Sindikati so svoja stališča glasno izražali pred kabinetom predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati so svoja stališča glasno izražali pred kabinetom predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS pred vlado
Kaj sindikati zahtevajo od vlade?
Kdo vse je protestiral?
Ulični protest sindikatov
Semolič za MMC o ukrepih vlade

delovnih mest, da bi preprečili ponovitev take krize, ki je posledica požrešnosti lastnikov kapitala, je za MMC povedal Dušan Semolič.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov je skupaj z delavci propadlih tovarn pripravil glasen pohod pred poslopje predsednika vlade. Za MMC je na kratko strnil njihove zahteve: "Zahtevamo reforme, ki bodo prijazne do delavstva, želimo spremembo vrednot te družbe - v ospredje postavimo solidarnost, družbeno odgovornost lastnikov kapitala in varovanje okolja. Zahtevamo sistemske spremembe in drugačno družbo od današnje."

Intervju z Dušanom Semoličem, zahteve sindikatov in njihov pohod pred poslopje predsednika vlade, si lahko ogledate v priloženih videoposnetkih.

Na konferenci pred protestom so se prisotni strinjali, da vlada premalo upošteva socialni dialog. Spregovorili so tudi predstavniki delavcev podjetij, ki so že v stečaju ali likvidaciji. Opisali so svoje trenutne razmere in poudarili, da so od vlade pričakovali konkretnejšo in takojšnjo pomoč.

Semolič se je zato po koncu govorov vprašal: "Kaj je tragika tega trenutka? Za povzročitelje te krize se vedno najde denar, pri delavskih zahtevah pa je beseda "ni denarja" vedno v ospredju." Delavci so z glasnim aplavzom pozdravili jasno zahtevo, da ne smejo več dovoliti tako lahkega propadanja slovenskih podjetij in delovnih mest.

Protestirali tudi študenti
Delavcem in sindikatom so se pridružili še predstavniki študentov - Študentske organizacije Slovenije in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj namreč pravi, da tudi študentom ni vseeno. "Ne smemo dovoliti, da bi kriza, ki so jo zakrivili drugi, terjala svoj davek pri najšibkejših družbenih skupinah," je dodal.

Vlada bo ukrepe uskladila s sindikati
Protestniki so se po konferenci v strnjeni koloni, z žvižganjem, ragljami in plakati odpravili pred kabinet premierja, kjer so Borutu Pahorju predali sindikalne zahteve. Ta je po srečanju z njimi dejal, da mora Slovenija okrepiti socialni dialog in da vlada ukrepov tretjega svežnja ne bo predlagala, dokler jih ne uskladi s socialnimi partnerji.

"Na pot socialnega dialoga smo stopili že na začetku. Zdaj smo se odločili, da to pot še okrepimo in vztrajamo na njej," je dejal premier. Vlada želi, da bi iz krize vsi prišli močnejši in da ne bi nihče ostal poraženec. "Priti mora do ravnotežja med tekmovalnostjo in solidarnostjo," je dejal in ponovil, da si brez socialne povezanosti ne zna predstavljati uspeha Slovenije v prihodnosti.

Sindikat zahteva sistemske spremembe
Sindikalisti so predstavnike vlade tudi opozorili, da "finančne in gospodarske krize ter uničevanja podjetij niso povzročili delavci, ne njihove plače, regresi, pravice, ampak požrešnost, hazard, aroganca in špekulacije lastnikov kapitala in finančnih inštitucij".

Odgovornost za trenutno večanje brezposelnosti ZSSS pripisuje tudi politikom, saj določeno izkoriščanje delavcev omogoča tudi zakonodaja, zato so potrebne sistemske spremembe. Sindikati želijo tudi vzpostavitev sistema, ki bi onemogočil menedžerske prevzeme podjetij, ki podjetja izčrpavajo in katerih edini cilj je ekstremno bogatenje. Menedžerji bi morali imeti tudi ustrezna znanja, ki bi bila v skladu z načeli družbene odgovornosti.

SIndikat zahteva tudi ureditev položaja mladih, ki delajo v okviru avtorskih pogodb ali pa so samozaposleni, spremembe pa bi morale biti tudi sicer prijazne do vseh delavcev. "Žuganje delavcev in napovedanovanje slabšanja njihovega položaja je pristajanje na logiko, ki je pripeljala v to krizo," je še dejal Semolič, zato je nujno stopnjevati pritiske na politiko, sicer bo ta klonila pritisku kapitala. Tudi proslava ob 1. maju bo "protest na račun razmer, v katerih je delavstvo," je poudaril predsednik ZSSS-ja.

Dva dni - dva ločena protesta
Sindikati so v dveh dnevih pripravili dva ločena protesta. V torek so namreč že protestirale sindikalne konfederacije Pergam, Neodvisnost, Alternativa, Solidarnost in KS90, ki so svoje zahteve izrazile pred parlamentom. Semolič je za MMC dejal, da se sindikalne centrale morda v kakšnih stališčih razlikujejo, a v velikih akcijah so vedno skupaj, in misli, da ni nobenega razloga, da ne bi bilo tako tudi v prihodnje.

"A ni lepše, dva shoda, dva protesta? Zakaj vedno samo eden in konec? To, da smo sindikati enotni, pa smo že dokazali," je prepričan predsednik ZSSS-ja.

A. K. K./ Ana Svenšek

ZSSS pred vlado
Kaj sindikati zahtevajo od vlade?
Kdo vse je protestiral?
Ulični protest sindikatov
Semolič za MMC o ukrepih vlade