Foto:
Foto:
Drnovšek se je sestal z nemškim kolegom Rauom

Ob tem pa je pozval k uskladitvi naporov za sprejem ustave, saj ta po njegovem predstavlja velik civilizacijski prispevek.

Vsako odlaganje njenega sprejema pa bi pomenilo frustracijo in izgubo zagona, je menil Drnovšek. Poudaril je, da je poglobljeno oz. strukturirano sodelovanje ni problematično, saj ne deli Evrope, medtem ko bi Evropa dveh hitrosti ustvarjala nove delitve, to pa pomeni veliko negativne energije.

V pogovoru z nemškim kolegom na prvem mestu ustava
Drnovšek se je ob tem sestal še s predsedujočim EU-ju, irskim premierjem Bertiejem Ahernom, pred začetkom foruma pa tudi z nemškim predsednikom Johannesom Rauom. V pogovoru s slednjim je beseda tekla o tem, kakšna bi lahko bila dinamika pri sprejemanju evropske ustave v obdobju irskega predsedovanja EU-ju in po priključitvi novih članic. Oba sta ob tem menila, da Evropa dveh hitrosti ne bi bila dobra rešitev.

Predsednika sta razpravljala predvsem o evropski kmetijski politiki in čezatlantskih odnosih. Spregovorila sta tudi o vlogi manjših držav v EU-ju, ob tem je Rau kot zgled izpostavil uspešen primer Luksemburga.

V soboto s hrvaškim premierjem
Drnovšek se bo predvidoma v soboto sešel še s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem. Forum Bertelsmannove fundacije poteka pod naslovom Evropa na poti v novo dobo. Udeležujejo se ga številni vodilni evropski politiki.