Foto:
Foto:
Zunanji minister Dimitrij Rupel je povedal, da se bo vlada potrudila za pridobitev francoskih investicij v Sloveniji.

To je v nagovoru pred vodji poslanskih skupin, OZP-jem in komisijo za evropske zadeve povedal francoski zunanji minister Dominique de Villepin, ki je na obisku v Sloveniji.

Francija je odprta do želje Slovenije, da bi imela v Evropskem parlamentu pet poslancev, in se je o tem pripravljena pogovarjati v okviru medvladne konference, ki oblikuje dokončno besedilo evropske ustavne pogodbe, je še povedal De Villepin, ki se je sestal tudi s premierom Antonom Ropom in predsednikom DZ-ja Borutom Pahorjem.

Glede želje, da bi vsaka članica EU-ja imela svojega evropskega komisarja z glasovalno pravico, pa je poudaril, da Francijo vodi skrb za učinkovitost Evropske komisije. "Če bo Evropska komisija paralizirana, bo ceno plačala Evropa," je poudaril de Villepin na srečanju z gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom.

Rupel: Slovenija si želi Renaultove investicije
Ministra sta spregovorila tudi gospodarskem sodelovanju. Francija je za Slovenijo tretja najpomembnejša trgovinska partnerica in pomemben tuj investitor. Kot je poudaril Rupel, si Slovenija želi, da bi francoski Renault povečal svoj delež v Novem mestu, kjer bi proizvajal nov model avtomobila. "Vlada je pripravljena ukrepati tako, da se bo Renault lažje odločil za investicijo pri nas. Slovenija bo zagotovila mednarodno primerljive finančne državne pomoči za to investicijo, ustrezne prostorske pogoje in bo pomagala pri zagotovitvi kadrovskih virov," je poudaril Rupel.

Evropa enotna v različnosti
Kot je še povedal De Villepin, je za razširjeno Evropo bistvenega pomena, da ohrani načelo enotnosti v različnosti - da torej po eni strani povezuje države z enakimi vizijami in vrednotami, po drugi pa ohranja njihovo zgodovinsko, kulturno in jezikovno identiteto ter raznolikost. "Zavzemamo se za strukturirano sodelovanje držav, ki bi bilo odprto za vse članice, ki bi bile zainteresirane za določene pobude, obenem pa bi bilo transparentno, kar pomeni, da bi bile vse države seznanjene s tem, kar se dogaja znotraj EU".

De Villepin je velik poznavalec slovenske kulture
Velja omeniti, da se je francoski minister, ki je pohvalil bogate in razvejane odnose med državama, izkazal za velikega poznavalca slovenske kulture, saj je kar nekaj besed namenil dvema velikima Slovencema - pesniku Francetu Prešernu in arhitektu Jožetu Plečniku, ki je, kot je dejal, pomembno prispeval h kulturnemu povezovanju Slovenije in Francije. Omenil je tudi književnika Vladimirja Bartola in Borisa Pahorja ter slovenske naravne lepote, nagovor poslancem pa sklenil z verzi slovenske himne.