Pahor in Türk sta v prijateljskem vzdušju začela uradno predsedniško kampanjo. Foto: BoBo
Pahor in Türk sta v prijateljskem vzdušju začela uradno predsedniško kampanjo. Foto: BoBo
Volitve
Predsednik Republike Slovenije je izvoljen za petletni mandat. Foto: BoBo
Še slaba dva meseca ostajata tistim, ki želijo zbrati potrebno število glasov za predsedniškega kandidata. Foto: BoBo
Podpise je začel zbirati tudi Artur Štern. Foto: BoBo
Podali so se v predsedniško tekmo

Danilo Türk in Borut Pahor sta v Mariboru začela tudi uradno zbirati podpise podpore volivcev, Milanu Zveru pa jih je uspelo zbrati že skoraj 7.000.

"Ocenil sem, da je popolnoma naravno, da kandidiram za drugi mandat," je na novinarski konferenci na Grajskem trgu v Mariboru dejal Türk. Izpostavil je zaupanje, ki mu ga izkazujejo ljudje, in dodal, da mu je vnovično kandidaturo svetovalo veliko ljudi. Poudaril je tudi, da je po anketah javnega mnenja med politiki "vselej na prvem mestu, kar zadeva javno podporo".

Türk se je ob tem vsem zahvalil za podporo in povedal, da je že odprl račun, na katerega je za začetek nakazal 3.000 evrov. Hkrati pričakuje, da bodo ljudje, ki ga podpirajo, lahko tudi "z manjšimi prispevki pomagali pri financiranju volilne kampanje".

Napovedal je, da se je v času okoli volitev pripravljen pogovarjati o vseh temah, meni pa, da se je predvsem treba posvetiti energiji za spremembe, ki jih potrebujemo, in reformam, ki morajo biti zasnovane tako, da bodo krepile in ne slabšale "ravni solidarnosti v družbi".

Drugačno mnenje razlog za podporo Pahorju
Borut Pahor pa je ob začetku zbiranja podpisov povedal, da si želi biti predsednik vseh naših ljudi. Po Pahorjevem mnenju so prihodnja leta lahko za Slovenijo uspešna. Treba se je hitro obrniti, zato bo vodil predsedniško kampanjo tako, da bo nagovarjal volivce s svojim poskusom zbliževanja stališč in sodelovanjem.

Prav tako si Pahor, ki ima tudi podporo SD-ja, želi, da tisti, ki imajo drugačna stališča od njega, to ne vidijo kot razlog, da ga ne bi podprli, ampak prav nasprotno.

"V mojem spoštovanju do njihovega drugačnega stališča pravzaprav leži okvir mojega predsedniškega vedenja, ko in če bom uspel na predsedniških volitvah. Želim biti predsednik, ki poskuša ljudi združevati, povezovati in navdihovati s tistim, kar nam je skupno, ter na drugi strani opozarjati pred nevarnosti snežnih kep, nestrpnosti in blokovskimi delitvami," je dejal Pahor. Njegova ekipa je v dopoldanskih urah zbrala okoli 100 podpisov podpore.
Slaba dva meseca časa
Volivke in volivci sicer lahko do 17. oktobra s podpisom izrazijo podporo posameznemu predsedniškemu kandidatu. To je mogoče storiti na upravnih enotah. 17. oktobra bo obenem tudi zadnji dan, ko morajo kandidati vložiti svoje kandidature. Predsedniški kandidati, ki kandidirajo s podporo parlamentarnih strank, morajo zbrati vsaj 3.000 podpisov volivcev, preostali pa najmanj 5.000.

Med devetimi do zdaj napovedanimi kandidati jih bo večina kandidirala s podpisi volivk in volivcev. To nameravajo storiti Danilo Türk, Monika Malešič, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo in Artur Štern, ki tako za kandidaturo potrebujejo 5.000 podpisov. Borut Pahor kandidira s podporo svoje stranke (SD), zato mu za kandidaturo zadostuje že 3.000 podpisov. Da bodo podpise začeli zbirati že danes, so napovedali Türk, Pahor, Malešičeva in Štern.
Zver zbral skoraj 7.000 podpisov
Milan Zver
medtem še ni pojasnil, na kakšen način namerava kandidirati, a naj bi to storil kmalu. Iz stranke SDS so medtem sporočili, da je kandidat, ki ga podpirajo, na spletni strani civilne pobude "Združujemo za prihodnost", ki jo vodi Barbara Brezigar, prejel 6.700 podpisov podpore.
Iz zunajparlamentarnega LDS-a pa so sporočili, da bo njihovo vodstvo svoje podpise prispevalo v podporo dozdajšnjemu predsedniku republike.

Upravičenci, ki želijo podpreti svojega kandidata, lahko svoj podpis oddajo na upravnih enotah, ki vodijo evidenco volilne pravice, ne glede na kraj stalnega prebivališča, pri čemer lahko vsak odda podpis le enkrat.

Prav tako je na Državno volilno komisijo od danes naprej že mogoče vlagati kandidature za prvi krog volitev predsednika republike, ki bo 11. novembra.

Podali so se v predsedniško tekmo