Glede zagotavljanja ustrezne kadrovske slike v SV pa je Erjavec povedal, da so s spremembo uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov že naredili korak naprej. Foto: BoBo

Leto 2019 bo za Slovensko vojsko po njegovih napovedih spet leto velikih izzivov. Poveljstvo sil med drugim pripravlja močno štabno vajo, na kateri bodo izurili tudi štabni del in poveljstvo. Poleti bo Slovenija gostila večje število mednarodnih vaj, konec leta pa bo velik del SV nudil podporo organizaciji srečanja vseh načelnikov generalštabov zavezništva Nato.

Dan poveljstva sil Slovenske vojske

V vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki, kjer je potekala slovesnost, je minister za obrambo Karl Erjavec med drugim napovedal tudi povečanje sredstev v proračunu ministrstva za obrambo za 43 milijonov evrov v primerjavi z lani. Najprej pa je treba vojsko kadrovsko popolniti, je Erjavec dejal po slovesnosti. Kot je pojasnil, so na ministrstvu že ustanovili posebno skupino, ki jo vodi Boštjan Šefic in se ukvarja s tem, kako izboljšati materialni položaj pripadnikov in kako narediti vojaški poklic privlačnejši.

Ker mednarodno okolje ni stabilno, potrebujemo vojsko, ki se lahko spopada z izzivi sodobnega časa, je v govoru na slovesnosti poudaril Erjavec. "Tu zlasti vidim možnosti razvijanja radiobiološkega kemičnega bataljona, helikopterskih enot, zakaj ne bi imeli enote za kibernetsko varnost?" je po poročanju Radia Slovenija povedal Erjavec.

Erjavec je sicer v nagovoru izrazil tudi zadovoljstvo, da je bilo leta 2017 znova vzpostavljeno poveljstvo sil. "Izkazalo se je, da je bila to prava in pravilna odločitev," je poudaril in se spomnil delovanja poveljstva v času njegovega prvega mandata na čelu obrambnega ministrstva med letoma 2004 in 2008.

Marjan Šarec se je udeležil slovesnosti ob dnevu poveljstva sil Slovenske vojske. Foto: BoBo

Prav tako je minister izrazil zadovoljstvo nad udeležbo premierja Marjana Šarca na slovesnosti. Kot je poudaril, ne gre le za načelno, ampak tudi za konkretno podporo, saj je za rebalans proračuna za leto 2019 predvidenih več sredstev za obrambo. Bodo pa ta sredstva po ministrovih besedah namenjena povečanju varnosti. Prihodnost SV je namreč v njeni modernizaciji. "Ta denar ni vržen stran. Ta denar omogoča, da v naši družbi lahko vlada blagostanje," je poudaril.

"Slovenski vojski je treba vrniti srce"

Erjavec pa je na slovesnosti tudi izjavil, da je Slovenski vojski treba vrniti srce. Kot je ponazoril, so bili naši predniki, ki so se bojevali proti močnejšim nasprotnikom, dostikrat slabo opremljeni. "Imeli pa so srce za svojo domovino, bili so pripadni in predani," je še dejal minister.

Slovesnosti so se poleg Erjavca in Šarca udeležili tudi člani odbora DZ-ja za obrambo ter predstavniki ministrstva za obrambo in urada predsednika republike. V počastitev praznika so vrhniško vojašnico ob sklepu slovesnosti preletela tudi tri vojaška letala pilatus.