Roko Žarnić ostaja minister za okolje. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić ostaja minister za okolje. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
DeSUS je tokrat dokončno izpolnil svojo napoved in odšel iz koalicije. Foto: MMC

Noben problem ni dokapitalizirati NLB z 250 milijoni evrov, čeprav pravijo, da bomo s pokojninsko reformo privarčevali 300 milijonov evrov. Kje je to varčevanje, če pa pri neki banki davkoplačevalci mirno plačajo 250 milijonov, čeprav vemo, zakaj je NLB v težavah.

Karl Erjavec

Ne želimo več prevzemati odgovornosti za slabo politiko te vlade.

Karl Erjavec
DeSUS gre iz koalicije

Predsednik stranke Karl Erjavec je pred tem dejal, da pričakuje, da bodo njihovi funkcionarji še danes ali pa jutri podali odstopne izjave. To je Žarnić sicer podal, ob tem pa dejal, da je pripravljen ostati na ministrskem položaju, če bi premier Borut Pahor to želel. Predsednik vlade je pozneje Žarniću v telefonskem pogovoru zagotovil, da lahko ostane član vlade. "Mislim, da na ministrstvu dobro nadaljujemo tisto, kar je Erjavec začel in da smo neka pričakovanje tudi izpolnili. Če predsednik vlade moj odstop sprejme, se bom vrnil na svoje delo predstojnika katedre, ki me čaka na univerzi, in ne bom uveljavljal možnosti prejemanja nadomestila," je po izstopu njegove stranke iz koalicije izpostavil Žarnić.

Žarnić je sicer že pred sestankom na vprašanje, ali bi, če bi ostal minister, to pomenilo izdajo stranke, odvrnil, da DeSUS-a ne namerava izdati. "Pri takih zadevah, pa ne rečem pri meni, so bili primeri, ko so bila članstva zamrznjena v času opravljanja nekega opravka, ki je bil političen," je pojasnil.

DeSUS bo kljub izstopu deloval konstruktivno
Predsednik sveta stranke Peter Habjan je po seji pojasnil, da so hkrati z odločitvijo o izstopu stranke iz koalicije sprejeli tudi sklep, da DeSUS-ovi poslanci delujejo v okviru DZ-ja normalno naprej in sodelujejo konstruktivno, s tem da spoštujejo programske usmeritve DeSUS-a. Povedal je, da je svet potrdil tudi sklep, da stranka ne podpira predloga pokojninske reforme.

Erjavec: Nismo bili enakovreden koalicijski partner
Predsednik stranke Karl Erjavec je dodal, da so bili v koaliciji že od vsega začetka obravnavani podrejeno. Kot pravi, se je oblikovala koalicija "trojček plus DeSUS", kar po njegovem mnenju kaže, da njihova stranka ni bila enakovreden koalicijski partner.

Glede pokojninske reforme in preostalih reform, ki jih izvaja koalicija, se sprašuje, kako naj jih razumejo, če vidijo, kako lahkotno vlada razpolaga z davkoplačevalskimi sredstvi. Pri tem je kot primer navedel dokapitalizacijo NLB-ja in pomoč drugim državam iz evroobmočja.

"Kar mene moti pri pokojninski reformi je zlasti to, da vlada ni upoštevala niti ene pripombe stranke DeSUS. Na primer, pri interventnem zakonu, da bi preprečili nadaljnje padanje pokojnin glede na povprečne plače, da bi ostali pri polovičnem usklajevanju pokojnin," trdi Erjavec.

Erjavec: Z izstopom smo grozili samo dvakrat
Na očitke, da je med celotnim mandatom DeSUS grozil z izstopom iz vlade, se je odzval z besedami, da se je to zgodilo le dvakrat, in sicer ob napovedi zamrznitve pokojnin in ob določitvi švicarske formule za usklajevanje pokojnin v pokojninski reformi. Izstop stranke iz vlade, kot pravi, pomeni, da DeSUS iz vlade umika vse svoje funkcionarje. Pričakuje, da bodo minister in državni sekretarji iz njihove kvote ponudili svoj odstop.

"Upam, da ta korak pomeni prvi korak k deblokadi te politične situacije, v kateri se nahajamo. Prepričan sem, da bo ta korak skupaj s 5. junijem, ko bomo videli kakšni bodo referendumski izidi, prispeval, da se bo situacija deblokirala. Nekaj se bo moralo zgoditi. Ali bo mogla priti tehnična vlada, predčasne volitve, ali bo moral predsednik vlade po zaupnico. Vse to govorim pod predpostavko, da bo rezultat referenduma o pokojninski reformi negativen, o čemer pa sam osebno ne dvomim," meni predsednik DeSUS-a.

Erjavec je tudi prepričan, da bi bila najbolja rešitev v tem trenutku predčasne volitve. Prepričan je, da bi si tako lahko politika povrnila zaupanje, ki je po njegovem mnenju popolnoma padlo. Meni, da predčasnih volitev letos ne bo, zna pa se po njegovem mnenju zgoditi, da bodo drugo leto spomladi.

Kar se tiče nadaljnjega opravljanja funkcije podpredsednika državnega zbora Vasje Klavore, bodo po Erjavčevih besedah sprejeli odločitev v parlamentu, ker ne gre za funkcijo izvršilne veje oblasti, temveč je v domeni parlamenta.

Jurša: Stranka se bo morala odločiti
Franc Jurša
je pred sestankom dejal, da se bo stranka morala odločiti, ali ostaja ali odhaja iz koalicije. Kot pravi, je težko povedati, kaj si želi stranka, saj svet stranke še ni končal seje. Pojasnil je, da imajo poslanci sicer različna mnenja o odhodu iz koalicije, ta pa po njegovem mnenju niso zavezujoča za samo stranko. Izpostavil je še, da če DeSUS odide iz vlade, si tega ne zna razložiti drugače, kot da bo imela Slovenija manjšinsko vlado.

"Niti z eno stvarjo nas niso upoštevali kot koalicijskega partnerja"
Poslanec Anton Urh je še pred sestankom izvršnega odbora povedal, da bo za poslance zelo težko delovati v opoziciji, če bo stranka izstopila iz koaliciji, saj bodo odrezani od informacij. "Poslanci DeSUS-a zelo konstruktivno delujemo v tej koaliciji, je pa splet okoliščin pripeljal do tega razkola. Pri pokojninski reformi nismo uspeli niti s črko v zakonu, ki ima 408 členov. Bom rekel kar tako, grdo, da so nas popolnoma ignorirali. Niti z eno stvarjo nas niso upoštevali kot koalicijskega partnerja," je poudaril.

Erjavec je odločanje o izstopu stranke iz koalicije napovedal, potem ko je nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan 18. aprila odstopila s svojega položaja, češ da stranka "ne more več sodelovati v tej koaliciji, kjer ni posluha za poštenje". Že dan pozneje se je sestal izvršni odbor stranke, ki je soglasno sklenil svetu DeSUS-a predlagati, naj DeSUS izstopi iz koalicije.

V DeSUS-u so o izstopu iz koalicije razmišljali že večkrat, med drugim ob predlagani zamrznitvi pokojnin in če Trobec Bučanova ne bi bila imenovana za ministrico. Prav tako so proti vladi ostro nastopili ob sprejetju pokojninske reforme. Kljub vsemu pa se do zdaj še ni zgodilo, da bi o izstopu DeSUS-a iz koalicije odločali organi stranke in da bi izvršni odbor odločitev celo podprl.

Noben problem ni dokapitalizirati NLB z 250 milijoni evrov, čeprav pravijo, da bomo s pokojninsko reformo privarčevali 300 milijonov evrov. Kje je to varčevanje, če pa pri neki banki davkoplačevalci mirno plačajo 250 milijonov, čeprav vemo, zakaj je NLB v težavah.

Karl Erjavec

Ne želimo več prevzemati odgovornosti za slabo politiko te vlade.

Karl Erjavec
DeSUS gre iz koalicije