Vlogo za vzdrževanje družinskih članov se izplača oddati prek eDavkov. Foto: Furs
Vlogo za vzdrževanje družinskih članov se izplača oddati prek eDavkov. Foto: Furs

Vlogo morajo oddati zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ali pa želijo spremeniti podatke.

Ker morajo večino podatkov z več kot 220.000 papirnatih obrazcev uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) sami vnašati v informacijski sistem, kar jim vzame mesec dni časa, se je Furs odločil, da imajot zavezanci, ki bodo vloge oddali prek e-obrazca, nekaj ugodnosti. Portal eDavki bo tako odprt tudi med vnašanjem podatkov s papirjev v sistem, torej do 20. februarja, kar pomeni, da bo za elektronsko oddajo 15 dni več časa kot za vloge na papirnatem obrazcu.

Ker je obdelava podatkov, oddani preko eDavkov, preprostejša in hitrejša, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj račun nekaj dni prej kot ostali. Konkretno to pomeni, da bodo prejeli denar štiri dneve pred iztekom roka vračila dohodnine, ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka, so pojasnili na Fursu.

Večje število oddanih vlog po elektronski poti na Fursu pričakujejo tudi zaradi poenostavljene registracije v sistem eDavki, za katero fizične osebe ne potrebujejo več kvalificiranega digitalnega potrdila.