Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije. Foto: BoBo
Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije. Foto: BoBo

ZDUS kot najbolj množična humanitarna organizacija civilne družbe v Sloveniji bi moral biti po njihovem prepričanju najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi. Namesto tega je zašel v krizo upravljanja in vodenja. Po njihovem mnenju vse bolj postaja "transmisija za uveljavljanje vladnih ukrepov, ki so škodljivi za prebivalce".

"Izgubil je razvojni potencial, članstvo je nezadovoljno s pojavnostjo zveze v javnosti, s podporo zakonom in ukrepom, ki niso v korist prebivalstvu, predsednik ZDUS-a koketira s političnimi strankami," so kritični.

Po njihovih besedah so nekateri ugledni člani zveze že opozorili na krizo vodenja s svojimi odstopi, odstope pa napoveduje tudi več strokovnjakov v delovnih telesih, ker vodstvo zveze ne upošteva njihovih predlogov. Častno razsodišče ZDUS-a, ki je obravnavalo odklone od poslanstva in določil ZDUS-ovega statuta, je prvič v zgodovini organizacije izreklo opomin predsedniku zveze, so izpostavili.

ZDUS ima po njihovih navedbah dovolj orodij, da naredi red v svojih vrstah. Treba je argumentirano oceniti stanje in ukrepati, so zapisali v pozivu, pod katerega so se podpisali Sušnikova predhodnica Mateja Kožuh Novak ter Aldo Ternovec, Tomaž Banovec, Milan Krajnc, Slavica Golob, Jože Gašperšič, Nevenka Doblekar, Emil Hedžet in Alojz Vitežnik.