Razmere v domu naj bi bile po navedbah stanovalcev nevzdržne, brez zadostnega števila sanitarij, premalo tople vode za delavce in slabega ogrevanja v zimskem času. Foto: MMC RTV SLO
Razmere v domu naj bi bile po navedbah stanovalcev nevzdržne, brez zadostnega števila sanitarij, premalo tople vode za delavce in slabega ogrevanja v zimskem času. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so v okviru svojih zakonskih pooblastil izvedli identifikacijski postopek oseb (nestanovalcev), ki so se zadrževale na Poljanski 66, so za MMC pojasnili na PU Ljubljana. Foto: RTV SLO
Na razmere so že opozorili lastnika in upravnika doma na Poljanski 66, ki pa se reševanja problema ni lotil, trdijo v Socialnem centru Rog. Foto: http://www.jh-lj.si/
Protest zaradi slabih razmer v samskem domu

Organizator protesta Socialni center Rog je na direktorja Snage naslovil zahteve po dostojnem bivališču, pravični najemnini ter pravici do zasebnosti in združevanja.

Z organizatorji se je po njihovem vztrajanju za zaprtimi vrati sestal tudi direktor Snage. Podrobnosti dogovorov še niso znane.

Katastrofalne bivanjske razmere
Razmere v domu naj bi bile po navedbah stanovalcev nevzdržne, brez zadostnega števila sanitarij, premalo tople vode za delavce in slabega ogrevanja v zimskem času. Poseben zdravstveni problem predstavljajo ščurki, ki so prisotni povsod. Navkljub opozorilom lastnik ni poskrbel za učinkovito dezinsekcijo. Problem ščurkov je tako velik, da grozi pojav nalezljivih bolezni, piše v zahtevi stanovalcev po inšpekcijskem pregledu, ki je bila podana okolijskemu in zdravstvenemu inšpektoratu, trdijo v Socialnem centru Rog.

Se na stanovalce vršijo pritiski?
Socialni center Rog je od delavcev Snage izvedel, da je uprava Snage na njih izvajala pritiske. Grozila jim je, da jim bo zmanjšala plače, da jim ne bo dodelila trinajste plače ali da jih bo celo odpustila, če se bodo pritoževali nad razmerami v domu. To dodatno dokazuje, da so pogoji, v katerih živijo ljudje v domu, grozljivi. Mnenja in odgovorov direktorja Snage, ki nam jih je obljubil, v MMC-ju še nismo prejeli. Prav tako upravnik doma MMC-ju ni dovolil posneti razmer v domu, češ da ima takšen ukaz s strani vodstva Snage.

Kaj se je dogajalo v sredo?
V četrtek, 13. 12. 2007, so štirje aktivisti Socialnega centra Rog odšli v delavski dom na Poljanski 66, ki je v lasti Snaga d.o.o. Tja so se opravili, da bi zbrali podpise stanovalcev za prijavo na Inšpektorat RS za okolje in prostor in na Inšpektorat RS za zdravje. Med zbiranjem podpisov sta pristopila policist in policistka v spremstvu moškega, ki se je predstavil kot upravnik delavskega doma. Skliceval se je na hišni red, za katerega je pozneje izjavil, da je še v izdelavi.

Ko so se pred delavskim domom pogovarjali s policistoma, je drugi moški, ki ga je kot provokatorja poslal lastnik doma, grozil s fizičnim napadom in žalil z rasističnimi opazkami, češ da bi nas poslal v koncentracijska taborišča, navajajo v Socialnem centru Rog.

Nestanovalce policisti oglobili
Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za MMC pojasnili, da so policisti na kraju dogodka ugotovili, da se v domu zadržuje več oseb, ki niso stanovalci doma. Zaradi aktivnosti, ki so jih osebe izvajale med stanovalci doma, je prišlo do kršitve javnega reda in miru med 49- in 42-letnim moškim in 27-letnico. Zaradi kršitev bodo 27-letnici in 42-letniku policisti izdali plačilni nalog, so dejali na PU Ljubljana.

Snaga: Do decembra objekt upravljalo podjetje Nestor
S Snage so za MMC sporočili, da so objekt prevzeli 1. decembra letos in takoj začeli z nekaterimi najnujnejšimi obnovami in vzdrževalnimi deli. Prej so objekt oddajali v najem podjetju Nestor, ki je preostalim uporabnikom zaračunavalo 137,7 evra najemnine, zaposlenim v Snagi pa, v skladu s pogodbo, 103 evre na mesec. Podjetje Nestor obveznosti po pogodbi ni izpolnjevalo, zato je Snaga dvakrat letos izkoristila tudi bančno garancijo. Kljub temu je bilo podjetje 26. 11. Snagi dolžno 77.274,61 evrov. 12. 11. je bil zoper podjetje Nestor uveden stečajni postopek, zato je konec novembra potekala primopredaja.

Dodali so, da oddajanje nepremičnin ni osnovna dejavnost Snage, zato bodo preučili možnosti predčasne prodaje samskega doma, za prebivalce doma pa bodo skušali najti drugo ustrezno namestitev. Najemnine bodo zaenkrat ostale na isti ravni, če bodo prihodki nižji od odhodkov, pa bodo prisiljeni ceno najemnin uporabnikom ustrezno zvišati, so se sporočili s Snage.

R. B.

Protest zaradi slabih razmer v samskem domu