Foto: Evropska zelena stranka/Joan Carles Claveria
Foto: Evropska zelena stranka/Joan Carles Claveria

Ska Keller, ena izmed dveh vodilnih kandidatk Evropske stranke zelenih, je povedala, da je v Ljubljani zato, ker za uresničitev vseh svojih ciljev potrebujejo kar se da veliko somišljenikov v Evropskem parlamentu. Glede podpore listi Povežimo se, na kateri so še predstavniki Piratske stranke in nevladnih organizacij, pa je povedala, da je na njej tudi stranka SMS Zeleni, ki je članica evropskih zelenih. "In to je lista, ki jo podpiramo," je poudarila.

Zdajšnji evropski poslanec Igor Šoltes, ki je trenutno v politični skupini zelenih v Evropskem parlamentu, medtem za nov mandat ne bo kandidiral s podporo te stranke. Čeprav je sam pred časom pojasnil, da bo na volitvah 26. maja najverjetneje nastopil s samostojno listo brez formalne podpore stranke evropskih zelenih, pa naj bi, kot kaže, nastopil kot nosilec liste DeSUS.

Kellerjeva je pojasnila, da so v Evropskem parlamentu skupine, ki se organizirajo okoli podobnih političnih stališč, imajo pa tudi druge člane, ki niso člani Evropske stranke zelenih. "Če se odločijo kandidirati na drugi listi, je to povsem v redu," je dejala.

Urša Zgojznik, Slovenka leta 2018 in predsednica Ekologov brez meja, je nosilka liste Povežimo se. Foto: Evropska zelena stranka/Joan Carles Claveria
Urša Zgojznik, Slovenka leta 2018 in predsednica Ekologov brez meja, je nosilka liste Povežimo se. Foto: Evropska zelena stranka/Joan Carles Claveria

Urša Zgojznik, predsednica Ekologov brez meja, je povedala, da ji podpora evropskih zelenih pomeni ogromno. Ob robu današnjega obiska nemške političarke je poudarila, da v Sloveniji občuti izrazit manko zelene politike. V svojem desetletnem delovanju na področju okolja je ugotovila, da se pozna, da v Sloveniji ni politične strukture, ki bi zagovarjala te politične interese jasno in neobremenjeno z nekimi drugimi interesi. "Podpora zelenih se mi zdi bistvena, ker v tej skupnosti niso samo zelene stranke, so tudi piratske stranke. Ta model povezovanja je meni in vsem, ki smo se tukaj združili, izredno blizu. Sam težko kaj dosežeš, če povezuješ neke ključne izzive 21. stoletja, je pa mogoče res primerno najti nekoga, ki podpira to logiko. Podpora je tu zelo logična," je poudarila.

Kellerjeva je pojasnila, da imajo zeleni po Evropi skupen volilni program. Ključna prioriteta je ekološko vprašanje, in sicer predvsem podnebno ukrepanje. "Ukrepati moramo zdaj. Dobra stvar je, da vemo, kaj moramo narediti, samo storiti moramo to," je povedala. Druga prioriteta njihovega programa je vprašanje socialne Evrope, ki je močno povezano z okoljskim vprašanjem. Po njihovem mnenju mora Evropa postati socialna unija. Predlagajo, da bi v celotni Evropi veljali minimalni standardi na področju sociale in zavezujoči socialni cilji, je pojasnila.

Tretja prioriteta pa je demokracija kot celota oziroma vprašanje, kako ravnati z dejstvom, da se nekatere države obračajo stran od vladavine prava in državljanskih svoboščin. Predlagajo nekatere instrumente na tem področju, kot je neodvisna strokovna komisija, ki bi ves čas spremljala vse države ter dajala priporočila in uvajala sankcije, če bi bile te potrebne.
Podobne so tudi programske točke liste Povežimo se, pri čemer je njihova nosilka Urša Zgojznik poudarila še pomen digitalizacije družbe in svobodnega medmrežja. Napovedala je, da bodo listo predvidoma dokončno oblikovali približno en teden pred skrajnim rokom za vložitev, ki je 26. aprila.

Kandidatka Evropskih Zelenih Ska Keller v Ljubljani