Erar bo uporabnikom nudil vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Foto: MMC RTV SLO
Erar bo uporabnikom nudil vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pojasnila, da aplikacije Supervizor niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj. Erar bo uporabnikom nudil vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov.

Nadgradnja Supervizorja se je po besedah predsednika KPK-ja Borisa Štefaneca začela že s prenosom programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je tedanji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič aplikacijo začasno ugasnil. Z novim programom KPK kaže dovzetnost za neodvisno ravnanje, kar je po Štefanečevih besedah zahtevek, ki ga vedno postavljajo pred slovensko družbo.

Računi povezani s transakcijami
Eden od poglavitnih razlogov za razvoj nove aplikacije so e-računi, saj uporabniki Erarja lahko zdaj vidijo račune, ki so jih gospodarski subjekti izdali državnim organom. Podatki o e-računih se, kjer je to mogoče, povezujejo tudi s transkacijami.

Vključeni so tudi podatki o omejitvah poslovanja in prejetih darilih ter prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov. Izpostavljajo še vsebinski sklop zanimivosti, kamor se bodo dodajale analize različnih tem, med drugim prikaz slabo ocenjenih javnih naročil in prikaz porabe javnih sredstev slovenskih občin. KPK poudarja, da za celotno aplikacijo velja, da se do podatkov ne opredeljujejo in ne podajajo vrednostnih sodb.

Predsednik KPK-ja je napovedal tudi prenovo grafične podobe komisije, ki bo poenotena s tisto v celotni državni upravi.