75 odstotkov uniforme slovenskega vojaka je že narejene v Sloveniji. Foto: BoBo
75 odstotkov uniforme slovenskega vojaka je že narejene v Sloveniji. Foto: BoBo

Vojaško uniformo in obutev na ministrstvu ob sodelovanju z domačim znanjem razvijajo že vse od leta 2004, kar po besedah obrambnega ministra Karla Erjavca potrjuje, "da nakupi in nabave ne gredo kar na pamet, kot si morda misli javnost, temveč gre za raziskave, za znanstveno delo".

Že v tem letu bo za nakup opreme izšel nov razpis v vrednosti 11 milijonov evrov. Glede na meritve in teste bodo vojaki dobili še boljše uniforme in škornje. Pri uniformah bo namesto bombaža zdaj uporabljena kombinacija materialov, pravi Darinka Fakin iz mariborske strojne fakultete.

"Gre za modificiran poliamid Cordura 6.6 HT. Namesto dvajset tisoč potrgov, jih prenese 300.000. Ta parameter je zelo povečan," je pojasnila.

Pri škornjih pa bo predvsem povečana toplotna izolacija in možnost oddajanja vlage skozi čevelj. A glede na izkušnje alpinistov bo treba – po besedah Igorja Mekjaviča z Instituta Jožef Stefan – upoštevati tudi dovzetnost posameznikov do poškodb ali zmrzlin. "Ne da jim rečemo, da ne smejo iti na Norveško ali Everest. Treba jim je sporočiti, da so v kritični skupini in da morajo paziti," je opozoril.

Čeprav so standardi visoki in spoštovani, se kljub vsemu pojavljajo določene težave. Na opremo namreč poleg kakovosti izdelave in samih materialov vpliva tudi skladiščenje, predvsem pa vzdrževanje, ki ga vojaki mnogokrat ne morejo opraviti na predpisan način.