Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Foto: EPA
Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Foto: EPA

Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. To funkcijo je sicer do zdaj opravljal Boštjan M. Zupančič, ki mu je mandat potekel s koncem oktobra.

Nocojšnje glasovanje poslancev je bilo tajno; poslanci so ga opravili z glasovnicami v kabinah v dvorani, na glasovnicah pa so izmed štirih kandidatov izbirali tri kandidate.

Največ glasov - 58 - je dobil Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin. Vrhovna sodnica Bettetova jih je dobila 56, Peršakova, ki deluje na univerzi v Gentu, 55, predavatelj s harvardske univerze in dvojni doktor znanosti Jaklič pa 37. Za izvolitev med kandidate je bila potrebna večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 45.

Pred tem so poslanske skupine obrazložile tudi svoja stališča, a iz njih ni bilo razvidno, kateri trije kandidati bi lahko dobili večinsko podporo poslancev.

V opozicijskih SDS-ju in NSi-ju so sicer izrecno podprli le Jakliča, ki da ima edini velike strokovne kompetence in ker ga je ne nazadnje izrecno podprl tudi zdajšnji sodnik Zupančič, v koalicijskih SMC-ju, SD-ju in DeSUS-u pa se niso hoteli poimensko izrekati.

V ZL-ju pa so bili kritični do vseh štirih kandidatov in so dejali, da med njimi ni nikogar, ki bi znal odločati o človekovih pravicah oz. ki je že kaj takega počel. Pogrešali so predvsem koga z ustavnega sodišča.

To je bil sicer od marca lani tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste. Mandat sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice sicer traja devet let.