Protestniki so shod začeli na Kongresnem trgu, naredili postanek pred ljubljansko občino, zdaj pa se počasi zbirajo pred DZ-jem. Foto: BoBo
Protestniki so shod začeli na Kongresnem trgu, naredili postanek pred ljubljansko občino, zdaj pa se počasi zbirajo pred DZ-jem. Foto: BoBo
Protest Ljubljana
Ljubljanski protest je podprlo tudi zagrebško gibanje 15o Occupy. "Hrvaška je z vami," je sporočilo okoli 10 udeležencev protesta v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljančani pred Magistrat z Bandiero Rosso

Državni zbor je bil tokrat z vseh strani obkrožen z varnostnimi ograjami ter posebno enoto policije - vsak njen prisotni član je od protestnikov dobil nagelj. Tokratni shod je minil v znamenju glasbe. Pobudniki shoda so pozvali glasbenike, naj na protest prinesejo svoje inštrumente. Odmevale so različne pesmi, med njimi je pogosta Bandiera rossa, odmevalo pa je tudi "grad gori grof beži".
Ocene števila protestnikov so zelo različne. Najvišje, predvsem po družbenih omrežjih, segajo do 2.000, medtem ko je policija poročala o okoli 1.000 udeležencih ljubljanskega protesta.
Protestniki predstavljajo različne zahteve, od odstopa premiera, "gotof si" pa sporočajo tudi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.
Protestniki so vzklikali številna gesla, med drugim "denar ljudem, ne pa Cerkvi" (isto velja za banke), "vsi na ulice", "ne bomo plačali vaše krize" in drugo.
Protestnikom se je sicer na Kongresnem trgu pridružil tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviza Branimir Štrukelj, potem ko sta sindikat in ministrstvo danes ponovno prišla navzkriž glede normativov in standardov v šolah in vrtcih. A so protestniki Štruklju sporočili, da njih ne predstavlja nihče.
S shodom pred slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu je slovenski protest podprlo hrvaško krilo gibanja Occupy Croatia.
Eden od organizatorjev dobil obraz
Uroš Lubej
, eden od pobudnikov protestov, je nastopil javno in predstavil okvirne zahteve. "Hočemo prenovo Slovenije, ki bo temeljila na morali, na socialni pravičnosti, na vladavini ljudstva in strogo nasprotujemo nadaljnji umetni delitvi naroda," je povedal.

Osem zahtev
V imenu nekaterih protestnikov, skupin protestnikov in nekaterih drugih državljanov je Lubej predstavil osem zahtev. Protestniki zahtevajo "odstop politične elite; desne in leve, v parlamentu in vladi, v koaliciji in opoziciji". "Zahtevamo, da odidejo vsi, ki so izstopili iz koalicije naroda," je dejal. Zahtevajo inštrument ljudske nezaupnice, saj da ima po ustavi oblast v tej državi ljudstvo. "Zahtevamo več neposredne demokracije," je poudaril.

Ker hočejo pravno državo, zahtevajo radikalno reformo sodstva ter hitro in učinkovito sojenje vsem, ki so do svojega premoženja prišli na sporen način, in zaplembo nedokazano pridobljenega premoženja. "Slovenija in njeno bogastvo ni last tajkunske in politične elite, ampak je last državljanov in državljank," je dejal. Zahtevajo tudi, da bankirji prevzamejo odgovornost za svoje početje, da ljudje ne bi več plačevali napak, ki so jih storili drugi, da bi napolnili lastne žepe.

Prav tako zahtevajo ustanovitev ustavne komisije, ki bo vključevala državljane in bo uveljavila potrebne spremembe ustave in ostale popravke slovenskega pravnega reda. Zahtevajo pa tudi več vpliva ljudi na to, kdo bo sedel v DZ+ju. Nekatere skupine protestnikov in nekateri protestniki se že organizirajo in bodo formirali odbor, ki bo svoje osnovne zahteve predstavil 21. decembra, ko je napovedana prva vseslovenska ljudska vstaja.

Ni član SDS-a
Na poizvedovanje medijev o tem, katere skupine protestnikov predstavlja, je Lubej povedal, da govori v imenu skupine, ki je dala pobudo za ljudsko nezaupnico. Ta skupina pa je po njegovih besedah tudi v stiku z organizatorji, ki so na socialnem omrežju Facebook objavljali pobude za proteste po Sloveniji v zadnjih tednih. Zatrdil je tudi, da ni član SDS.

Ljubljančani pred Magistrat z Bandiero Rosso