Foto:
Foto:

Po njegovem mnenju predlagane spremembe zakona prinašajo pogoje za zagotovitev kakovostnega nacionalnega visokošolskega prostora in dejavnejšo vlogo Slovenije v bolonjskem procesu.

Glede predloga uredbe pa je Gaber poudaril, da ta sledi sodobnim evropskim trendom na področju financiranja visokega šolstva.

"Osnovna ideja predloga uredbe je v zagotovitvi finančne avtonomije visokošolskega prostora. Ta univerzi zagotovo ne bo prinesla preveč denarja, prinesla pa ji bo realno več denarja," je opozoril Gaber.

Vlada bo predlagane spremembe zakona o visokem šolstvu poslala v državni zbor predvidoma januarja, je napovedal Gaber in izrazil pričakovanje, da bodo poslanci zakon potrdili prihodnjo pomlad.

Ob tem je minister poudaril, da predlog uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov od leta 2004 do leta 2008 prenaša na univerzo velik del finančne odgovornosti in tudi številne finančne priložnosti. Dodal je, da bo dejavnejša vloga Slovenije v bolonjskem procesu zahtevala sprotno preverjanje in postopno nadgrajevanje novega načina financiranja univerze.