Kot navajata spletna Dnevnik in Večer, je ljubljansko delovno sodišče pritrdilo nekdanjemu direktorju nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Muženiču, ki ga je nekdanji generalni direktor policije Anton Travner nezakonito razrešil konec lanskega maja. "Tožena stranka (policija, op. p.) je dolžna tožeči stranki za čas od 25. maja 2020 do 20. decembra 2020 priznati vse pravice na delovnem mestu direktor NPU-ja," so za medije pojasnili na ljubljanskem delovnem sodišču.

V praksi to pomeni, da je – po upravnem sodišču, ki je razveljavilo Muženičevo razrešitev – tudi delovno sodišče odločilo, da je bil nezakonito odstavljen, policija pa mu bo morala povrniti razliko v plači, navajata časopisa. Muženič je namreč še vedno zaposlen v policiji, vendar na drugem delovnem mestu.

Muženič je sicer s tožbo zahteval tudi, da ga policija ponovno zaposli na položaju direktorja NPU-ja. A o tem zahtevku bo sodišče odločalo v drugem sporu, je za Dnevnik pojasnila predsednica delovnega sodišča Ana Jaklič.

Muženič je zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče, ki je njegovo razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek. Nato je na Muženičev predlog delovno sodišče potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Na policiji so po razrešitvi Muženiča tudi razveljavili njegovo imenovanje za direktorja NPU-ja iz leta 2019. Muženič tako z drugo tožbo izpodbija še naknadno razveljavitev imenovanja in vnovično premestitev.

Po razrešitvi Muženiča je sicer NPU kot vršilec dolžnosti sprva vodil Igor Lamberger. Po komaj dveh mesecih ga je zamenjal Uroš Lepoša, ki pa je že v začetku oktobra predlagal generalnemu direktorju policije, naj ga razreši, kot razlog pa je navedel osebne razloge.

Nekaj dni pozneje je kot vršilka dolžnosti vodenje NPU-ja prevzela Petra Grah Lazar, ki je pred tem delala kot menedžerka za finančno svetovanje v družbi Deloitte svetovanje. Aprila letos ji je sedanji direktor policije Anton Olaj mandat v. d. direktorice podaljšal za šest mesecev oz. do imenovanja novega direktorja NPU-ja, ki ga je torej z začasno odredbo ustavilo sodišče.