Shoda protifašistov so se udeležili tudi slovenski demokrati. Foto: Bobo Foto:
Shoda protifašistov so se udeležili tudi slovenski demokrati. Foto: Bobo Foto:
Tihi sprevod neofašistov po goriških ulicah. Foto: BoBo
Na shodu neofašistov v Gorici brez izgredov

i je potekal shod neofašistov organizacije CasaPound. Njihovi nasprotniki pa so v odgovor na obeh straneh meje pripravili protifašistični shod. Na mejnem prehodu so bile okrepljene policijske enote.

V Gorici sta oba shoda potekala mirno, saj sta se obe skupini držali začrtanih tras, je za TV Slovenija poročala Petra Marc. Kljub temu je bila na praznih ulicah mesta okrepljena policijska navzočnost. Ker so se pojavile bojazni, da bi lahko manjše skupine udeležencev neofašističnega shoda prešle mejo, so bile tam tudi okrepljene policijske enote. Trgovine v Gorici so bile zaprte ves dan, pred novogoriško postajo pa je bilo tudi več polno opremljenih policistov. Goriški župan Ettore Romoli je zvečer tvitnil: "Shodi v Gorici končani brez incidentov. Odlično opravljeno delo zadolženih za javni red in mir, uradnikov, varnostnih sil in drugih sodelavcev. Fantastični meščani."

Mirjam Muženič je ob tem za TV Slovenija poročala, da policija ocenjuje, da se je shoda neofašistov udeležilo okoli 700 ljudi, medtem ko organizatorji to številko postavljajo okoli 3.000. Nekaj sto protestnikov se je zbralo tudi na slovenski strani meje, s seboj pa so imeli tudi lesene križe, s katerimi so opominjali na fašistično nasilje v preteklosti.

Premier Miro Cerar je sicer v petek ob robu vrha vzhodnoevropskega partnerstva v Rigi v odzivu na napoved shoda ocenil, da je to neprimerna in nedopustna provokacija. Zunanji minister Karl Erjavec pa je italijanski veleposlanici v Ljubljani Rosselli Franchini Sherifis prenesel zaskrbljenost Slovenije zaradi shoda in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej.
Ob tem je MZZ tudi izrazil upanje, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran.

Foto: Bobo

Na shodu neofašistov v Gorici brez izgredov