Andrej Čuš je v DZ prišel kot nadomestni poslanec. Foto: BoBo
Andrej Čuš je v DZ prišel kot nadomestni poslanec. Foto: BoBo
SDS, Grims
Poslanska skupina SDS-a ima zdaj 20 poslancev. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Čuš odšel, ker politika ostaja v preteklosti

Čuš je na tiskovni konferenci na hitro orisal stanje v stranki. Pojasnil je, da v SDS-u vseskozi napovedujejo predčasne volitve in da je pomemben vidik teh izjav discipliniranje lastnih funkcionarjev, letos je namreč stekel kandidacijski postopek za volitve. Vsem, ki so bili do nekaterih ravnanj kritični, so po njegovih besedah poskušali kandidaturo preprečiti. "To naredijo, potem pa pravijo, da si užaljen, ker nisi v kandidacijskem postopku dobil okraja. No, jaz sem ga, saj sem v volilnem okraju od lokalnih odborov prejel izjemno podporo," je dodal.

Iz stranke SDS pa Čušu na te očitke odgovarjajo, da Čuš pri evidentiranju za kandidiranje na naslednjih volitvah ni dobil podpore vseh odborov v volilnem okraju, kjer je bil leta 2014 izvoljen. V SDS-u obenem še pojasnjujejo, da se kandidacijski postopek še niti ni začel, zato je govoriti o uvrstitvi oziroma neuvrstitvi na kandidatno listo, o čemer v skladu s statutom odloča več organov stranke, povsem prezgodnje.

Čuš pogrešal iskanje boljših rešitev
Na novinarski konferenci je Čuš pojasnil še, da do stranke SDS ne goji zamer, je pa prepričan, da bo uspešnejša, ko bodo njeni poslanci v večji meri tekmovali v iskanju boljših rešitev za korist in razvoj Slovenije "in nekoliko v manjši meri v tem, kdo bo boljše poslušal predsednika Janeza Janšo".

"Kot samostojni poslanec bom naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma," je še povedal Čuš in dodal, da resno jemlje zavezo, da je predstavnik ljudstva. Prepričan je, da mora slovenski parlamentarizem postati živ in se odzivati na težave ljudi. Ob tem zagotavlja, da bo deloval tako, da bodo dobre rešitve naletele na podporo tako v koaliciji kot opoziciji.

Za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb bo tako oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju, glede česar se je že dogovoril za srečanja.

Nič o morebitni novi stranki
Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami na prihodnje volitve pritegnili tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve. "Naša skrb bo usmerjena v slovensko sedanjost in prihodnost," napoveduje Čuš, ki ob tem ni odgovoril na vprašanje, ali je to napoved ustanovitve nove stranke. Na vprašanja novinarjev namreč ni odgovarjal.

Čuš se zaveda, da se bodo ob njegovem izstopu iz SDS-a pojavljale številne teorije zarot, od tega, da je poslan od Janeza Janše, do tega, da ga iz Murgel usmerja Milan Kučan. "Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan, prav tako za mano ne stoji noben stric ali teta iz ozadja," je dejal in zagotovil, da se je za izstop iz SDS-a odločil samostojno, na podlagi tega, kar se dogaja v državi in ker mu ni vseeno za mlade in njihovo prihodnost.

"Vera Ban ima prav"
Za spletno stran 24ur je že predtem ob potrditvi izstopa dejal: "Vera Ban ima prav." Kot je znano, je Banova, dolgoletna Janševa podpornica, pred dnevi v pogovoru za Pop TV med drugim razkrila, da je odšla, ker ni mogla več gledati, kako Janša ravna s svojimi ljudmi in da ljudje v tej stranki ne morejo več uveljaviti svojega mnenja.

Andrej Čuš je v tem sklicu najmlajši poslanec DZ-ja, saj je rojen leta 1990, predtem pa je bil predsednik podmladka SDS-a (med letoma 2011 in 2015). V DZ je prišel kot nadomestni poslanec, ko je mandat vrnil obsojeni poslanec Branko Marinič, deloval pa bo kot samostojni nepovezani poslanec.

Odmevnejši izstopi iz SDS-a
Izstopi prepoznavnejših obrazov iz SDS-a se sicer v zadnjem času kar vrstijo - poleg že omenjene Vere Ban je stranko februarja zapustil nekdanji notranji minister in nekdanji poslanec Dragutin Mate, iz vseh organov stranke sta izstopila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan in nekdanji minister Žiga Turk, že predtem pa so se poslovili se Dimitrij Rupel, Sonja Ramšak, Gregor Virant, Miha Brejc, Pavle Rupar, Angelca Likovič, Ivo Hvalica itd.

V javnosti že nekaj časa krožijo tudi govorice, da naj bi poleg Čuša stranko SDS zapustilo še nekaj njenih poslancev, med njimi tudi Marko Pogačnik in Andrej Šircelj, ki pa sta ta namigovanja že zavrnila. Manj odločen je Zvonko Lah, ki je za Siol dejal, da za zdaj v SDS-u še ostaja, ne more pa reči, kaj bo v prihodnje. Laha sicer najbolj moti, da se v SDS-u preveč ukvarjajo s preteklostjo in premalo s prihodnostjo, zlasti z gospodarstvom.

SDS zgolj o "rdečem božanstvu iz Murgel"
Številne naj bi motilo, da se je Slovenska demokratska stranka zlasti v zadnjem obdobju popolnoma posvetila kulturnemu boju, v središče njenega delovanja in zlasti predsednika Janeza Janše pa se je v zadnjem obdobju vrnil Milan Kučan, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina. Ob tem je vsekakor treba dodati, da je tudi petkovo, skoraj edino strankino pojasnilo o dogajanju v zadnjem času omenjalo "rdeče božanstvo iz Murgel", je še poročal Celestina.

Čuš odšel, ker politika ostaja v preteklosti