DZ nadaljuje redno majsko sejo. Foto: BoBo
DZ nadaljuje redno majsko sejo. Foto: BoBo

DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog novele zakona o socialnem varstvu. Ta med drugim odpravlja obvezno pripravništvo za diplomante socialnega dela in tistim, ki pridobijo opredeljene delovne izkušnje na drugačen način, omogoča, da lahko brez njega pristopijo k strokovnem izpitu. Koalicijske stranke so napovedale podporo, v opozicijskem ZL-ju bodo glasovali proti, v SDS-u in NSi-ju pa mu ne bodo nasprotovali. Poslanci bodo glasovanje o predlogu opravili v četrtek.

Predlog po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak predvideva odpravo obveznega pripravništva v socialnem varstvu, ki je bilo do zdaj obvezen pogoj za pristop k strokovnemu izpitu. Po novem bodo posamezniki lahko pristopili k strokovnemu izpitu iz socialnega varstva, ko imajo šest oziroma devet mesecev delovnih izkušenj s področja socialnega varstva.

Predlog novele nadalje predstavlja zagotovitev pravne podlage za črpanje evropskih sredstev za izvedbo pilotnega projekta socialne aktivacije, katerega namen je razvoj in umestitev socialne aktivacije v sistem socialnega varstva. Ureja pa tudi status posameznim vrstam socialnovarstvenih programov.

Brez sprememb pri higienskih vložkih
Predlog novele zakona o DDV-ju, po kateri bi se za ženske higienske izdelke plačevala znižana stopnja DDV-ja, je že končal postopek. V SMC-ju in DeSUS-u so zavrnitev utemeljevali s tem, da s spremembo ne bi rešili revščine in da bi bili potrebni tudi protiukrepi za nevtralnost do proračuna, ostali bi spremembo uvedli s podzakonskim aktom. DZ o predlogu ni glasoval, saj je že odbor za finance in monetarno politiko 4. maja z večino zavrnil predlog zakona in tudi predlog poziva vladi, naj se znižana stopnja davka na dodano vrednost (DDV) za te izdelke omogoči s spremembo podzakonskega akta.
Podobna usoda čaka opozicijska zakona o bančništvu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katerima so nepovezani poslanci želeli uveljaviti predhodno licenciranje kandidatov za nadzornike bank.

Preureditev področja avtorskih pravic
DZ je opravil še prve obravnave nekaj predlogov zakonov. Vlada predlaga novelo zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, s katerim želi izboljšati sistemske rešitve, ter zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic, s katerim želi zagotoviti večjo vključenost članov kolektivnih organizacij v sprejemanje ključnih odločitev ter doseči večjo preglednost organizacij in nadzor nad njimi.

Davčne blagajne in katastrski dohodek
Opozicijski NSi in SDS pa sta predlagala noveli zakonov o davčnem potrjevanju računov ter o ugotavljanju katastrskega dohodka. S prvo želi NSi urediti položaj prostovoljnih gasilskih društev in društev, katerih prihodki preteklega poslovnega leta so manjši od 10.000 evrov, in kmetij z manj kot 15.000 evrov prihodkov, ter jih razbremeniti pri uporabi davčnih blagajn, SDS pa z drugo doseči, da bi prehodna rešitev za določitev katastrskega dohodka veljala leto dni dlje, torej še za leto 2017, kar pomeni, da bi bila višina katastrskega dohodka tudi takrat enaka tisti v letu 2013.