Dan potem. Poškodbe vhoda v državni zbor. Foto: Sabina Zonta
Dan potem. Poškodbe vhoda v državni zbor. Foto: Sabina Zonta
Manjkajoče granitne kocke so končale na parlamentu.
V ŠOS-u so poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar jim ni uspelo zagotoviti varnosti, reda in miru. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Takšen SMS so pošiljali nekateri študentski servisi svojim članom. Sicer pa so študentske organizacije udeležence na protest pripeljale z brezplačnim avtobusom, prav tako pa so jim opravičili izostanek od pouka. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo odgovarjal za škodo?

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je podal prvo oceno škode. Škodo na steklenih površinah (ta je ocenjena na 27 tisoč evrov) bo v celoti krila zavarovalnica, preostalo škodo pa se bo krilo iz zavarovanja za primere vandalizma, vrednega 15 tisoč evrov. Če bo škoda ta znesek presegla, bo državni zbor razliko izterjal od organizatorja po sodni poti, je tožbo napovedal Gantar.


Zgradba zavarovana, razliko bo kril ŠOS

Državni zbor je o škodi že obvestil zavod za spomeniško varstvo (stavba je namreč zaščitena kot kulturna dediščina), o odškodninski tožbi zaradi poškodovanja kulturne dediščine pa bodo še razmislili. "Zgradba je v celoti zaščitena in od ocene strokovnjaka za te zadeve bo odvisno, ali bomo šli v tožbo," je dejal Gantar.

Pred parlamentom se zbirajo posamezniki, kar po Gantarjevem mnenju pomeni, da "državljanom ni vseeno, kaj se dogaja z državnim zborom". Ocena škode še ni končana, saj je zavarovalniški agent še v stavbi.

Vsi trije predsedniki, države Danilo Türk, vlade Borut Pahor in državnega zbora Pavel Gantar, se bodo sešli ob 16. uri in pogovorili o sredinem dogajanju pred državnim zborom. Po pogovorih sledi izjava za javnost.

Med sredinimi študentsko-dijaškimi demonstracijami v Ljubljani so namreč izgredniki poškodovali stekla na pročelju stavbe državnega zbora, ki je objekt kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena. Čim prej bodo pripravili tudi oceno škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v sredo napovedal tudi tožbo proti organizatorjem protestov.

ŠOS: Pristojni organi niso zagotovili varnosti
Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da se distancirajo in ostro obsojajo nasilje posameznikov ob koncu demonstracij. V ŠOS-u so še poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar jim ni uspelo zagotoviti varnosti, reda in miru.

Policija: Zagotavljanje varnosti je naloga organizatorja
Na Policijski upravi Ljubljana so opozorili, da je zagotavljanje varnosti predvsem naloga organizatorja dogodka. Ko so se nemiri začeli, je bila prva naloga policistov preprečiti vdor v poslopje državnega zbora. Ugotavljajo, da so bili med kršilci številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki.

Policisti so po sredinih neredih pridržali 30 posameznikov; mladoletne med njimi so izpustili iz pridržanja in jih predali staršem. V nemirih se je poškodovalo tudi več policistov, saj so nanje metali tudi steklenice in granitne kocke. Devet med njimi jih je tako poiskalo zdravniško pomoč.

Kresalova: Policija je ravnala taktno in strpno
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije že zahtevala poročilo o dejavnostih policije. Po njenih navedbah je policija po doslej znanih podatkih ravnala taktno in strpno ter tako preprečila nastanek hujših posledic.

Videti je, da se bo s takim dogajanjem tudi javno mnenje obrnilo v drugo stran. Novinarka Radia Slovenija Nataša Lang je tako zapisala: "Želeli so imeti demonstracije in na njih vladi pokazati svojo moč; že dva meseca je namreč krožila informacija, da imajo scenarij za njih pripravljen. Demonstracije so se včeraj zgodile, a so se sprevrgle v vandalizem. Študentske funkcionarje je dogajanje osupnilo, čudno, še uro pred nasiljem so demonstrante goreče pozivali pred parlament, kjer naj pokažejo svoje nezadovoljstvo."

In nato sklene: "Odgovornosti za včerajšnje izgrede se študentski funkcionarji ne bodo mogli izogniti; morebiti pa smo bili včeraj priča pogrebu zdajšnje študentske organiziranosti."

Dan potem - ocenjevanje škode na zgradbi državnega zbora.
Foto: Sabina Zonta, MMC

Kdo bo odgovarjal za škodo?