki je razložil, da bo pri sindikatih potrebne zelo veliko volje že za to, da privolijo v podaljšanje ukrepov, ki veljajo do konca tega leta. O zniževanju plač pa se sploh ne nameravajo pogovarjati.

EU za zdaj o Sloveniji še ni razpravljal
Sicer pa se je v Atenah o proračunskem položaju Slovenije neformalno pogovarjal tudi s kolegi iz območja evra, uradno pa o Sloveniji na zasedanju ni bilo govora. "Določeni kolegi spremljajo, kaj se dogaja. Neformalno smo se pogovarjali. Tudi drugim se je že zgodilo, da je ustavno sodišče kaj razveljavilo. To ni nekaj, kar bi zelo izstopalo," je pojasnil.
Zdaj se mora Slovenija po Čuferjevih besedah najprej doma dogovoriti, kaj je prava rešitev za težavo, ki je nastala po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine, nato pa jo bo predstavila Evropski komisiji. O rešitvi bi se bilo sicer treba dogovoriti do sredine aprila, tako da jo bo mogoče vključiti v proračunski načrt in reformni načrt, je opozoril minister. Oba načrta mora Slovenija poslati v Bruselj do konca meseca.

Kje dobiti denar za polnjenje proračuna?
Po padcu nepremičninskega zakona ...
Koalicija si spodkopava tla pod nogami
Slovenski dolg večji za dve milijardi
So višji davki res edina pot