Razrešeni minister jo je dobesedno popihal po seji DZ-ja, saj ni hotel odgovarjati na vprašanja novinarjev. Foto: RTV SLO
Razrešeni minister jo je dobesedno popihal po seji DZ-ja, saj ni hotel odgovarjati na vprašanja novinarjev. Foto: RTV SLO

Odločitev ni bila lahka in ni nastala čez noč. Pričakujem, da bo minister vsaj na koncu ravnal odgovorno in sam ponudil odstop.

Janez Janša
Janez Janša
Janša je dejal, da razprava o delu ministrov v koaliciji poteka stalno, da pa se zaenkrat ne namerava posloviti od nobenega drugega poleg Drobniča. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Bajuk je napovedal razpravo tudi o delu drugih ministrov, a je Janša dejal, da to tako ali tako že ves čas poteka. Foto: RTV SLO
Kdo namesto Drobniča?
DZ razrešil Drobniča

Glasovanja se je vzdržalo nekaj poslancev LDS-a saj menijo, da je Drobnič zgolj izpolnjeval politiko vlade. Po odločitvi premierja Janeza Janše Drobnič do izvolitve novega ministra ne bo vodil tekočih poslov, ampak bo to opravljal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Drobnič se bo vrnil v poslanske klopi, ki jih bo zato zapustil poslanec NSi-ja Franc Capuder.

So se pa pojavile govorice, da naj bi Drobnič po vrnitvi v DZ oblikoval neodvisno poslansko skupino. Poslanec Alojz Sok, ki vodi poslanski klub NSi-ja, je dejal, da v to ne verjame.

Janša zanika, Sok vztraja
Premier Janez Janša pa je že zanikal navedbe Soka, da namerava v kratkem zamenjati tri do štiri ministre. "Glede na vest, ki je bila objavljena v nekaterih časnikih, bi rad dejal, da v četrtek na nobenem sestanku nisem napovedal nikakršnih novih zamenjav v vladi, ne poimensko ne z imenovanjem resorjev, niti o tej temi ni tekla razprava na koalicijskem sestanku," je bil jasen Janša. Sok pa še vedno vztraja pri povedanem, a dopušča možnost, da je prišlo do nesporazuma. Dejal pa je, da če premier takšno izjavo zanika, lahko ministri delajo naprej.

Zagovor mu ni pomagal
Minister za delo, družino in socialne zadeve je poslance in poslanke z govorom in gradivom, ki jim ga je razdelil, skušal prepričati, da za njegovo razrešitev ni utemeljenih razlogov. Predtem je poslankam in poslancem svoje razloge za odstavitev predstavil predsednik vlade Janez Janša. Kot najpomembnejše razloge je naštel neusklajeno delo ministrstva, nezadovoljivo vodenje resorja, notranje konflikte, nepotrebne konflikte v socialnem dialogu in poseganje v druge resorje.

Do poslanske odločitve o njegovi usodi NSi tudi ne bo predlagal imen za njegovega naslednika. O konkretnih imenih krožijo le govorice.

Janša nezadovoljen z ministrom
Premier Janez Janša je pretekli teden zaradi vse večjih kritik Drobničevega dela, predvsem pa zaradi kritik strategije za dvig rodnosti, od njega javno zahteval odstop. Drobnič je poziv zavrnil kot neutemeljen, zato je premier DZ-ju predlagal njegovo razrešitev. V Novi Sloveniji vztrajajo, da niso vedeli, da premier Janša že od marca namerava zamenjati ministra Drobniča, in da so tudi presenečeni nad hitrostjo postopkov.

Kdo bo sedel na vroči stol?
Andrej Bajuk je povedal, da bo predlog za novega ministra za delo Janša prejel v prihodnjih dneh. Mogoča imena za njegovega naslednika pa so, po nekaterih ocenah, Marjetka Cotman ali Marko Štrovs, ki sta že zaposlena na ministrstvu ali pa poslanka NSi-ja Mojca Kucler Dolinar.

Dvomi o sposobnosti nekaterih ministrov
So pa Sokove navedbe v javnosti že sprožile ugibanja, kdo se bo poslovil iz Janševe ekipe. NSi je izrazil dvome o ustreznosti posredovanja notranjega ministra Dragutina Mateja pri romski problematiki, tako da je vsekakor med kandidati za zamenjavo. Veliko besed je bilo pred časom slišati tudi o nekompetentnosti kmetijske ministrice Marije Lukačič, ki ima nenehne težave s komuniciranjem z mediji, pa tudi srečanja s kolegi iz tujine ji ne gredo najbolje od rok.

Po javnomnenjskih raziskavah je precej nepriljubljen zunanji minister Dimitrij Rupel, ki mu je okornost v diplomaciji očitala revija The Economist, dali pa so mu tudi negativno oceno, in sicer v zvezi s primernostjo za predsedovanje Slovenije EU-ju. Vseeno je njegovo zamenjavo težko pričakovati. Minister za kulturo Vasko Simoniti si je v četrtek že izboril svoje zaupanje DZ-ja, tako da bi bila zamenjava presenečenje in zanikanje vsega, kar so povedali njemu v bran. Zadnji, za katerega se je že pisalo, da bi ga lahko zamenjali, pa je minister za visoko šolstvo Jure Zupan.

Odločitev ni bila lahka in ni nastala čez noč. Pričakujem, da bo minister vsaj na koncu ravnal odgovorno in sam ponudil odstop.

Janez Janša
Kdo namesto Drobniča?
DZ razrešil Drobniča