Obrambnega ministra je ukradeno strelivo razburilo. Foto: BoBo
Obrambnega ministra je ukradeno strelivo razburilo. Foto: BoBo
Vojaki spali, neznanci odnesli strelivo

Obenem je Erjavec zahteval tudi pregled predpisanih postopkov glede prevoza nevarnih stvari, prav tako pa je o kraji streliva obvestil tudi parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) in dodal, da policijska preiskava še poteka.

Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) je po seji komisije povedal, da sta na seji o dogodku ob ministru Erjavcu poročala tudi poveljnik sil Slovenske vojske, brigadir Milko Petek in novi vodja Obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva (OVS) Dejan Matijevič in da so vsi trije presodili, da je pri dogodku prišlo do varnostnih in postopkovnih pomanjkljivosti.

Neustrezno načrtovan premik streliva
"Po ocenah Slovenske vojske je bil premik načrtovan neustrezno. Šlo je za pomanjkljivo varovanje in neustrezno časovnico. Razdalja do Leipziga je bila taka, da bi ta transport lahko opravili brez prenočitve, kar pomeni, da bi lahko bistveno zmanjšali potencialna tveganja, ki so nastala zaradi prenočitve in ker je to vozilo stalo na nevarovanem območju," je povedal Tonin in dodal, da tudi ni bilo spremstva vojaških policij držav, skozi katera je potekal transport. Vzroke za tovrstno odločitev po Toninovih besedah pristojni še ugotavljajo, "zagotovo pa to ni bilo storjeno v skladu s standardi, ki za tovrstne prevoze veljajo".

Dogovorili so se tudi, da bodo pristojni člane komisije z izsledki preiskave pisno seznanili. Tudi Tonin je povedal, da zbirajo ustrezne informacije in dokaze za začetek disciplinskih in tudi kazenskih postopkov "zoper odgovorne". Pri tem naj bi šlo za vse, ki so sodelovali pri tej nalog: "od tistega, ki je ukaz izdal in ga izdelal, do tistih, ki so ga izvrševali," je še pojasnil Tonin. Glede možnosti kazenskega postopka je Tonin navedel predvsem možnost pregona zaradi nevestnega dela in nevestnega ravnanja s premoženjem Slovenske vojske. "Ampak trenutno smo še v fazi preiskave in dokazi se še zbirajo," je še povedal predsednik Knovsa.

Med spanjem vojakov neznanci prerezali ponjavo
Slovenska vojska je 3. oktobra sporočila, da je bil ukraden del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče v Leipzigu peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Pojasnili so, da je bilo ukradenih približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 mm in tisoč kosov streliva kalibra 9 mm. Preiskavo so tedaj prevzeli nemški organi. Do tatvine je sicer prišlo ko so vojaki prenočili, vozilo s strelivom pa pustili na nezavarovanem parkrišču, kjer so neznanci prerezali ponjavo in odtujili strelivo.

Škoda, ki je nastala s krajo, sicer ni velika, "izjemno pa trpi pri tem ugled Slovenske vojske", je še dodal Tonin. Opozoril je tudi, da se "iz tega lahko razvijejo neslutene posledice", če bi ti naboji pristali v rokah kriminalnih skupin ali celo teroristov. "Za zdaj se še ne ve, ali ima ta kraja kak širši teroristični predznak ali gre za klasično kriminalno dejavnost," je še povedal Tonin na novinarski konferenci po seji parlamentarne komisije.

Vojaki spali, neznanci odnesli strelivo