Gasilci so na kongresu pregledali, kako se uresničujejo usmeritve, ki so jih sprejeli lani. Foto: BoBo
Gasilci so na kongresu pregledali, kako se uresničujejo usmeritve, ki so jih sprejeli lani. Foto: BoBo

Predsednik zveze Janko Cerkvenik meni, da sta strokovna usposobljenost in delo slovenskih gasilcev na zelo visoki ravni in v skladu s pričakovanji državljanov.

Cerkvenik je tudi poudaril odlične uspehe, ki jih slovenski gasilci dosegajo v mednarodnem merilu. Dobro sodelujejo z državo in resornim ministrstvom, eden izmed prihodnjih izzivov pa bo ureditev razmerij s podjetji, ki zaposlujejo prostovoljne gasilce.

"Delodajalci so trenutno v podrejenem položaju, saj jim zakon nalaga precej obveznosti, država pa bi morala v nekem smislu poskrbeti za njihovo razbremenitev," je dejal Cerkvenik, ki upa, da bodo v sodelovanju z državo našli ustrezno rešitev.

Gasilska zveza Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1949 v Ljubljani, letos praznuje 70-letnico delovanja. Hkrati bodo letos počastili tudi 150-letnico Gasilskega društva Metlika, ki je najstarejše v Sloveniji, kot tudi 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja. Po Cerkvenikovih besedah pa trenutno vse sile usmerjajo v organizacijo gasilske olimpijade, ki bo leta 2021 v Celju.