Poslanci zadnje mesece pred volitvami sami oz. znotraj poslanske skupine množično vlagajo predloge zakonov. Foto: DZ
Poslanci zadnje mesece pred volitvami sami oz. znotraj poslanske skupine množično vlagajo predloge zakonov. Foto: DZ

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred sejo vlade povedala, da poslanske skupine, posamezni poslanci in tudi vlada predloge zakonov v parlamentarni postopek še vlagajo po poslovniških pravilih, prav tako po protokolu koalicijskega sodelovanja, če gre za vladne zakonske predloge. Če predloge vlagajo posamezni poslanci, kar se zadnje čase pogosto dogaja, pa to odstopa od običajnega koalicijskega dogovarjanja in poslanci sami nosijo odgovornost za usklajevanja in nadaljnji postopek, je dejala.

Koalicija obstaja le še na papirju
Opozorila je na omejene možnosti obravnave zakonskih predlogov, ki so bili vloženi v zadnjih tednih. "Bomo videli, kako daleč bomo prišli z obravnavami do konca mandata," je dejala in spomnila, da bo zadnja redna seja DZ-ja aprila. Koalicijski partnerji naj bi tako predvidoma prihodnji teden presodili, katere predloge zakonov bi lahko še sprejeli do konca mandata, pri čemer je pomembna določitev postopka, po katerem bi jih sprejemali.

Sicer pa Kustec Lipicerjeva meni, da koalicija še vedno dela zelo dobro in dejavno, ko gre za odločanje oz. podporo posameznim zakonom na plenarni seji, ki poteka tudi ta teden. Povsem drugače menijo v DeSUS-u in SD-ju, v katerih menijo, da koalicija obstaja le še na papirju. "Če gledamo parlamentarno koalicijo v luči vlaganja zakonov, ne moremo reči, da ta deluje kot namazan stroj. Zakoni se vlagajo tudi danes, zakoni se vlagajo vsak dan, ne vemo, koliko bo to stalo in tako naprej. To ni dobro," je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred sejo vlade.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša pa ugotavlja, da "drugače, kot je, ne more biti, ker so nekateri začeli predvolilne dejavnosti bistveno prej, kot je normalno, nekateri jih peljejo že več mesecev". "Koalicija obstaja na neki način na papirju. Se sestajamo, se dogovarjamo, ampak nekaterih stvari ne rešujemo tako, kot bi jih morali reševati," je povedal. Nekaj predlogov zakonov je vložila tudi poslanska skupina DeSUS-a. A kot pravi Jurša, jih je k temu spodbudilo ravnanje drugih.

Koalicijski partnerji so govorili tudi o razmerah v javnem sektorju oz. stavkovnem primežu. V izjavah so se zavzeli za nadaljevanje pogajanj, dialog in iskanje rešitev, ki pa morajo biti tudi javnofinančno vzdržne.

poslanci SMC-ja vložili tri predloge zakonov
Poslanci SMC-ja so pripravili predlog novele zakona o voznikih, po kateri bi gasilci z izpitom kategorije B lahko izjemoma vozili tudi gasilska vozila, težja od 3,5 tone, a največ do 5,5 tone, kar bi gasilskim društvom bistveno olajšalo zagotavljanje operativne pripravljenosti.

.

Poslanska skupina Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, katerega cilj je ureditev področja udeležbe delavcev pri dobičku oziroma finančne participacije, s čimer bi spodbudili čim večjo delitev dobička med delavce.

.

Poslanec DeSUS-a Primož Hainz pa je vložil predlog zakona, s katerim želi po zgledu podobnega zakona za športnike urediti področje dodatka k pokojnini za izjemne dosežke v kulturi in raziskavah.